• Business

    Δημήτρης Μελισσανίδης: Ολοκληρώθηκε το deal των 100 εκατ. δολ. με την Aegean Marine

    Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.

    Δημήτρης Μελισσανίδης, ετών 64. Εφοπλιστής- Επιχειρηματίας.


    Η ναυτιλιακή Aegean Marine Petroleum Network Inc. ανακοίνωσε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου του 2016 ολοκλήρωσε την επαναγορά των 11.303.031 μετοχών αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων, δηλαδή το ποσοστό της τάξεως του 22%, που ανήκε στον ιδρυτή της, εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

    Όπως μετέδιδε τότε το mononews.gr, ο ιδρυτής της Aegean Marine είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρούσε από τη θέση του επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της ναυτιλιακής, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Αύγουστο του 2016. Την ίδια στιγμή, η Aegean Marine είχε ανακοινώσει ότι μια ανεξάρτητη επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου είχε εγκρίνει την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει στην επαναγορά των μετοχών αυτών συνολικής αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων και οι οποίες ανήκαν στον ιδρυτή της.

    Τότε, ο Νικόλας Ταβλάριος, ο πρόεδρος της Aegean Marine, είχε προχωρήσει στις εξής δηλώσεις:

    “Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μελισσανίδη, ως ιδρυτή της Aegean και πρωτοπόρο στον κλάδο του ανεφοδιασμού καυσίμων, για τις εξαιρετικές διοικητικές του ικανότητες και την αφοσίωσή του στην εταιρεία, από την ίδρυσή της 21 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα. Διαθέτουμε μια ισχυρή ομάδα και θα συνεχίσουμε να εκτελούμε τη στρατηγική μας, να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και να δημιουργούμε αξία για τους μετόχους μας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο κ. Μελισσανίδης θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην εταιρεία ως σύμβουλος και να παρέχει πολύτιμη καθοδήγηση”.

    aegean marine
    Νικόλας Ταβλάριος. Προεδρος Aegean Marine Petroleum Network Inc.

    Πλέον, η ναυτιλιακή Aegean Marine, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς, διαθέτει συνολικά 39.403.822 μετοχές.

    Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι η κίνηση αυτή της εταιρείας είχε βρει θετική ανταπόκριση από τους αναλυτές. Όπως είχε επισημάνει ο αναλυτής της Stifel, Benjamin Nolan, με τη συμφωνία αυτή ουσιαστικά το κέντρο λήψης αποφάσεων στην εταιρεία φεύγει από την Ελλάδα και μεταφέρεται προς τα γραφεία της Aegean Marine στις ΗΠΑ, όπου πρόεδρος είναι ο Νικόλας Ταβλάριος.

    Επιπλέον, τόσο ο Nolan όσο και ο αναλυτής της Jefferies, Douglas Mavrinac, είχαν αυξήσει την τιμή-στόχο τους για τη μετοχή της Aegean Marine: Ο Nolan είχε αυξήσει την τιμή-στόχο στα 17 δολάρια, από 15 δολάρια που ήταν προηγουμένως, ενώ είχε αυξήσει κατά 8,9% την πρόβλεψή του για τα κέρδη της εταιρείας για το 2016, σε 1,22 δολάρια ανά μετοχή.

    Από την πλευρά του, ο Mavrinac είχε αυξήσει την τιμή-στόχο από τα 14 δολάρια στα 16 δολάρια, και είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της εταιρείας το 2016 (κατά 11,3%, στα 1,26 δολάρια ανά μετοχή) και το 2017 (κατά 30,9%, στα 1,61 δολάρια ανά μετοχή).

    Ωστόσο, ο Nolan θέλησε να κάνει και μια πολύ σημαντική επισήμανση, όσον αφορά την έκθεση της Aegean Marine στην πτωχευμένη νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή Hanjin Shipping. Ουσιαστικά, ισχυρίζεται ότι εάν η πρώτη συνέχιζε να έχει συναλλαγές με τη δεύτερη τότε θα βρισκόταν αντιμέτωπη με απώλειες της τάξεως των 100 εκατ. δολαρίων από προμήθειες καυσίμων. Ο Nolan δήλωσε σχετικά πως “Πέρσι, η Aegean Marine έπαυσε να πουλάει απευθείας καύσιμα στη Hanjin και, ως αποτέλεσμα, δεν εκκρεμούν ανεξόφλητα τιμολόγια στην εταιρεία”.

    Ο Nolan ακόμη ισχυρίζεται ότι η εισαγωγή νέων κανονισμών εκπομπών καυσίμων – που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των καυσίμων – θα ενισχύσει περαιτέρω τη ναυτιλιακή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/75257-2/75257

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sto-dinamiko-tis-navlomesitikis-golden-destiny-o-vangelis-moutafis/75344



    ΣΧΟΛΙΑ