Ανάπτυξη μέσω εξαγορών επιδιώκουν οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής, προκειμένου να ενισχύσουν την παρουσία τους σε κλάδους αιχμής, αλλά και να μπουν σε αγορές οι οποίες θα αυξήσουν τα μερίδιά τους.

Πλήθος ελληνικών εταιρειών του κλάδου – από software houses και εταιρείες enterprise IT μέχρι scale-ups και εισηγμένες – επενδύουν στρατηγικά σε εξαγορές, εντός και εκτός συνόρων. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται μετά την πανδημία και αποτυπώνει τη νέα φάση ωρίμανσης του οικοσυστήματος.

1

Οι εξαγορές επιταχύνουν την επέκταση σε νέες αγορές και γεωγραφίες. Ελληνικές εταιρείες λογισμικού και παρόχοι cloud υπηρεσιών εξαγοράζουν μικρότερες ή εξειδικευμένες εταιρείες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη για να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε πελατολόγια, άδειες και ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία.

Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες εισηγμένες, προχώρησαν σε σημαντικές εξαγορές, οι οποίες αναμένεται να τους εξασφαλίσουν σημαντικά μεγέθη αλλά και μερίδια σε αγορές όπως η κυβερνοασφάλειας, το SAP και το software.

Το παράδειγμα της Q&R

Μετά την είσοδο της Σοφίας Σωτηράκου ως βασικός μέτοχος της Q&R, η εισηγμένη πληροφορικής έχει αλλάξει προφίλ. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει ολοκληρώσει 4 εξαγορές, έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές της και στο εξωτερικό ενώ στους επόμενους μήνες μετακομίζει και στα νέα γραφεία στην Μεταμόρφωση.

Τον Ιανουάριο του 2025 η Q&R προχώρησε στην εξαγορά του 60% της Systecom, έναντι  1,5 εκατ. ευρώ, κάνοντας έτσι δυναμικό μπάσιμο στην κυβερνοασφάλεια. Ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, μπήκε επισήμως στην αγορά του Βελγίου και ευρύτερα της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς εξαγόρασε το 51% των μετοχών της βελγικής SQUAREDEV BV, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη ανακοίνωσε δύο νέες κινήσεις. Η πρώτη αφορά την εξαγορά του 76,19% της εταιρείας Alexander Moore, SAP Gold Partner με μακρόχρονη εξειδίκευση στο SAP Business One, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ. Ενώ η δεύτερη αφορά την εξαγορά του 51% της AlphaCons Intelligent Technology Solutions A.E, ανερχόμενου συνεργάτη στο SAP Partner με ισχυρή παρουσία στο SAP S/4Hana και τις cloud base πλατφόρμες.

«Οι κινήσεις αυτές άλλαξαν κατά πολύ το προφίλ της εταιρείας. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Οι νέες εταιρείες δεν έχουν ενοποιηθεί ακόμα στον όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι το 2025 η ανάπτυξή μας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη» σημείωσε κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας ο CEO Παναγιώτης Πασχαλάκης.

Η Real Consulting

Η Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη, η οποία βρίσκεται προ των πυλών για την μετάβαση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προχώρησε στην εξαγορά του 95% των μετοχών της Smart UX Development S.R.L, έναντι 2,7 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά αποτελεί μέρος της στρατηγικής επέκτασης της Real Consulting στον κλάδο των utilities – έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από έντονες αλλαγές, αυξανόμενες απαιτήσεις και υψηλή ανάγκη για τεχνολογικές λύσεις αιχμής. Μέσω της συμφωνίας, η Real Consulting αποκτά πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, διευρύνει τη γεωγραφική της παρουσία και ενισχύει το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο με λύσεις SAP S/4HANA Utilities, Cloud και SAP Business Technology Platform (BTP), ειδικά σχεδιασμένες για εταιρείες ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης.

Εξαγορές και για την Qualco

H Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, προχωράει το στρατηγικό πλάνο εξαγορών, με έμφαση σε εταιρείες τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Τελευταία κίνηση αυτή της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου (51%) της Cenobe, έναντι  1,235 εκατ. ευρώ, μίας εταιρείας κυβερνοασφάλειας η οποία έρχεται να πλαισιώσει τις δραστηριότητες του ομίλου. Έχει έδρα στην Αθήνα αλλά δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και ΗΑΕ.

Με τη στρατηγική αυτή κίνηση, ο όμιλος Qualco ενισχύει την αξία που προσφέρει στους υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες του, επεκτείνοντας τη θέση του ως έναν αξιόπιστο πάροχο μεγάλης κλίμακας, έτοιμο να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις του πεδίου της κυβερνοασφάλειας.

Νωρίτερα είχε προχωρήσει στην εξαγορά της Empedus με έδρα την Αθήνα και δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ρουμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Σουηδία.

Διαβάστε επίσης:

Αχιλλέας Κανάρης: Δεν φεύγει η Vodafone από την Ελλάδα

Vodafone: Στρέφεται στο διάστημα για να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση κεραιών κινητής του δικτύου της

Μπαίνει ο Τσάκος στον Ολυμπιακό; Από το «τρίποντο» της χορηγίας… «συμπαίκτης» με τους Αγγελόπουλους