• Business

    ΕΔΕΥ και ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων εις σάρκαν μία -Διευρύνεται ο ρόλος της ΕΔΕΥ

    Γιάννης Μπασιάς


    Τη συνένωση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων με την ΕΔΕΥ σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να ενταχθούν σε έναν φορέα το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου στο χώρο των υδρογονανθράκων.

    Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη νέα στρατηγική υδρογονανθράκων του υπουργείου Ενέργειας που θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη τω υδρογονανθράκων, των υποδομών ενέργειας και στην ενεργειακή διπλωματία και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το ΥΠΕΝ η προοπτική τροποποίησης του καταστατικού της ΕΔΕΥ, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του πεδίου αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ενέργεια, η ΔΕΠΑ διαχωρίστηκε σε τρεις εταιρείες τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων στην οποία έχουν ενταχθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων διεθνών έργων της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της [σε αυτά περιλαμβάνονται η διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας (IGI), ο αγωγός East Med, ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)].

    Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων  Σύμβουλος της ΕΔΕΥ   Γιάννης Μπασιάς, παραιτήθηκε από τη θέση του, όπως του υπεδείχθη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο συνολικής αλλαγής που προωθεί το Υπουργείο για το ρόλο αλλά και τη σύνθεση της ΕΔΕΥ.

    Το Υπουργείο προκήρυξε ήδη διαγωνισμό για την πλήρωση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

    Ειδικότερα, η παραίτηση του κυρίου Μπασιά έγινε το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, ενώ σε παραίτηση, επίσης, οδηγήθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥ Σπύρος Μπέλλας, λίγες μέρες πρίν, στις 30 Δεκεμβρίου 2019.

    Η θητεία των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕΥ έληξε μόλις εχθές 7 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με όσα αναφέρει η απόφαση του ΥΠΕΝ. Συνεπώς και οι επτά θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου είναι κενές και θα καλυφθούν μέσω της προκήρυξης.

    Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Την προκήρυξη-πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την πλήρωση όλων των θέσεων στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) δημοσιοποίησε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Στις 7 Ιανουαρίου 2020 έληγε η θητεία τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ άλλες δυο θέσεις παρέμεναν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα δεδομένα αυτά, ζητήθηκε η παραίτηση των εναπομεινάντων δυο μελών, του  Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥ κ. Γιάννη Μπασιά και του Αντιπροέδρου κ. Σπύρου Μπέλλα, προκειμένου να επιτευχθεί η ανανέωση της διοικητικής ομάδας της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη την σημασία των υποδομών ενέργειας στην ενεργειακή διπλωματία, εξετάζεται από το ΥΠΕΝ η προοπτική τροποποίησης του καταστατικού της ΕΔΕΥ, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του πεδίου αρμοδιοτήτων της εταιρείας.

    Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι υποψήφιοι πρέπει να διακρίνονται για την διοικητική τους ικανότητα και να διαθέτουν γνώση και εμπειρία στον ενεργειακό τομέα. Προϋπηρεσία στον κλάδο έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα θεωρηθεί πρόσθετο προσόν.

    Ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΝ και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τρία από τα επτά μέλη του ΔΣ  επιλέγονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εξ’ αυτών, με πράξη του ΥΣ, διορίζονται ο Πρόεδρος –που μπορεί να αναλάβει και καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου-, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος. Τα λοιπά μέλη διορίζονται με απόφαση του ΥΠΕΝ. Σημειώνεται ότι δεν αποκλείεται η υποβολή υποψηφιοτήτων από τα μέλη του απερχόμενου ΔΣ.

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων είναι η 31η Ιανουαρίου 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ