• Business

    Easyjet: «Πέταξαν» στα $600,9 εκατ. τα κέρδη προ φόρων – Τι προβλέπει για το 2024

    • NewsRoom
    Johan Lundgren, CEO EasyJet

    Johan Lundgren, CEO EasyJet


    Kέρδη σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών ανέφερε για το 2023 η EasyJet, μετά από ένα έτος ισχυρής ταξιδιωτικής ζήτησης και κρατήσεων, ωστόσο, ο βρετανικός αερομεταφορέας τόνισε ότι η γεωπολιτική αστάθεια θα επιβαρύνει το τρέχον τρίμηνο, λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, τα κέρδη EBIT της EasyJet για το οικονομικό έτος έως το τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 476 εκατομμύρια λίρες (600,9 εκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με τα 473 εκατομμύρια λίρες που ανέμεναν οι αναλυτές.

    Παράλληλα, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 4,3% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, αφού οι κρατήσεις εμφανίστηκαν ισχυρές για το επόμενο καλοκαίρι.

    Ο economy αερομεταφορέας τόνισε ότι η ισχύς των κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2024, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς εφοδιασμού στην Ευρώπη, παρείχαν θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος συνολικά, αν και η προσωρινή παύση των πτήσεων προς το Ισραήλ και την Ιορδανία σήμανε ότι τα μειωμένα μεγέθη α΄ τριμήνου χρήσης της είναι απίθανο να βελτιωθούν σε ετήσια βάση.

    «Πρόσφατη έρευνα καταναλωτών υπογραμμίζει ότι περίπου τα 3/4 των Βρετανών σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα στις διακοπές τους σε σχέση με πέρυσι, με τα ταξίδια να συνεχίζουν να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για τα νοικοκυριά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EasyJet, Johan Lundgren.

    Ο όμιλος ανέφερε επίσης ότι θα προτείνει μέρισμα 4,5 πένες ανά μετοχή στην ετήσια γενική συνέλευση αργότερα τον Δεκέμβριο.

    Καθώς οι ανταγωνιστικές εταιρείες δυσκολεύονται, η easyjet σημείωσε ότι η συνολική προοπτική για το επόμενο έτος είναι θετική.

    Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει αντισταθμίσει το 76% των αναγκών της σε καύσιμα αεροσκαφών για το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2024, προστατεύοντάς την από την αστάθεια των τιμών.

    Επωφελήθηκε επίσης από τις προσφορές και από τα τέλη αποσκευών, παρόλο που κάποιοι πελάτες δυσαρεστήθηκαν.

    Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν ισχυρά αποτελέσματα τους τελευταίους μήνες, εντούτοις, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, οι υψηλές τιμές καυσίμων και η απειλή της ύφεσης έχουν επιβραδύνει τις προοπτικές, με ορισμένους επενδυτές να προειδοποιούν ότι τα κέρδη μπορεί να έχουν φτάσει το πικ τους.

    Παραγγελία – μαμούθ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο, η EasyJet έκανε τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών στην ιστορία της εκπτωτικής εταιρείας, αγοράζοντας δυνητικά έως και 257 τζετ από την Airbus, σε μια δέσμευση αξίας σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η αεροπορική εταιρεία αγοράζει επιπλέον 157 αεροσκάφη Airbus A320neo, με δυνατότητα προσθήκης 100 ακόμη, με παραδόσεις έως το 2034, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Πηγές: Reuters, Bloomberg

    Διαβάστε επίσης: 

    Narasimhan (Novartis): Αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων – Προτεραιότητα τα καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες

    Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

    Shein: Kατέθεσε αίτηση για την εισαγωγή της αμερικανικό χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ