• Business

    Δραματικές ώρες για την Forthnet. Τι αποκαλύπτει ο ισολογισμός της εταιρίας. Που είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

    Πάνος Παπαδόπουλος.

    Πάνος Παπαδόπουλος. CEO Forthnet


    Εντάξει, τα πράγματα στη Forthnet θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, θα σκεφτόταν κανείς. Μπορεί οι μέτοχοι της εταιρείας να την εγκατέλειψαν, αποφεύγοντας επιδεικτικά να συμμετάσχουν στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά τουλάχιστον οι πιστώτριες τράπεζες βγήκαν μπροστά και κάλυψαν κάτι παραπάνω από το 70% της έκδοσης, διορθώνοντας κάπως την κατάσταση. Σωστά; Λάθος…

    Μια ματιά στον τελευταίο ισολογισμό της Forthnet είναι αρκετή για να πείσει και τον πιο αισιόδοξο πως τα πράγματα στην εταιρεία δεν πηγαίνουν καθόλου καλά, και πως η καχυποψία που, όπως ακούγεται, υπάρχει στις τράπεζες για τη διοίκηση υπό τον Πάνο Παπαδόπουλο είναι απολύτως δικαιολογημένη.

    Τι διαβάζουμε, λοιπόν, στον τελευταίο ισολογισμό της εταιρείας; Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς δια γυμνού οφθαλμού είναι ότι, με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου, η Forthnet παρουσίαζε αρνητική θέση της τάξεως των 174,33 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα 620 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, το EBITDA της εταιρείας ήταν στα 26,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι ζημίες της μετά από φόρους ανέρχονταν στα 13,1 εκατομμύρια ευρώ. Στα αποτελέσματα εξαμήνου της Forthnet υπήρχαν ακόμα αποσβέσεις 33,6 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα 8,1 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που τα ταμειακά της διαθέσιμα περιορίζονταν σε μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ.

    Πρακτικά, επομένως, ακόμα και αν οι τράπεζες μετέτρεπαν τα 70 εκατομμύρια ευρώ των ομολογιών τους σε μετοχές της εταιρείας, αυτές θα περιόριζαν απλώς την αρνητική θέση της Forthnet σε κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, για να ορθοποδήσει η εταιρεία και να μπορέσει να «χτίσει» ένα βιώσιμο μέλλον, πρέπει κάποιος να βάλει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ ακόμα. Αυτόν τον «κάποιο» αναζητούν τώρα οι τράπεζες, που ουσιαστικά με τη συμμετοχή τους στο μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο παίρνουν στα χέρια τους τον έλεγχο της εταιρείας και ψάχνουν τον επενδυτή που θα βάλει το χέρι στην τσέπη για να επαναφέρει  τη Forthnet στον σωστό δρόμο.

    Πόσο εύκολο είναι όμως να βρεθεί ένας τέτοιος επενδυτής; Δεδομένου ότι το «άνοιγμα» της εταιρείας είναι μεγάλο (ας μην ξεχνάμε ότι η Forthnet βγάζει ζημίες εδώ και 12 χρόνια) και πέρα από τα 100 εκατ. ευρώ ο επίδοξος επενδυτής θα πρέπει να βάζει συνεχώς το χέρι στην τσέπη μέχρι να επιστρέψει στην κερδοφορία (όπως άλλωστε έκαναν μέχρι τώρα και οι προηγούμενοι μέτοχοι), ενώ ο κύριος ανταγωνιστής της, που είναι ο ΟΤΕ, ετοιμάζει μεγάλες επενδύσεις για τα επόμενα χρόνια, τις οποίες ασφαλώς η Forthnet δεν θα μπορεί να ακολουθήσει και αναπόφευκτα θα μείνει πίσω στην «κούρσα» των τηλεπικοινωνιών, η εταιρεία δεν αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό «προϊόν».

    Το πώς θα καταφέρουν οι τράπεζες να «πλασάρουν» τη Forthnet ως ένα ελκυστικό προϊόν παραμένει μυστήριο – εκτός βέβαια και αν δεν τα καταφέρουν, οπότε το μόνο που μπορεί να γίνει, στο απευκταίο αυτό σενάριο, είναι να βγουν στο «σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/oli-anamenoun-lefko-kapno-stin-pireos-pii-aposirthikan-pii-pezoun-gia-ceo/82680

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/megali-apotichia-giati-apaxiosan-ton-p-papadopoulo/81800

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ