• Business

    Έχεις κόκκινο τραπεζικό δάνειο; Δημιουργείται ειδικό Κέντρο στην γειτονιά σου που θα σου πει τι να κάνεις

    GDPR

    GDPR


    Τον Ιανουάριο 2017 θα αναλάβουν δράση τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, τα οποία θα λειτουργήσουν πανελλαδικά και θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τα Κέντρα θα στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό, δηλαδή νομικούς και οικονομολόγους, ώστε να μπορούν να δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες για το πως θα χειριστούν τις «κόκκινες» οφειλές τους, με λύσεις που θα που θα είναι συμβατές με την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και να διαπραγματεύονται τις εν λόγω λύσεις ρύθμισης με τα πιστωτικά ιδρύματα.

     

    Στόχος είναι και τα 30 Κέντρα να είναι έτοιμα στις αρχές Ιανουαρίου -το έργο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του ΕΣΠΑ, και δη του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020». Σημειώνουμε ότι η σύσταση των ΚΕΔ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θεσμοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2015.

    Η διασπορά των ΚΕΔ ανά την επικράτεια, θα είναι ανάλογη με τον όγκο των δανείων που έχουν χορηγηθεί ανά νομό. Εκτιμάται ότι τα περισσότερα ΚΕΔ θα λειτουργήσουν στην Αττική, καθώς στην περιοχή είναι συγκεντρωμένος και ο μεγαλύτερος όγκος -πάνω από 35%- των χορηγήσεων όλων των τραπεζών.

    Τα ΚΕΔ θα δημιουργηθούν:

    3 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών.

    2 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

    1 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

    2 στο Νότιο Τομέα Αθηνών.

    1 στην Ανατολική Αττική.

    1  στη Δυτική Αττική.

    1 στον Πειραιά.

    3 στη Θεσσαλονίκη.

    Ένα στον Έβρο.

    Ένα στην Καβάλα.

    Ένα στην Ημαθία.

    Ένα στις Σέρρες.

    Ένα στην Κοζάνη.

    Ένα στα Ιωάννινα.

    Ένα. στη Λάρισα.

    Ένα στη Μαγνησία.

    Ένα στην Εύβοια.

    Ένα στην Αχαΐα.

    Ένα στην Αιτωλοακαρνανία.

    Ένα στην Κόρινθο.

    Ένα στη Μεσσηνία.

    Ένα στη Ρόδο.

    Ένα στο Ηράκλειο.

    Ένα στα Χανιά.

    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες ξεκινούν με διαδικασίες εξπρές να κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν τα κόκκινα δάνεια και προχωρούν στην κατάθεση νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με λύσεις πακέτο για όλες τις οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, που θα προβλέπει και «κούρεμα» χρέους, εξαιρουμένων βεβαίως οφειλών από ΦΠΑ.

    Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα για τους ιδιώτες.

    Προχωρούν οι ρυθμίσεις των δανείων και όσοι δανειολήπτες συνεχίσουν να κωφεύουν στις οχλήσεις των τραπεζών προκειμένου να βρεθεί λύση για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο του πλειστηριασμού.

    Στο νέο σκηνικό τα ΚΕΔ θα έχουν κομβικό ρόλο, αφού θα αποτελούν τρόπο τινά τον μεσάζοντα ανάμεσα στον δανειολήπτη και την τράπεζα. Στόχος είναι να προστατέψουν τους οφειλέτες εκείνους που επιθυμούν να συνεργαστούν και να ρυθμίσουν τα δάνεια τους.

    Εξάλλου σύντομα αρχίζουν να «τρέχουν» και οι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών που έχουν καταθέσει οι τράπεζες στον SSM, προκειμένου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά 41,9δισ ευρώ στο τέλος του 2019. Να διαμορφωθούν δηλαδή στα 61,5δισ ευρώ από 103,5δισ ευρώ που ήταν στο τέλος του 2015.



    ΣΧΟΛΙΑ