• Business

    Diorama ΙI: Τι έφερε στη Deca Investments το δεύτερο fund στο οποίο συμμετέχει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    • Άννα Διανά
    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας


    Αύξηση κερδών κατά 377% εμφάνισε πέρυσι η Deca Investments, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του fund Diorama με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αλλά και θεσμικών επενδυτών όπως η EBRD.

    Η εταιρεία με επικεφαλής τον κ. Νίκο Κούλη, είδε τα κέρδη της  να εκτοξεύονται από τις 456.000 ευρώ στα  2,178 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων της εταιρείας από την αμοιβή διαχείρισης του Diorama Investments ΙΙ RAIF SCA και το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων ποσού 213 εκατ. ευρώ.

    Η έναρξη διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του Diorama II είχε ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών το 2023 να αυξηθεί κατά 45% έναντι της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και να διαμορφωθεί στα 5,146 εκατ. ευρώ έναν 2,444 εκατ. ευρώ το 2022, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

    Προς επένδυση κεφάλαια 213 εκατ. ευρώ

    Το Diorama II,  συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και συμμετέχουν σε αυτό πάνω από 35 επενδυτές, μεταξύ των οποίων θεσμικοί επενδυτές, μεταξύ των οποίων τράπεζες, κρατικά ταμεία χρηματοδοτήσεων, ασφαλιστικά ταμεία, εφοπλιστές και family offices.

     Στο Diorama I οι επενδυτές ήταν 13, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο έχει το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Αμέσως μετά το κλείσιμο του επενδυτικού κύκλου με τη συγκέντρωση 213 εκατ. ευρώ η Deca Investments προχώρησε στην πρώτη επένδυση αποκτώντας τον έλεγχο της εταιρείας Leader. Μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αντιπροσώπευση, αποθήκευση, διανομή και εμπορία κυρίως γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και είναι από τους βασικούς παίκτες του κλάδου.

    Πού εστιάζει το Diorama II

    To επενδυτικό πλάνο του Diorama II είναι επικεντρωμένο σε μεσαίου μεγέθους εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά και οι οποίες παρουσιάζουν δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης, ισχυρή θέση στην αγορά και εξωστρέφεια.

    Η φιλοσοφία είναι ίδια με αυτή του Diorama I, στο οποίο συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 135 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στο Diorama I περιλαμβάνουν τις Adam Pack, Atlas Tapes, Axel Accessories, Damavand, ΕΖΑ, InternetQ, Larιplast, Minerva, PharOS, και Viva Wallet. Η τελευταία αποτελεί την πλέον επιτυχημένη επένδυση του fund, καθώς αποκόμισε σημαντικές υπεραξίες πουλώντας τη συμμετοχή του στην JP Morgan. Exits με υψηλές αποδόσεις έκανε και από την Atlas Tapes, μια εταιρεία που παράγει αυτοκόλλητες ταινίες με πωλήσεις άνω των 116 εκατ. ευρώ και με εξαγωγές στο 85% της παραγωγής της, αλλά και την Axel Accessories.

    Βεβαίως υπήρχε και η επιλογή στην InternetQ, η οποία ανήκε στην akazoo, το όνομα της οποίας είχε αναμειχθεί σε οικονομικά σκάνδαλα της Wall Street με αποτέλεσμα το  fund του κ. Δασκαλόπουλου να ανακτήσει το 75% των κεφαλαίων που είχε επενδύσει.

    Πρόσφατα συμφωνήθηκε και η αποχώρηση από τη Lariplast, τη θεσσαλική βιομηχανία πλαστικών στην οποία επένδυσε 5,4 εκατ. ευρώ, με τον βασικό μέτοχο Γιάννη Τσερέπα να εξαγοράζει το ποσοστό του fund.

    Οι αβεβαιότητες στο οικονομικό περιβάλλον

    Πάντως, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η εταιρεία έχει ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια και έτσι αναμένεται να βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη και την οργανική κερδοφορία της, ενώ οποιαδήποτε κέρδη μπορεί να προκύψουν από μελλοντικές επενδύσεις στο Diorama ΙΙ θα βελτιώσουν περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη της Deca.

    Οι αβεβαιότητες και οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι που εντοπίζει η εταιρεία το 2024 είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις, η διατήρηση ή και η επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων, η πολιτική επιτοκίων της  και η ικανότητα αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι και τα ορόσημα.

    Στους κινδύνους ωστόσο αναφέρεται και το ενδεχόμενο ακραία φαινόμενα και καταστροφές οι πλημμύρες στη Θεσσαλία να γίνονται όλο και πιο συχνά στο εγγύς μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής με άμεση αντίκτυπο στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και τον πληθωρισμό.

    Διανομή κερδών 1,15 εκατ. ευρώ

    Εντός της χρήσης η Deca προχώρησε σε διανομή κερδών 56.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους και 465.000 ευρώ προς τα μέλη του Δ.Σ. Επίσης στις 20 Μαρτίου 2023 η εταιρεία προχώρησε στη διανομή μερισμάτων συνολικού ποσού 1,115 εκατ. ευρώ από τα συσσωρευμένα καθαρά κέρδη.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DECA κ. Νίκος Κούλης
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της DECA κ. Νίκος Κούλης

    Σημειώνεται τέλος, ότι η εταιρεία προχώρησε σε διοικητικές αλλαγές με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Νίκο Κούλη να αναλαμβάνει και τη θέση του προέδρου του ΔΣ μετά την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του κ. Παναγιώτη Αλεξάκη επί σειρά ετών προέδρου και με συμμετοχή στο ΔΣ της εταιρείας από τη σύστασή της το 2014.

    Διαβάστε επίσης

    Deca: Αποεπενδύει από τη Lariplast o Δημήτρης Δασκαλόπουλος

    Diorama II (DECA Investments): Αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στη Leader

    Diorama II: Με κεφάλαια 213 εκατ. ευρώ κλείνει τον επενδυτικό του κύκλο το νέο fund της Deca Ιnvestments



    ΣΧΟΛΙΑ