• Business

    Ε. Γεωργουλάκη: Η νέα επικεφαλής της P&G που προκάλεσε «γκρίνιες» στο λιανεμπόριο με το… καλημέρα

    H Ερμιόνη Γεωργουλάκη


    Έκανε αισθητή την παρουσία της με το… καλημέρα. Όλο το λιανεμπόριο μιλά ακόμη για την νέα πολιτική του πολυεθνικού κολοσσού του οποίου ηγείται να παρέχει σε διάφορες περιόδους μεγαλύτερες προσφορές και εκπτώσεις στους μεγάλους παίκτες του κλάδου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο λόγος για τη νέα επικεφαλής της P&G στην Ελλάδα, Ερμιόνη Γεωργουλάκη, η οποία παρέλαβε τη… σκυτάλη από τον Λάμπρο Παπακοσμά, έναν έμπειρο μάνατζερ με αδιαμφισβήτητες ικανότητες.

    Η νέα πολιτική που ακολουθεί η P&G, η οποία φαίνεται να είναι καθοδηγούμενη από την κρητικιά επικεφαλής της εταιρείας, έχει προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις, ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για «πόλεμο». Εκπρόσωποι των μικρότερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ φοβούνται πως η τακτική αυτή, εφόσον καθιερωθεί θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα και την απόσταση που χωρίζει τους μικρούς και μεσαίους παίκτες από τους μεγάλους, κάτι που θα αποβεί σε βάρος της ομαλής λειτουργίας του ελεύθερου ανταγωνισμού. Όπως λένε, παρότι δεν αντίκειται στις εμπορικές πρακτικές είναι εν πολλοίς άδικη και δυσχεραίνει το ήδη δύσκολο έργο τους ενώ σε μια εποχή που η κατανάλωση πιέζεται, θα περίμεναν αντίστοιχες παροχές αφού και αυτοί κόντρα στις αντιξοότητες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να αποτελούν ένα φιλόξενο ράφι για τα προϊόντα της βιομηχανίας.

    Η κ. Γεωργουλάκη δεν είναι καινούρια στον χώρο και σίγουρα η απόφαση της P&G δεν ήταν προϊόν πρόχειρου σχεδιασμού. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο πως έχει συγκεκριμένη στόχευση, αφού «πριμοδοτεί» τους καλύτερους πελάτες της εταιρείας, όπου λέγεται πως πραγματοποιείται πάνω από το 70% του τζίρου της. Η κ. Γεωργουλάκη προέρχεται από τα σπλάχνα της εταιρείας. Είναι με άλλα λόγια «παιδί» της και γνωρίζει από μέσα τον τρόπο που λειτουργεί το γκρουπ. Προτού αναλάβει τα ηνία και μαζί  όλη την ευθύνη για την τύχη της εταιρείας, ήταν διευθύντρια Πωλήσεων, ένα αρκετά νευραλγικό και κρίσιμο πόστο. Μάλιστα, στο πόστο αυτό διαδέχθηκε τον κ. Παπακοσμά, αφότου αυτός μεταπήδησε στη θέση του Γενικού Διευθυντή της P&G.

    Τώρα καλείται από άλλο μετερίζι να αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη χώρα. Το στοίχημα είναι μεγάλο, καθώς μπορεί η οικονομία να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν ακόμη πολλά και η κατανάλωση εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις. Μπορεί η τεράστια δύναμη της P&G και κυρίως τα ισχυρά σήματά της, να αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί, ωστόσο όπως λένε άνθρωποι της αγοράς πρέπει να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες με τους λιανέμπορους. Το πρώτο δείγμα γραφής πάντως, σημειώνουν οι ίδιοι, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό. Σε μια δύσκολη εποχή για όλους, συνεχίζουν, θα περίμεναν κάτι διαφορετικό και τονίζουν πως κάποιος που αναλαμβάνει να ηγηθεί μιας τόσο μεγάλης πολυεθνικής πρέπει να μπορεί να αφουγκραστεί τη αγορά και να απαντήσει με ανάλογο τρόπο στις ανάγκες της…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νεος πόλεμος στο λιανεμπόριο με πρωταγωνίστρια την Procter & Gamble. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ