• Business

    Δημόσιο real estate: 70.000 ακίνητα, ελάχιστα έσοδα

    • NewsRoom
    Ακίνητα

    Ακίνητα


    Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα καλείται να διαχειριστεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) δίνοντας φέτος προτεραιότητα σε 1.000 εξ αυτών, προκειμένου να αξιοποιηθούν κυρίως για τουριστικούς σκοπούς.

    Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Πιερία και τα Δωδεκάνησα.

    Παρά το γεγονός πως το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας εμπεριέχει ακίνητα που ξεπερνούν τα 70.000 τα εισοδήματα προέρχονται από μόλις 1.000 περίπου.  Το 2017 η ΕΤΑΔ παρουσίασε κύκλο εργασιών 53 εκατομμυρίων ευρώ, με κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων 18,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα πιο σημαντικά έσοδα προέρχεται από το μέρισμα που εισέπραξε η εταιρεία από το καζίνο Πάρνηθας, το οποίο ανήλθε σε 4,7 εκατομμύρια ευρώ.

    Το γεγονός αυτό οφείλεται στον τεράστιο όγκο ακινήτων που έχουν καταπατηθεί και σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν καν να εντοπιστούν.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ, περί τα 16.000 δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν – τουλάχιστον όχι σύντομα.

    Η διοίκηση πάντως προτίθεται να  καταρτίσει το επιχειρησιακό σχέδιο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 και σε αυτό θα αποτυπώνονται οι βασικοί άξονες του μεγαλύτερου διαχειριστή δημόσιας περιουσίας.

    Παράλληλα η εταιρεία έχει σχεδόν τελειώσει τις διαδικασίες για την δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος το οποίο θα παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για όλα τα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

    Μεταξύ άλλων το σύστημα, στο οποίο έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 35.000 ακίνητα, θα παρέχει πληροφορίες για τις τιμές ζώνης, εμπορικές αξίες και χρήσεις γης.

    Η εταιρεία θα προχωρήσει μέσα στο 2019 σε πωλήσεις ακινήτων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αράχωβα: Εκεί που οι rich & famous νοικιάζουν τα σπίτια τους έως 27.000 ευρώ τη σεζόν



    ΣΧΟΛΙΑ