• Business

    Εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις δεν υπάρχει αξιολόγηση

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αποφευχθεί η πιθανότητα πολιτικής αποσταθεροποίησης, θέλει η κυβέρνηση, ωστόσο η επίσπευση της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι… αναίμακτη, καθώς συνεπάγεται σημαντικές υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις των Θεσμών. Είναι έτοιμο το κυβερνητικό επιτελείο για τέτοιες υποχωρήσεις;

    Όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, ο πρώτος κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται σήμερα και αναμένεται να συνεχιστεί μετά από δέκα μέρες περίπου, το βασικό σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι οι συντάξεις. Μπορεί από την ελληνική πλευρά να διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως δε ζητήθηκε από κανέναν ευθέως μείωση των κύριων συντάξεων, όμως στην πραγματικότητα οι δανειστές δεν αφήνουν κάποιο άλλο περιθώριο, αφού δεν αποδέχονται την αύξηση των εισφορών που αντιπροτείνει η κυβέρνηση για να καλυφθεί το «κενό» του ασφαλιστικού.

    Επιπλέον, οι δανειστές επιμένουν για θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την εξασφάλιση της εθνικής σύνταξης, που θα περιλαμβάνουν σύνδεσή της με το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων και αύξηση της 15ετίας για κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης σε 20ετία. Πρόκειται για όρους που αν γίνουν δεκτοί από την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα αφήσουν αρκετούς συνταξιούχους χωρίς πρόσβαση στην εθνική σύνταξη.

    Όμως δεν είναι μόνο οι συντάξεις, καθώς και στο μέτωπο της φορολογίας φαίνεται πως θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις, όπως προαναγγέλλει η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και ζητά «πρόσθετα μέτρα για το 2016», πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2017-18. Επιπλέον, το ΔΝΤ φέρεται να διαφωνεί με την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και άνω σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η φοροδιαφυγή, και όχι τα έσοδα από τη φορολογία. Αν το ΔΝΤ επιμείνει, ενδέχεται αυτό να οδηγήσει σε αυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τα μεσαία εισοδήματα, πιθανόν ακόμα και για αυτά κάτω των 30.000 ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, η όποια συμφωνία θα έρθει μετά το «διάλειμμα» των δέκα ημερών που θα μεσολαβήσει από τη σημερινή αναχώρηση των εκπροσώπων των Θεσμών από την Αθήνα, μέχρι την επιστροφή τους για τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, και εν τω μεταξύ θα έχει λογικά καταστεί σαφές το τι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.



    ΣΧΟΛΙΑ