• Business

    Ηχηρό μήνυμα ΕΕΤΤ για τη διαφορά μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών ταχυτήτων

    Κωνσταντίνος Μασσἐλος. Πρόεδρος ΕΕΤΤ


    Σύσταση προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο περιείχε το «μενού» της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ (της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) υπό το νέο πρόεδρο Κωνσταντίνο Μασσέλο, γεγονός που προϊδεάζει για τη λογική των παρεμβάσεων της Αρχής υπό τη νέα της ηγεσία.

    Το πολύ χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται στα σταθερά δίκτυα, το οποίο δημιουργεί εικόνα ασυνέπειας μεταξύ της διαφημιζόμενης και της πραγματικής ταχύτητας, έχει αναδειχθεί από την ΕΕΤΤ στην τελευταία «Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2016-2017» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2120 σχετικά με την πρόσβαση στο ανοικτό διαδίκτυο.

    Όπως, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται στην προαναφερόμενη Έκθεση, ο μέσος όρος των μετρήσεων όλων των πακέτων των παρόχων δείχνει ποσοστό ονομαστικής ταχύτητας που επιτυγχάνεται ίσο με 39,26% στη ροή καθόδου και 62,60% στη ροή ανόδου. Η εικόνα αυτή αποδίδεται από την Επιτροπή τόσο στην χρησιμοποιούμενη τεχνολογία xDSL (ADSL, VDSL), στην οποία υπάρχουν σημαντικές απώλειες με την απόσταση του χρήστη από το Αστικό Κέντρο ή άλλο σημείο συγκέντρωσης, όσο και στο ότι οι τρέχουσες ονομαστικές ταχύτητες αντιστοιχούν σε μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων και δεν λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως το μήκος της γραμμής και τη συμφόρηση του δικτύου.

    Στην προτελευταία θέση της Ευρώπης

    Να σημειωθεί ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της αμερικανικής εταιρείας Akamai (πρώτο τρίμηνο 2017) η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά τη μέση ταχύτητα σύνδεσης των χρηστών στο Διαδίκτυο. Η μέση ταχύτητα πρόσβασης στην Ελλάδα μετρήθηκε σε 7,9 Mbps και χαμηλότερα ήταν μόνο η Κύπρος με 6,9 Mbps. Διεθνώς η Ελλάδα, με βάση τους δείκτες της Akamai, κατατάσσεται στην 72η θέση, τη στιγμή κατά την οποία σε δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης, οι συνδρομητές συνδέονται στο internet με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από αυτή στην Ελλάδα.

    Η ΕΕΤΤ στη σύστασή της προς τους παρόχους επισημαίνει τα παρακάτω:

    α) Στο πλαίσιο της προσυμβατικής ενημέρωσης, να ενημερώνουν τους συνδρομητές για το εκτιμώμενο άνω όριο της ταχύτητας σύνδεσης στο διαδίκτυο που μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (με όποια διαθέσιμα στοιχεία έχουν, π.χ. μέσω των ταχυτήτων συγχρονισμού) και για τα πακέτα σύνδεσης με την πλησιέστερη ονομαστική ταχύτητα.

    β) Σε όσους υφιστάμενους συνδρομητές το ζητούν, να δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πακέτο με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα λήψης ή/και αποστολής δεδομένων, πλησιέστερη στην ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί ρεαλιστικά (εφόσον υπάρχει τέτοιο πακέτο), χωρίς να χρειάζεται να καταβάλουν τέλος για την πρόωρη διακοπή/καταγγελία μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να δίνεται ακόμα και μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών σύνδεσης (π.χ. από VDSL σε ADSL).

    Η ΕΕΤΤ αιτιολογεί τη σύσταση επικαλούμενη διαμαρτυρίες συνδρομητών ότι η πραγματική ταχύτητα της σύνδεσής τους είναι πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική που αναφέρεται στη σύμβαση με τον πάροχο υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Τσαμάζ: Η πορεία του «παθιασμένου ηγέτη» του ΟΤΕ που έβαλε για στόχο την κορυφή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Μπρουμίδης (Vodafone): Κέρδισε το στοίχημα και ετοιμάζεται για το επόμενο



    ΣΧΟΛΙΑ