• Business

    Εκδήλωση ΕΛΕΤΑΕΝ: Σήμερα ο νόμος για ΑΠΕ, σύντομα τα πλωτά -Πηγαδάκια και παρασκήνια

    Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ


    Η αγορά της ενέργειας παρέλασε χθες στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Αιολικής Ενέργειας και την απονομή των βραβείων «ΑΙΟΛΟΣ».

    Μία μέρα πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των ΑΠΕ και την αποθήκευση στη Βουλή, ο κόσμος των ΑΠΕ συναντήθηκε  για να γιορτάσει τον επιτυχή αγώνα δρόμου που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την καθιέρωση των ΑΠΕ, αλλά και για να ανταλλάξει απόψεις για τις μεγάλες προκλήσεις που παραμένουν.

    Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, μετά το νομοσχέδιο των ΑΠΕ, που αναμένεται άμεσα, σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα πλωτά αιολικά, και την άνοιξη του 2023 το χωροταξικό. Ταυτόχρονα, στα πηγαδάκια κυριαρχούσαν συζητήσεις για το Μηχανισμό χονδρικής και αν έχει δοθεί η έγκριση της Κομισιόν, για τα υπερκέρδη αλλά και για τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Σχετικά με το Μηχανισμό για το πλαφόν στη χονδρική, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Κομισιόν.

    Γιώργος Περιστέρης: Οι πολιτικοί πρέπει να καθοδηγούν κι όχι να καθοδηγούνται

    Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Περιστέρη, Πρόεδρο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ήταν στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, το πρόβλημα των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών είναι μεγαλύτερο από ό,τι στο παρελθόν και αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. “Ούτε οι πολιτικοί ούτε τα ΜΜΕ εκπαιδεύουν τον κόσμο για τη σημασία των ΑΠΕ. Οι πολιτικοί γίνονται οπαδοί των οπαδών τους και δεν εξηγούν στον κόσμο, για τη σημασία των ΑΠΕ, ώστε να μειωθεί η ακριβή εισαγόμενη ενέργεια και να παράγουμε φθηνή και ελληνική ενέργεια από ΑΠΕ. Οι πολιτικοί πρέπει να καθοδηγούν κι όχι να καθοδηγούνται”, σημείωσε.

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πλήθος επιχειρηματιών από την αγορά των ΑΠΕ, μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.Νικόλαος Ταγαράς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κ. Γιώργος Περιστέρης, ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, γενικός διευθυντής Energy Unit της Intrakat, ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης,  Πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιάννης Γιαρέντης, ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ.  Γιώργος Ιωάννου κ.α.

    Παναγιώτης Λαδακάκος: Είμαστε μπροστά σε μια επανάσταση, ο κλάδος μεγαλώνει 

    Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος περιέγραψε τη μακρά πορεία που έχει διανυθεί για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα, αλλά και τόνισε τις αντιφάσεις αυτής της εποχής. Σημείωσε:

    “Ενω ζούμε στην εποχή των ΑΠΕ και της δύσης των ορυκτών καυσίμων οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτά να γράφουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη. Σε αντίθεση με το συνεχώς μειούμενο περιθώριο και πολλές φορές και ζημιές που γράφουν οι εταιρείες με δραστηριότητα τα αιολικά πάρκα.

    Δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε σύντομος ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας, όμως ύστερα από 4 δεκαετίες ύπαρξης του κλάδου στην Ελλάδα έχουμε κερδίσει την κούρσα να υπάρξει μια τεχνολογία που θα μπορεί να παράγει φθηνή, αξιόπιστη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορέσει να παραμερίσει τα ορυκτά καύσιμα και τις καταστροφικές τους συνέπειες. Την κούρσα να γίνουν οι ΑΠΕ πόλος έλξης των μεγαλύτερων εγχώριων και διεθνών οίκων αλλά και των μεγαλύτερων εταιρειών που μέχρι πρόσφατα δραστηριοποιούνταν στους υδρογονάνθρακες. Να στηρίζουν τους καταναλωτές, να είναι ο πιο δημοφιλής τομέας εξειδίκευσης των νέων.

    Είμαστε μπροστά σε μια επανάσταση, ο κλάδος μεγαλώνει και μαζί και η ΕΛΕΤΑΕΝ με πολλά νέα μέλη, είτε φυσικά πρόσωπα είτε πολυεθνικοί όμιλοι”, τόνισε.

    Νικόλαος Ταγαράς: Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να αλλάζουμε τακτική

    Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, σημείωσε ότι “θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ, εκεί  θέλουμε να καταλήξουμε, αλλά ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε εκεί είναι γεμάτος δυσκολίες και επικινδυνότητες. Τα ζούμε ήδη και γι αυτό χρειάζεται προσοχή και υπεύθυνη στάση από όλους μας. Θέλουμε να φύγουμε από τα ορυκτά καύσιμα, δε  θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λιγνίτη, αλλά τα γεγονότα μας αναγκάζουν να αλλάζουμε τακτική λόγω της ανάγκης που παρουσιάζεται, από την εξέλιξη αυτών των γεγονότων”.

    Ωστόσο, σημείωσε, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και ο στόχος ήδη έχει ανέβει από τα 2o GW στα 25GW,  αλλά υπάρχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες και χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις οι οποίες και γίνονται.

    Και για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και για την αποθήκευση και αυτά τα θέματα ρυθμίζει το νομοσχέδιο που άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    “Ο αριθμός των δικαιολογητικών είναι μεγάλος και μειώνεται μέσα από αυτές τις διατάξεις που θα δούμε στο νέο νομοσχέδιο. Όλα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε μια ειδική πλατφόρμα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και η χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας για να μπορεί να απορροφήσει όλες αυτές τις μονάδες που είναι υπό κατασκευή. Πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Τα αιολικά πάρκα δεν μπορούν να τοποθετούνται παντού, σημείωσε, αλλά το ειδικό χωροταξικό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ  στόχος να γίνει ως την άνοιξη του 2023”.

    Άμεσα, είπε, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για τα υπεράκτια αιολικά. “Δεν θέλουμε να πάμε στα άκρα, θέλουμε να κρατήσουμε ισορροπίες αλλά και να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες, ότι η επέκταση των ΑΠΕ θα φέρει χαμηλότερο κόστος”, είπε.

    Τέλος, ευχήθηκε η Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη που μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει για να μπορέσει να ανακουφίσει την κοινωνία “και να βρεθεί ο τόπος και ο χρόνος, ώστε αυτή η μετάβαση, όσο γίνεται να είναι εν ηρεμία και με δικαιοσύνη, γιατί όπως εξελίσσεται ούτε δίκαιη είναι ούτε ήρεμη”.



    ΣΧΟΛΙΑ