• Business

    Εφραίμογλου: Τι σηματοδοτεί η συνεργασία μεταξύ ΕΒΕΑ και Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης

    • NewsRoom

    Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Ευφραίμογλου, κατά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης (Πηγή: acci.gr)


    Με στόχο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με την Τουρκία και την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων – μελών του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχε στην Επιχειρηματική Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη στις 1-2 Φεβρουαρίου 2024.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της αποστολής, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, συνοδευόμενη από εκπροσώπους των εταιρειών INTRACOM TELECOM, GF Energy S.A., Hellenic Fine Oils S.A., Soya Mills S.A., DP PUMPS Group, Vamvaki Ltd., Ardittos Holdings, και παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprise Greece, Μαρίνου Γιαννόπουλου, επισκέφτηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Σεκίμπ Αβντάγκιτς.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο επιμελητηρίων και συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

    Υπενθυμίζεται ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο της Τουρκίας, με 750.000 επιχειρήσεις – μέλη.

    Οι πρόεδροι των δύο επιμελητηρίων εξέφρασαν την επιθυμία για τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών και δεσμεύτηκαν για την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη συνεργασία της Θ.Ε.Α. και του HUB του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης μέσα από την ανταλλαγή start-ups, και για την από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη, μεταξύ άλλων, τα δύο επιμελητήρια θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η διοργάνωση σεμιναρίων, προγραμμάτων και συνεδρίων σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΑ συμμετείχε και στο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη Βύρωνας Νικολαΐδης σε 150 επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες από την Ελλάδα και την Τουρκία και πήρε μέρος στις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Τουρκίας – Ελλάδας.

    Στην ομιλία της στο φόρουμ, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά, πάνω απ’ όλα τη διάθεση συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης που μας χαρακτηρίζει. Είμαι πεπεισμένη ότι οι επικεφαλής των εταιρειών θα αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες και τις επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

    Αναφερόμενη στην προώθηση της καινοτομίας από το ΕΒΕΑ, η κυρία Εφραίμογλου είπε ότι «ως επιμελητήριο, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στις σύγχρονες χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές πρακτικές, ώστε οι 120.000 επιχειρήσεις – μέλη μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης.

    Ένας τρόπος ήταν μέσω της δημιουργίας της Θερμοκοιτίδας και του Επιταχυντή για νεοσύστατες επιχειρήσεις, που στη συνέχεια συμπληρώσαμε με τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων.

    Το σκεπτικό ήταν ότι αυτές οι δομές υιοθετούν διαδικασίες και καλές πρακτικές και λειτουργούν ως πρότυπα κέντρα αριστείας. Ήμασταν το πρώτο επιμελητήριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που ακολουθήσαμε αυτόν τον δρόμο με μετρήσιμη και αξιοσημείωτη επιτυχία και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις δραστηριότητες, συνεργαζόμενοι με τους αντίστοιχους φορείς και επιχειρήσεις της Τουρκίας».

    Η κυρία Εφραίμογλου, ανέφερε ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εισέλθει δυναμικά στο ψηφιακό περιβάλλον, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο, πόσο μάλλον να συμμορφωθούν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές ορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

    «Προτείνω, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινηθούν με τον απαραίτητο και απαιτητικό ρυθμό που επιβάλλουν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική κρίση», είπε η πρόεδρος.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην αποστολή πήραν μέρος, ακόμα, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, θεσμικοί παράγοντες και στελέχη από 75 εταιρίες.

    Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησαν η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δημήτριος Δημητρίου, το μέλος Δ.Ε. και υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, Μαρία Αρβανιτοπούλου και η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη, εκπροσωπώντας τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας – Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Snap: Νέος γύρος απολύσεων λίγο πριν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου

    Τσικαλάκης (ΠΝΟ): Το νέο διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των ναυτικών

    Novo Nordisk: Mega deal $11 δισ. για το δημοφιλές Wegovy κατά της παχυσαρκίας



    ΣΧΟΛΙΑ