• Business

    Κωστάντζα Σμπώκου: Η ψυχή της Endeavor Greece που οδηγεί την καινοτομία

    Κωστάντζα Σμπώκου, Συνιδιοκτήτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Phāea Resorts και Επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της T.E.MEΣ. Α.Ε.

    Κωστάντζα Σμπώκου, Συνιδιοκτήτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Phāea Resorts και Επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού της T.E.MEΣ. Α.Ε.


    Η Κωστάντζα Σμπώκου είναι η πρόεδρος της Endeavor που δραστηριοποιείται 10 χρόνια στην Ελλάδα. Μία δραστήρια επιχειρηματίας που πιστεύει στις προοπτικές της Ελλάδας και από την πλευρά της συμβάλλει στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της χώρας. Οπως έκανε και την περασμένη Πέμπτη, που με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων της διοργάνωσε το Global Innovation Summit, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Σε αυτήν την εκδήλωση επιχειρηματικότητας που πραγματοποιήθηκε σε  ένα χώρο παγκόσμιας εμβέλειας, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Ted Sarandos, co-CEO και Chief Content Officer του Netflix, συζήτηση που παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο και συντόνισε η η  Linda Rottenberg, co-founder και CEO της Endeavor.

    Η ψυχή της Endeavor Greece είναι η δραστήρια Κωστάντζα Σμπώκου, που μαζί με την αδελφή της Αγάπη, ηγούνται του ξενοδοχειακού ομίλου Phāea Resorts, μίας από τις κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρείας της χώρας με πολυτελή  θέρετρα στην Κρήτη. Ναυαρχίδα της ξενοδοχειακής εταιρείας είναι το πολυτελές Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Ελούντα στον Άγιο Νικόλαο, απέναντι από το νησάκι της Σπιναλόγκα.

    Η Κωστάντζα Σμπώκου, σύζυγος του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, είναι αρχιτέκτων και επικεφαλής του τμήματος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και προμηθειών της TEMEΣ του φορέα ανάπτυξης της Costa Navarino. Όπως αναφέραμε είναι  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece και είναι μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

    Τον περασμένο Μάρτιο, το ΔΣ της Endeavor Greece, διευρύνθηκε με την είσοδο της Lamda Development (εκπροσωπείται από τον CEO της, Οδυσσέα Αθανασίου), της Fortress Investment Group LLC (εκπρόσωπος Ντιν Ντακόλια, Co-Chief Investment Officer της) και της  Χρυσαφίδης Α.Ε. (εκπροσωπείται από τον Αλέξανδρο Μακρίδη, πρόεδρο και CEO της εταιρείας).

    Και όπως είχε δηλώσει η κα Κωστάντζα Σμπώκου: «Η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην οικονομία και τις ζωές μας είναι εντυπωσιακή. Τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μία μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε και να υποστηρίξουμε μία σπουδαία νέα γενιά καινοτόμων Ελλήνων επιχειρηματιών, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε όλο τον κόσμο και να γίνουμε ένας διεθνής ανταγωνιστικός προορισμός ταλέντου και επενδύσεων. Είναι μια ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας που δεν πρέπει να χάσουμε. Αυτός είναι και ο στόχος της Endeavor στην Ελλάδα».

    Η Κωστάντζα που πήρε πτυχίο από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MDES) του Harvard Graduate School of Design, έχει απόλυτη πίστη  στις δυνατότητες της Ελλάδας στο χώρο του τουρισμού και στο αυθεντικό πνεύμα φιλοξενίας των Ελλήνων.

    Θεωρεί ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ειδικά στο κομμάτι της πολυτελούς φιλοξενίας. Και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που θα ρίξει τους προβολείς της δημοσιότητας στην Ελλάδα, όπως ακριβώς έκανε και με την εκδήλωση στο Ηρώδειο.

    Οι  προοπτικές για την ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, η σημασία της ελληνικης Διασποράς για την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας και οι  προκλήσεις που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες αναταραχές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τεντ Σαράντος.

    «Θα χαρώ όταν θα έχουμε την πρώτη ελληνόγλωσση σειρά στο Netflix που θα κάνει μεγάλη επιτυχία. Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό για μια εταιρεία όπως το Netflix να γνωρίζει πραγματικά ότι υπάρχει πολλή δημιουργικότητα όσον αφορά τις ελληνικές παραγωγές, ειδικά τις τηλεοπτικές μας παραγωγές. Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός  και υπογράμμισε πως  οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αποβλέπουν στην κατάρτιση εργαζόμενων ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν μεγάλες επενδύσεις που απαιτούν πολυπρόσωπα συνεργεία.

    Οι κινηματογραφικές παραγωγές αποτελούν εξάλλου ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την προβολή της Ελλάδας. Η χώρα αποτελεί από μόνη της ένα σκηνικό, με τοπία που είναι ανέγγιχτα, παρθένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τα εύσημα στον Πρωθυπουργό έδωσε ο Τεντ Σαράντος καθώς, όπως είπε, «πιστώνεται την κινητροδοσία για να έρθουν παραγωγές στην Ελλάδα. Είναι στα σπάργανα, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο και απίστευτα αποδοτικό για να έρθει παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών παραγωγών στην Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά την αφήγηση ελληνικών ιστοριών στον υπόλοιπο κόσμο όσο και την παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα».

    Και έκανε αναφορά στο πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα ώστε να οικοδομήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα παραγωγής, να προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις και να αναπτύξει τις απαιτούμενες υποδομές κλίμακας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει καταστήσει τη χώρα έναν ιδιαίτερο ελκυστικό προορισμό σε έναν πολύ ανταγωνιστικό κόσμο. Αυτό είναι θετικό. Και συνήθως το καλό φέρνει περισσότερο καλό», σημείωσε ο επικεφαλής του Netflix.



    ΣΧΟΛΙΑ