• Business

    Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος (ΕΑΤΕ): Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών το ελληνικό startup οικοσύστημα

    • Άννα Διανά
    O πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος

    O πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος


    Τα μελλοντικά success story των ελληνικών startups φιλοδοξεί να χτίσει το υπερταμείο Επενδύσεων της Ελλάδας, η ΕΑΤΕ, που έχει υπό τη διαχείρισή της 2,1 δισ. ευρώ για επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια.

    Έχουμε μπει στα ραντάρ των ξένων επενδυτών και success story όπως η περίπτωση της Viva Wallet, της Accusonus, της PeopleCert και πολλών άλλων αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το ελληνικό οικοσύστημα και τη δυναμική του επισημαίνει σε συνέντευξή του στο mononews.gr ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ, Δρ Χάρης Λαμπρόπουλος.

    Εξηγεί πώς το κράτος μπορεί να είναι αποτελεσματικός επενδυτής και περιγράφει τη στρατηγική της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος επενδυτικών κεφαλαίων και την υπεραξία που μπορούν να προσδώσουν στην ελληνική οικονομία.

     

    Τα 2,1 δισ. ευρώ που έχει υπό διαχείριση η ΕΑΤΕ μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία; Σε τι ποσά μπορούν να φτάσουν με τη μόχλευση;

    Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να λειτουργήσουν με έναν πολλαπλασιαστή 3,5 έως 4 φορές. Τα 2,1 δισ. να γίνουν 7-8 δισ. επενδύσεις. Να έχουν δηλαδή το ισόποσο σε επενδύσεις 7-8 δις.

    Αν προστεθούν σε αυτά η τραπεζική χρηματοδότηση, οι συνεπενδύσεις, οι ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο, για όσες μπορούν να ενταχθούν, το ποσό αυτό εκσφενδονίζεται.

    Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων που θα επενδυθούν από τα funds είναι τα λεγόμενα έξυπνα κεφάλαια – smart money – που δημιουργούν ισχυρούς πολλαπλασιαστές στην οικονομία,  δίνουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία και μεγεθύνουν το ΑΕΠ της χώρας.

    Εκτός από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία το Δημόσιο μπορεί να έχει αποδόσεις από τις επενδύσεις που κάνει;

    Λειτουργούμε επί ίσοις όροις με ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους ιδιώτες επενδυτές.  O,τι βγάλει ο ιδιώτης θα βγάλει και το ελληνικό δημόσιο.

    Στα λεφτά που είχαν επενδυθεί από το ΤΑΝΕΟ έχουν βγει σοβαρές αποδόσεις αν λάβουμε υπόψη ότι μεσολάβησε και η κρίση. Έχουν κάνει rebound οι επενδύσεις με πολύ σοβαρές αποδόσεις.

    Για παράδειγμα, από το πρόγραμμα Jeremie υπάρχουν πολύ σημαντικές υπεραποδόσεις για το Δημόσιο. Και μάλιστα το όφελος είναι πολλαπλάσιο με δεδομένο ότι οι επενδύσεις ήταν μέσω ευρωπαϊκών πόρων ενώ οι υπεραποδόσεις δεν λογίζονται ως ευρωπαϊκοί αλλά ως εθνικοί  και μπορούν να επανεπενδυθούν.

    Κάπως έτσι το reflow δημιουργεί μια αλυσίδα πόρων για επενδύσεις και επανεπενδύσεις που προσθέτουν αξία το ΑΕΠ.

    Δηλαδή θεωρείτε ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιώτης επενδυτής;

    Το κράτος στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί ως ιδιώτης επενδυτής αλλά όχι με την ενεργή διαχείριση του fund.

    Σας θυμίζω ότι το ΤΑΝΕΟ ξεκίνησε με 100 εκατ. ευρώ έγιναν 150 εκατ. ευρώ στην πορεία και σήμερα η ΕΑΤΕ, που είναι η συνέχεια του ΤΑΝΕΟ, έχει στη διάθεσή του να διαχειριστεί  2,1 δις. ευρώ. Αυτό είναι μία  μια τεράστια πρόοδος για την ελληνική πραγματικότητα.

    Το κράτος είναι αποτελεσματικός επενδυτής και είμαστε πολύ περήφανοι που βλέπουμε ότι τα δικά μας funds δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν στο κομμάτι της αξιολόγησης από τα ξένα  παρά το γεγονός ότι διαχειριζόμαστε υποπολλαπλάσια κεφάλαια.

    Στα δυόμισι χρόνια της ΕΑΤΕ έχουν συσταθεί 13 νέας γενιάς funds. Έχουν συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ και η ΕΑΤΕ έχει επενδύσει σε αυτά  330 εκατ. ευρώ.

    Και πραγματικά είμαστε πολύ περήφανοι στην ΕΑΤΕ, όπου γίνεται μια εξαιρετική δουλειά από όλη την ομάδα. Έχουν υποβληθεί 88 αιτήσεις συνολικά.  Κάθε δύο τρεις μέρες παίρναμε και μία αίτηση. Αυτό, στη μεγάλη εικόνα, δείχνει ένα investment appetite για την Ελλάδα. Και το βλέπουμε πραγματικά ότι λειτουργεί σαν μαγνήτης επενδύσεων.

    Ήδη έχουμε μπει  στα ραντάρ των ξένων επενδυτών και success story όπως η περίπτωση της Viva Wallet, της Accusonus, της PeopleCert και πολλών άλλων αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο το ελληνικό οικοσύστημα και τη δυναμική του.

    Η ΕΑΤΕ μπορεί να προχωρήσει απευθείας σε επενδύσεις. Ωστόσο έχετε επιλέξει να μην το κάνετε. Θεωρείτε ότι ενέχει μικρότερο ρίσκο η επένδυση στη δημιουργία ομάδων κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου και επιχειρηματικών συμμετοχών;

    O βασικός και πρωταρχικός στόχος της ΕΑΤΕ είναι να δώσουμε έμφαση στην ενδυνάμωση των funds με τη δημιουργία πολλών funds που θα καλύπτουν όλο το φάσμα χρηματοδότησης.

    Από τις νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι και τις πιο ώριμες. Αυτό το οικοσύστημα κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου και επιχειρηματικών συμμετοχών στην ουσία θα ήταν και ανταγωνιστικό στα μεγαλύτερα fund και αφετέρου θα μας τραβούσε πόρους από τον πρωταρχικό στόχο που έχουμε. Αυτή η επιλογή που έχουμε κάνει αποδεικνύεται σημαντική.

    Η ΕΑΤΕ έχει λόγο στις επενδύσεις που θα κάνει το fund;

    Δεν υποδεικνύουμε στα fund τις επενδύσεις που θα κάνουν αλλά έχει σχεδιαστεί εκ των προτέρων η στρατηγική μέσα από μια διαδικασία ενδελεχούς ελέγχου και αξιολόγησης του investment strategy.

    Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των funds για την πορεία μιας επιχείρησης;

    Οι fund managers δίνουν το χρηματοδοτικό οξυγόνο στις εταιρείες αλλά αυτή είναι μόνο η μία και σαφώς σημαντική παράμετρος.

    Η καθοδήγηση είναι η δεύτερη εξίσου σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη μιας εταιρείας. Oι fund managers με την εμπειρία που διαθέτουν παρακολουθούν την επένδυση,  συμβουλεύουν τους ιδρυτές, τους καθοδηγούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε μια εταιρεία και να την οργανώσουν καλύτερα και να μπορέσουν με μεγαλύτερες αξιώσεις να πάνε σε μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης. Αυτό δεν είναι κάτι που τελειώνει με μια χρηματοδότηση.

    Oι fund managers που επιλέγουν τις εταιρείες που θα επενδύσουν τους βοηθούν ώστε να έχουν μια εταιρική οντότητα, μια εταιρική διακυβέρνηση που θα τους οδηγήσει με επιτυχία στους επόμενους γύρους χρηματοδότησης.

    Πέρα από τη χρηματοδότηση και την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη υπάρχει και μια επιπρόσθετη μόχλευση, σε άλλο επίπεδο. Κάθε  επένδυση που πραγματοποιείται από οποιοδήποτε από τα funds ενέχει την δυναμική, λόγω του θετικού μηνύματος που δίνει στις αγορές, να προσελκύσει και άλλους επενδυτές, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην επένδυση.

    Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της πολιτείας στην ενίσχυση του οικοσυστήματος της νεοφυούς επιχειρηματικότητας;

    Για να αναπτυχθεί μια start up και να διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία δεν αρκεί μόνο η ιδέα, η ομάδα, το ταλέντο και η χρηματοδότηση. Πολύ σημαντική παράμετρος που θα στήσει το υπόβαθρο και θα λειτουργήσει υποστηρικτά που θα συμβάλλει στο να εμπεδωθεί το οικοσύστημα είναι και οι θεσμικές πρωτοβουλίες της Πολιτείας.

    Για παράδειγμα η χαρτογράφηση που γίνεται μέσω του Elevate Greece μας δίνει την εικόνα του δυναμικού των startups. Αυτό το δυναμικό θα μεγαλώσει περισσότερο και με την εξωστρέφεια της έρευνας από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, τροφοδοτώντας το pipeline των ιδεών για να γίνουν καινούργιες startups είτε ως spinoff τεχνοβλαστοί είτε ως ιδέες που θα ενσωματωθούν σε ομάδες startups.

    Ένας από τους στρατηγικούς μας στόχους είναι πέρα από το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας είναι να υπάρχει και οικοσύστημα επενδυτικών κεφαλαίων. Venture capital και private equity για να μπορούν να συνεπενδύουν και να συνεργάζονται.

    Το οικοσύστημα σημαίνει συνέργειες και συνεργασίες. Δεν είναι για «μοναχικούς καβαλάρηδες». Για αυτό είναι σημαντικοί οι θεσμικοί φορείς επιχειρηματικότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιωάννης Λιανός: Οι whistleblowers οδηγοί στις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Κωστάντζα Σμπώκου: Η ψυχή της Endeavor Greece που οδηγεί την καινοτομία



    ΣΧΟΛΙΑ