• Business

    Το Δημόσιο αγριεύει: Έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ!

    πλειστηριασμοί


    Ο “μπαμπούλας” των πλειστηριασμών ακινήτων προερχόταν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως από τις τράπεζες, καθώς ήταν πολύ σπάνιο το φαινόμενο του να βγαίνουν στο “σφυρί” ακίνητα για χρέη στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως αυτό φαίνεται πως τώρα αλλάζει, οι πλειστηριασμοί “αγριεύουν” και οι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν έναν ακόμα λόγο να τρέμουν…

    Τα προηγούμενα χρόνια το Δημόσιο είχε βέβαια προχωρήσει σε δεσμεύσεις δεκάδων χιλιάδων ακινήτων (υπολογίζονται σε περίπου 50.000) από πολίτες οι οποίοι αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους, αλλά οι διαδικασίες “πάγωναν” πριν τους πλειστηριασμούς των ακινήτων, δηλαδή αυτά δεν περιέρχονταν ποτέ σε χέρια τρίτων, καθώς προστατεύονταν δικαστικά. Ελάχιστα ήταν τα ακίνητα που εκποιήθηκαν, και αυτά ήταν κατά κύριο λόγο βιομηχανικά ακίνητα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

    Όμως το νέο status quo δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τους οφειλέτες του Δημοσίου, που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και την πρώτη κατοικία τους, και το πρώτο θύμα αυτής της νέας τάξης πραγμάτων φαίνεται πως είναι ένας επιχειρηματίας οίκων ευγηρίας, που υπό το βάρος της κρίσης πτώχευσε και αδυνατεί να καλύψει τα χρέη της επιχείρησής του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, η ΦΑΕ Πειραιά, στην οποία υπάγεται, του κοινοποίησε την απόφαση αναγκαστικού πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας του, ένα διαμέρισμα στο Μοσχάτο, με ημερομηνία πλειστηριασμού την 1η Μαρτίου 2017. Η δικηγόρος του, Σοφία Νικολάου, πέτυχε την ανακοπή του πλειστηριασμού για δύο μήνες, μέχρι τις 3 Μαΐου, όταν και το διαμέρισμα θα βγει σε πλειστηριασμό με αρχική τιμή πολύ κατώτερη της πραγματικής του αξίας, στα 100.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι από επιχειρηματίας κατέληξε υπάλληλος βρίσκοντας δουλειά με μισθό 400 ευρώ, ενώ στο διαμέρισμα που βγαίνει στο σφυρί μένει σήμερα μαζί με τους γονείς του.

    Μάλιστα, η δικηγόρος του δηλώνει στην εφημερίδα ότι σύντομα μπορεί να έχουμε πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ, λόγω των τεράστιων προσαυξήσεων! Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε πολλές περιπτώσεις τα χρέη έχουν δημιουργηθεί παλαιότερα, όταν δηλαδή η αξία των ακινήτων ήταν ακόμα και υπερδιπλάσια. Πλέον, όμως, το Δημόσιο, αφού εκτιμήσει ελεύθερα την αξία του ακινήτου, την τοποθετεί συνήθως στο ύψος του χρέους και τελικά αδιαφορεί αν ουσιαστικά βγάζει ένα ακίνητο στο σφυρί μισοτιμής. Περαιτέρω, μπορεί η καθυστέρηση του πλειστηριασμού να “βόλευε” τους ιδιοκτήτες, τώρα όμως που ξεκινά η διαδικασία το χρέος έχει φορτωθεί με δυσθεώρητες προσαυξήσεις, οι οποίες μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 300%. Σε λίγο θα γίνεται πλειστηριασμός ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ».

    Κι όλα αυτά από κάποιους που φώναζαν κάποτε “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τριπλό σοκ για τους συνταξιούχους φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Μυστήριο με μεγάλο συμβόλαιο της ΕΑΣ με την Interamerican

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελική έρευνα: Ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης ο Αρτέμης Σώρρας;



    ΣΧΟΛΙΑ