• Business

    Disney: Το Avatar, η Κίνα και γιατί η μετοχή κινδυνεύει με την χειρότερη ετήσια επίδοση από το 1974

    • NewsRoom
    Αφίσες της ταινίας 'Avatar: The Way of Water' στη Νότια Κορέα

    Από την πρεμιέρα του ‘Avatar: The Way of Water’ στη Νότια Κορέα (EPA/YONHAP)


    Με απώλειες -4,77% έκλεισε τη Δευτέρα η μετοχή της Disney, οδηγώντας την στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2022, με τον τίτλο να βρίσκεται στον δρόμο για την χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 1974.

    Όλως παραδόξως, η πτώση της Δευτέρας σχετίστηκε με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του «Avatar: The Way of Water», του αναμενόμενου ssequel της ταινίας του Τζέιμς Κάμερον που το 2009 είχε προκαλέσει φρενίτιδα σε όλο τον κόσμο και το οποίο αναμένεται πως θα έδινε ισχυρή ώθηση στα κέρδη της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο.

    Το  Avatar σημείωσε έσοδα 134 εκατ. δολάρια στο πρώτο σαββατοκύριακο προβολής του στις ΗΠΑ και είχε τη δεύτερη καλύτερη πρεμιέρα σε παγκόσμιο επίπεδο για ταινία το 2022. Ωστόσο, τα έσοδα στις ΗΠΑ υπολείπονταν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η μεγαλύτερη απογοήτευση για τους επενδυτές, πάντως, ήρθε από την Κίνα, όπου η πρώτη ταινία του 2009 είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει ισχυρά έσοδα.  Ωστόσο το «The Way of Water» κατάφερε στην πρεμιέρα του στα μεγάλα σινεμά της Κίνας να κερδίσει μόλις 57,1 εκατ. δολάρια, επίδοση που η Disney περιέγραψε σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal ως «απογοητευτική αλλά κατανοητή».

    «Το πρόβλημα είναι πως κανένας δεν θέλει να πάει στα σινεμά, επειδή τους έχουν πει πως η COVID είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», ανέφερε ο Tony Chambers, επικεφαλής της Disney για την παγκόσμια διανομή στους κινηματογράφους. «Παρά το γεγονός πως τα σινεμά είναι ανοιχτά, η όρεξη για αυτά δεν υπάρχει πραγματικά».

    Η πτώση της Δευτέρας οδήγησε τη μετοχή της Disney sta 85,78 δολάρια, δύο σεντς υψηλότερα από το χαμηλότερο κλείσιμο της μετοχής από το 2014.  Η μετοχή της εταιρείες υποχωρεί για το 2022 κατά 44,6%, στην χειρότερη μέχρι στιγμής επίδοσή από το 1974. Η αξία της μετοχής είχε φτάσει έως τα 200 δολάρια τον Μάρτιο του 2021, μετά τις αρχικές επιτυχίες του Disney+, χάρη και στην μεγάλη εμπορική επιτυχία της σειράς «Τhe Madalorian».

    Η απογοητευτική πορεία της εταιρείας το 2022, η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του CEO Bob Chapek και την αντικατάστασή του από τον Robert Iger, ανάγκασαν την Disney να μειώσει τους στόχους της. Η εταιρεία αξίζει πλέον 157 δισ. δολάρια, αντί για 350 δισ. στο πικ της, ενώ οι αναλυτές έχουν περικόψει κατά 20% τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της για το νέο έτος.

    Διαβάστε επίσης:

    CNBC: Ο Έλον Μασκ ψάχνει για νέο CEO στο Twitter

    Wells Fargo Πρόστιμο 3,7 δις για κατάχρηση εις βάρος πελατών της



    ΣΧΟΛΙΑ