• Business

    Dionic: Ο ρόλος Ν. Βαρδινογιάννη, το σφυρί και η αβέβαιη πορεία της εισηγμένης


    Από το «ξεπούλημα» των συμμετοχών της στον πλειστηριασμό οδηγείται η εισηγμένη Dionic – η οποία, πάντως δεν διαπραγματεύεται την τελευταία διετία – προκειμένου να στρώσει τον δύσβατο δρόμο προς την εξυγίανση.

    Η εταιρεία, η μετοχή της οποίας είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης από το Χρηματιστήριο από τον Ιούλιο του 2020, βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός της, το σύνολο του οποίου ξεπερνά κατά 10 εκατομμύρια τα ίδια κεφάλαια. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Dionic είναι η επίσης εισηγμένη Audiovisual με 32,7%, στην οποία την πλειοψηφία έχει ο όμιλος του Νίκου Βαρδινογιάννη.

    Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στους Θωμά Ρούμπα (21,27%), Νικόλαο Καβρουλάκη (14,15%) και Κωνσταντίνο Ροδόπουλο (6,9%), ενώ η εταιρεία δραστηριοποιείται κυρίως στο λογισμικό και το e-commerce. Κατέχει το 75% της Atcom, εταιρείας πληροφορικής και το 90% του Shop365.gr, ενώ είχε και το 1/3 της Πρότυπο Κέντρο Διανομών, εταιρείας logistics που διανέμει μεταξύ άλλων γνωστά σήματα τροφίμων. Η τελευταία συμμετοχή, βέβαια, αποτελεί παρελθόν, αφού ήδη από τα τέλη του 2021 έχει υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό πώλησης του 33%. Πρόκειται για όρο της αρχικής συμφωνίας θέσης βασικών όρων ρύθμισης δανεισμού που είχε συνάψει η Dionic με τη Eurobank το καλοκαίρι του 2017.

    Χάνονται και τα logistics του Αυλώνα

    Σε αυτή την «απώλεια» ήρθε να προστεθεί ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων στον Αυλώνα, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου. Επισπεύδουσα είναι η Cepal, η οποία έχει αναλάβει τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της Alpha Bank, που διατηρούσε προσημείωση υποθήκης επί του ακινήτου. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στο 1 εκατ. ευρώ. Στο αγροτεμάχιο των 18,5 στρεμμάτων έχει ανεγερθεί κτίριο, το οποίο περιλαμβάνει ισόγειο 1.124 τ.μ. και πρώτο όροφο 2.248 τετραγωνικών, με χρήση logistics.

    Όταν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του κτιρίου – που χtίστηκε το 1995 – 1999 – προοριζόταν για εργοστάσιο κατασκευής επίπλων. Πρόκειται για κτίριο καλής σχετικά ποιότητας κατασκευής, αλλά μέτριας συντήρησης, με κουφώματα αλουμινίου, πάνελ πολυουρεθάνης και αυτόματες πόρτες φορτοεκφόρτωσης. Διαθέτει επίσης δύο βοηθητικά κτίρια, 230 τ.μ. και 70 τ.μ., μέρος των οποίων φιλοξενεί το αντιλιοστάσιο και τον υποσταθμό της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Τέλος, το ακίνητο «βλέπει» στον παράδρομο της Εθνικής Οδού.

    Τα βαρίδια, οι απώλειες και οι αστερίσκοι της Grant Thornton

    Μπορεί ο πλειστηριασμός να διεξάγεται στο πλαίσιο μείωσης των δανειακών οφειλών της Dionic προς την Alpha Bank, ωστόσο, τα προβλήματα δε φέρεται να βρίσκονται στο τέλος για την εισηγμένη. Η θυγατρική της, Atcom, που υλοποιεί διαδικτυακά έργα όπως εφαρμογές για κινητά, υπέβαλε αίτηση παραίτησης από τon Eξωδικαστικό Μηχανισμό και σύμφωνα με το νόμο, δεν επιτρέπεται πλέον η υποβολή νέας αίτησης. Η διοίκηση βρίσκεται σε «προσπάθεια διαπραγματεύσεων» με τις τράπεζες, για να αναδιαρθρώσει έστω το δανεισμό της Atcom. Θυμίζουμε πως η εταιρεία είχε συμμετοχή στη Diadikasia Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, όπως και στη Skroutz.gr, το 50% της οποίας είχε εξαγοράσει το 2006 και πούλησε 12 χρόνια μετά, μετά από επιταγή των τραπεζών.

    Επιπλέον, το γεγονός ότι η Dionic δεν έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης εμπόδισε και την επανεκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, αφήνοντάς τη «ξεκρέμαστη» ενώπιον των συνεργατών της στον κλάδο της τεχνολογίας, στον οποίο διεκδίκησε ρόλο υποδιανομέα γνωστών brands. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο του 2019 η εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις για τη διανομή των Samsung, Huawei και Sony που εντούτοις δεν έχουν ενεργοποιηθεί έως σήμερα.

    Όπως κάνουν γνωστό οι επικεφαλής της Dionic, «συνεχίζουν την προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου στις συζητήσεις με τα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα», αν και η Grant Thornton εγείρει τις αμφιβολίες της για την πορεία του ομίλου. Η ελεγκτική διαπιστώνει

    • στασιμότητα στις συζητήσεις με τις τράπεζες και αδυναμία επίτευξης συμφωνίας αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης,
    • σημαντική μείωση εσόδων, εκποιήσεις σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και γενικά συρρίκνωση των δραστηριοτήτων,
    • αύξηση των ληξιπρόθεσμων και μη υποχρεώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, παρά την μειωμένη λειτουργική δραστηριότητα και
    • έλλειψη business plan.

    Το 2021 τα έσοδα της Dionic κατήλθαν στα 14,7 εκατομμύρια, οι ζημιές έφτασαν τα 3,6 εκατ. – καίτοι συρρικνωμένες κατά 65% – και ο συνολικός δανεισμός τα 71,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικός δανεισμός 45,7 εκατομμυρίων, εμπορικές υποχρεώσεις 9,8 εκατ. και φορολογικές 7,6 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ