• Business

    Δραγασάκης: Θα συζητήσουμε με την Τρ. Πειραιώς την απο-ιδιωτικοποίηση της ETBA-ΒΙΠΕ

    Γιάννης Δραγασάκης

    Γιάννης Δραγασάκης


    Την  απο-ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση και τα στελέχη του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, εκπροσώπους και εργαζόμενος επιχειρήσεων.

    «Η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ, που είχε τις βιομηχανικές περιοχές, δεν δικαιώθηκε και -κατά την άποψή μου- ήταν λάθος», σχολίασε ο υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η ΕΤΒΑ τότε είχε προβλήματα, αλλά αντί να εξυγιανθεί και εν ανάγκη να δοθεί στην αυτοδιοίκηση -εάν δεν ήθελε το κράτος να την κρατήσει- πέρασε στον έλεγχο της τράπεζας Πειραιώς και τόσα χρόνια μετά διαπιστώνουμε ότι, αντί να λυθεί το πρόβλημα, σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώθηκε. Σε όλη την Ελλάδα οι επιχειρήσεις μου κάνουν παράπονα για τον τρόπο που λειτουργούν οι δομές, οι εργαζόμενοι κάνουν επίσης παράπονα και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι ικανοποιημένες. Άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να δούμε όλοι μαζί» όπως είπε.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι η γνώμη του είναι πως: «πρέπει να πάμε σε μια πορεία από-ιδιωτικοποίησης. Να βρούμε το κατάλληλο μοντέλο. Μελετούμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και διαπιστώνουμε ότι ίσως το πιο επιτυχημένο μοντέλο είναι εκεί όπου τα βιομηχανικά, επιχειρηματικά πάρκα ανήκουν σ’ ένα συνδυασμό, στον οποίο συμπράττουν το Δημόσιο, η τοπική ή η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες μέσα».

    Όπως ανέφερε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, να ξεκινήσει ένας διάλογος με την τράπεζα Πειραιώς, με τους επιχειρηματικούς φορείς και με την αυτοδιοίκηση, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά πάρκα και ενδεχομένως να επεκταθούν «διότι υπάρχουν και δυνατότητες να μεταφερθούν κάποιοι άλλοι κλάδοι ή κάποιες άλλες ομάδες επιχειρήσεων, κάτι το οποίο θα είναι αμοιβαία επωφελές».

    «Και τώρα επειδή υπάρχει δικαστική εμπλοκή, θα δούμε πιο πρακτικά τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε, δηλαδή πώς θα ενεργήσουμε, εν ανάγκη, δεν αποκλείω τελικά η πιο αποτελεσματική λύση να είναι να πάρουμε πίσω την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, οπότε θα έχουμε την ευχέρεια να οργανώσουμε τα πράγματα με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι με άλλα κριτήρια. Και όταν λέω να την “πάρουμε”, εννοώ ότι μπορεί να είναι ένα μικτό σχήμα, το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιχειρηματικοί φορείς», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Τέλος ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να βγει ένα πρόγραμμα που να ενισχύει τη δημιουργία συνεργατικών ενώσεων.

    Ναυπηγεία

    Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην περίπτωση των ναυπηγείων τα οποία ανέφερε ως παράδειγμα για το ότι στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης «δεν υπήρχε ούτε δομή ούτε διαδικασία παραγωγής κλαδικών πολιτικών».

    «…Μιλούσα προηγουμένως με κάποιους που γνωρίζουν τον κλάδο και μου είπαν: Βεβαίως η Τουρκία είναι πιο ανταγωνιστική σε φθηνά μεροκάματα, αλλά εμείς είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στην ποιότητα, τη συνέπεια και άλλα πολλά. Σε αυτό το πνεύμα, θέλω να σας πω ότι εμείς θεωρούμε πως μπορούμε να αναβιώσουμε τον ναυπηγικό κλάδο. Έχει αρχίσει μια διαδικασία αναζωογόνησης του ναυπηγείου της Σύρου, που ελπίζουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα. Έχουν προσληφθεί εργαζόμενοι, δουλεύει το ναυπηγείο, παράγει εργασία και πλούτο ξανά. Δεύτερον, είμαστε σε διαγωνιστική διαδικασία για το ναυπηγείο Ελευσίνας. Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αντίστοιχη διαδικασία θα υπάρξει για τον Σκαραμαγκά», ανέφερε.

    Γενικότερα, συνέχισε ο ίδιος, το πρόβλημα είναι ότι τα ναυπηγεία αυτά είναι καταχρεωμένα, «αλλά υπάρχουν απ’ ότι καταλαβαίνω εκκρεμότητες, ερωτήματα, διαφορετικές απόψεις, τις οποίες με ένα οργανωμένο τρόπο πρέπει να τις συζητήσουμε».

    Εγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε οργανωμένες περιοχές

    Σε ότι αφορά στα βιομηχανικά πάρκα, ο υπουργός ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, το 5% των επιχειρήσεων βρίσκεται μέσα σε οργανωμένες δομές και με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, δίνονται συγκεκριμένα κίνητρα ενθάρρυνσης των επιχειρήσεων να εγκατασταθούν μέσα σε βιομηχανικές περιοχές.

    Ακόμη, έχουν δημιουργηθεί ειδικά σχέδια εξυγίανσης περιοχών που έχουν επιχειρήσεις χωρίς να είναι οργανωμένες πολεοδομικά ή χωρίς να έχουν τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι τα Οινόφυτα και όλη η περιοχή του Ασωπού, όπως είναι στη Θεσσαλονίκη το Καλοχώρι κ.ά.

    «Μία από τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας πρέπει να είναι η χωροθέτηση, η οργάνωση και η ένταξη ει δυνατόν όλων των επιχειρήσεων μέσα σε οργανωμένους υποδοχείς και οργανωμένες δομές» είπε ο κ. Δραγασάκης.

    Προετοιμασία για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα δεκαετίας

    «…Μέχρι τώρα χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε αυτή τη φάση και να βγούμε από τα μνημόνια, από εδώ και πέρα μπορούμε να έχουμε τη χαρά, κάθε μέρα που περνάει, να λύνουμε και ένα πρόβλημα. Και όλα αυτά να τα βλέπουμε στον ευρύτερο ορίζοντα, διότι παράλληλα αρχίζει η διαδικασία σχεδιασμού της επόμενης προγραμματικής περιόδου, το επόμενο ΕΣΠΑ, που παραμένει βασική πηγή χρηματοδότησης. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι κάνουμε σήμερα, τι μπορούμε να κάνουμε σε δύο χρόνια, τι πρέπει να σχεδιάσουμε από σήμερα για τα επόμενα πέντε χρόνια και κάπως έτσι θα προχωρήσουμε. Ήδη προετοιμαζόμαστε για την επόμενη τετραετία, οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και θα χαρώ πρώτος εγώ να βρούμε συγκεκριμένες κυβερνητικές λύσεις σε όλα τα θέματα» κατέληξε ο υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ