• Business

    Κρεατοφάγος, vegan ή… flexitarian!

    • NewsRoom

    Δύσκολοι καιροί για κρεατοφάγους. Λες και όλοι έχουν βαλθεί να μας κάνουν να κόψουμε μαχαίρι το κρέας. Τη μία μας λένε ότι δεν κάνει καλό στην υγεία, την άλλη ότι κάνει κακό στο περιβάλλον. Και φυσικά υπάρχει πάντα και αυτό το ηθικό ζήτημα του να σκοτώνεις άλλα ζώα για να τρως εσύ ένα μπέργκερ ή ένα σουβλάκι.

    Είναι μία κατάσταση που προσωπικά την έχω ζήσει στο πετσί μου, καθώς η σύντροφός μου είναι εδώ και έξι χρόνια vegetarian (και αν δεν υπήρχε το τυρί θα ήταν vegan, αλλά πώς να αντισταθείς στο τυρί;) και έτσι, όποτε τολμάω να φάω κάτι με μπιφτέκι, με κοτόπουλο, με ζαμπόν, με μπέικον ή με οτιδήποτε άλλο ζωικής προέλευσης, ακούω τα… σχολιανά μου.

    Είναι αλήθεια ότι αυτή η τάση προς τη χορτοφαγία που παρατηρείται ανά τον κόσμο δεν με έχει αφήσει ανεπηρέαστο. Αν και δε σκοπεύω να κόψω το κρέας σύντομα, είμαι διατεθειμένος να το μειώσω σημαντικά – να γίνω flexitarian, δηλαδή. Ένας από τους σημαντικότερους ενδοιασμούς μου όμως είναι το τι θα κάνω αν μια μέρα απλώς θελήσω να φάω ένα ζουμερό μπέργκερ. Άνθρωπος είμαι κι εγώ, θα λυγίσω.

    Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Είναι το Meat Free Burger, ένα νέο προϊόν που λανσάρουν στην ελληνική αγορά τα Goody’s Burger House, και στην ουσία είναι ένα «μπιφτέκι», το οποίο αν και εξωτερικά δεν διαφέρει πολύ από ένα μοσχαρίσιο μπιφτέκι, είναι παρ’ όλα αυτά 100% vegan, καθώς παρασκευάζεται μόνο από φυτικά συστατικά. Μάλιστα, καίτοι vegan, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (19gr φυτικής πρωτεΐνης/τεμάχιο) και αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου και φυτικών ινών, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά από ένα «κανονικό» μπιφτέκι από κρέας. Επιπλέον, για την παραγωγή του απαιτείται 60% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την παραγωγή ενός μπιφτεκιού κρέατος και παράγονται 80% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου – να και το περιβαλλοντικό όφελος.

    To Meat Free Burger περιλαμβάνει επίσης πίκλες, vegan mayo sauce, μαρούλι, μουστάρδα και κέτσαπ.

    Έτσι, όποτε θελήσω να φάω ένα χορταστικό μπέργκερ χωρίς να ακούω γκρίνιες και χωρίς να ανησυχώ για τις επιπτώσεις στην υγεία μου και τον πλανήτη, μπορώ να το έχω στα Goody’s Burger House.