• Business

    Δήμητρα Δασκαλάκη: Στην METRO γυναίκες και άνδρες έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες ανέλιξης στην ιεραρχία

    Δήμητρα Δασκαλάκη Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας


    “Η ισότητα των φύλων σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήταν δεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει, καθώς οι άνδρες συνηθίζουν να επιλέγουν άνδρες, αλλά και οι γυναίκες δε διεκδικούν με το ίδιο σθένος την ανέλιξή τους”, αναφέρει η Δήμητρα Δασκαλάκη Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας του ομίλου σουπερμάρκετ METRO.

    Όπως τονίζει, “σε μία τόσο δύσκολη εθνική, αλλά και παγκόσμια συγκυρία, η Ηγεσία βρίσκεται στο επίκεντρο και η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποί τους. Οι γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αποτελούν τον καταλύτη ευημερίας μίας επιχείρησης και λειτουργούν προσθετικά σε ένα υγιές διοικητικό μοντέλο μέσα στο οποίο κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά όλοι συνεισφέρουν προσφέροντας το καλύτερο που μπορούν στο δρόμο για την επιτυχία και την επίτευξη των κοινών στόχων τους”.

    Όπως σημειώνει, “δεν  υπάρχει ανδρικό και γυναικείο στυλ διοίκησης. Υπάρχουν οι ηγέτες που εμπνέουν, παρακινούν, κινητοποιούν και πετυχαίνουν το στόχο τους μέσα από τις ομάδες τους και αυτοί που δεν το καταφέρνουν. Κι αυτό μπορεί να συμβεί και με άντρες και με γυναίκες”.

    Ο χώρος των επιχειρήσεων δίνει ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης σε άντρες και γυναίκες; Παρατηρείτε κάποια αλλαγή στις ευκαιρίες που δίνονται σε γυναίκες σήμερα σε σχέση με πριν 10 ή 15 χρόνια;

    Ας αρχίσουμε με τη θετική πλευρά του θέματος: Ναι, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας εκπροσώπησης στις επιχειρήσεις στη χώρα μας, αυξάνεται σταδιακά και βλέπουμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης & εξουσίας. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων παραμένει χαμηλός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Η ισότητα των φύλων σε έναν ιδανικό κόσμο θα ήταν δεδομένη, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει, καθώς οι άνδρες συνηθίζουν να επιλέγουν άνδρες, αλλά και οι γυναίκες δε διεκδικούν με το ίδιο σθένος την ανέλιξή τους.

    Είστε από τις λίγες γυναίκες σε ηγετική θέση. Το φύλο σας ήταν ποτέ λόγος για να αντιμετωπίσετε στερεοτυπικές συμπεριφορές ή κάποια προκατάληψη; Είναι εύκολο να αποδεχθούν τη γυναικεία ηγεσία, άνδρες υφιστάμενοι;

    Έχω την τιμή να έχω την ευθύνη της Επικοινωνίας και του Ανθρώπινου Δυναμικού μίας εταιρείας με πάνω από 11.000 εργαζομένους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

    Η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, η ανάπτυξή τους, η δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας με ενθουσιάζουν και με κινητοποιούν. Αφοσιώνομαι στη δουλειά μου και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη κάθε μέρα. Σε όλη την επαγγελματική μου πορεία, πέρασα από σημαντικές θέσεις ευθύνης, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δε βίωσα ποτέ αποκλεισμό εξέλιξης λόγω του φύλου μου. Στερεοτυπικές συμπεριφορές, ναι.

    Αυτό όμως δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην εξέλιξή μου, γιατί ήθελα να κερδίζω τα στοιχήματα, να ανταποκρίνομαι στις προκλήσεις και να προχωρώ. Έχω συνεργάτες και άνδρες και γυναίκες και λειτουργούμε όλοι μαζί αρμονικά ως ομάδα μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, χωρίς κανένα πρόβλημα.

    Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που λειτουργούν οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες μάνατζερς; Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ηγηθεί σε άντρες υφισταμένους της; Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που μπορεί να συναντήσει;

    Θέλω να είμαι δίκαιη και να μη σκέφτομαι με στερεότυπα, μιας που εμείς οι ίδιες οι γυναίκες θέλουμε να τα αποτινάξουμε.

    Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνδρες διαθέτουν λιγότερη ενσυναίσθηση και λειτουργούν υπολογιστικά και με περισσότερη προσήλωση στο στόχο τους, ενώ οι γυναίκες νοιάζονται περισσότερο για τους ανθρώπους και δεν σκέφτονται μόνο την εξουσία. Διαφωνώ. Για μένα δεν υπάρχει ανδρικό και γυναικείο στυλ διοίκησης.

    Υπάρχουν οι ηγέτες που εμπνέουν, παρακινούν, κινητοποιούν και πετυχαίνουν το στόχο τους μέσα από τις ομάδες τους και αυτοί που δεν το καταφέρνουν. Κι αυτό μπορεί να συμβεί και με άντρες και με γυναίκες.

    Θα συμβούλευα μία γυναίκα να μη φοβηθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικογένεια, τη μητρότητα και την επαγγελματική ανέλιξη. Να μη φοβηθεί να ανταποκριθεί σε προκλήσεις και απαιτητικές αποστολές, ακόμη κι αν οι άλλοι την αποτρέπουν και την απογοητεύουν.

    Αν ηγείται με ήθος και αξίες, τότε θα την παραδεχθούν και οι γυναίκες και οι άνδρες υφιστάμενοί της.

    Πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια τελικά τα βάζουμε εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας γιατί φοβόμαστε να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι μας αξίζει!

    Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει ποσόστωση; Έχει σημασία για την αξία μιας εταιρείας η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια;

    Αν η υποχρεωτική ποσόστωση οδηγήσει σε καλύτερα ποσοστά συμμετοχής γυναικών στα ΔΣ, ας είναι αυτό το πρώτο βήμα. Ας ευχηθούμε ότι θα έρθει κάποια στιγμή ο καιρός που όλα αυτά θα αποτελούν μία κανονικότητα και τη φυσική ροή των πραγμάτων χωρίς νομικές υποχρεώσεις και εξαναγκασμούς.

    Φυσικά και έχει αξία η παρουσία γυναικών στα ΔΣ, καθώς στατιστικά οι εταιρείες που διοικούνται ΚΑΙ από γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και βελτιωμένη κερδοφορία, αλλά και γιατί διαφορετικές αντιλήψεις και οπτικές μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν, αυξάνοντας την καινοτομία και την παραγωγικότητα μίας επιχείρησης.

    Υπάρχει κατά τη γνώμη σας γυάλινη οροφή; Υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά στην ιεραρχία μπορεί αν φτάσει μια γυναίκα; Αμείβονται το ίδιο άνδρες και γυναίκες για την ίδια θέση με την ίδια εμπειρία;

    Τα όρια τα βάζουμε μόνοι μας κάθε φορά που επιτρέπουμε στη «γυάλινη οροφή» να εμποδίσει το επόμενο βήμα μας. Υπάρχει γυάλινη οροφή, είναι αλήθεια. Είναι όλοι εκείνοι οι φραγμοί που οι ίδιες οι κοινωνίες συντηρούν και μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά, Είναι εκεί το «αόρατο», εμπόδιο που εμποδίζει τις γυναίκες να ανεβαίνουν στα ανώτερα σκαλοπάτια της εταιρικής σκάλας, ανεξάρτητα από τα προσόντα ή τα επιτεύγματά τους.

    Στόχος μας δεν είναι να «σπάσουμε» αυτήν την οροφή. Είναι να συνειδητοποιήσουμε και να πιστέψουμε ότι απλά δεν υπάρχει. Αυτό θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και φυσικά την ισότητα στις αποδοχές ανδρών και γυναικών, κάτι που ακόμη θεωρείται προβληματικό στον ευρύτερο επιχειρηματικό χώρο.

    Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας εμποδίζει μια μεγαλύτερη συμμετοχή τους;

    Ενώ θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει μία ικανή γυναίκα να προαχθεί σε υψηλότερες θέσεις εξουσίας, υπάρχουν πάντα τα αόρατα – ή και ορατά – εμπόδια, η «γυάλινη οροφή» που αναφέραμε παραπάνω που δεν τους επιτρέπουν πάντα να προχωρήσουν.

    Από τη μία είναι οι προκαταλήψεις και τα κοινωνικά στερεότυπα που προβάλλουν το πρότυπο του δυνατού και πετυχημένου άνδρα ηγέτη, που υπονομεύουν τις στρατηγικές και ηγετικές ικανότητες των γυναικών στην πορεία τους προς την ηγεσία. Από την άλλη είναι ο φόβος και η αγωνία των ίδιων των γυναικών εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στο ρόλο τους ως ηγέτιδες και ταυτόχρονα ως σύζυγοι και μητέρες στην προσωπική τους ζωή.

    Ποια είναι η πολιτική της METRO και των Μy market για την ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε υψηλές θέσεις;

    Στην εταιρεία μας, σε έναν πληθυσμό 11.000 εργαζομένων, πάνω από 7.000 είναι γυναίκες και από αυτές ένας σημαντικός αριθμός είναι στελέχη στα καταστήματα και στα κεντρικά γραφεία και κάποιες λιγότερες αποτελούν μέλη της Διοικητικής Ομάδας. Είμαστε αρκετές, αλλά μπορούμε να είμαστε πολύ περισσότερες και δουλεύουμε καθημερινά προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Στη METRO γυναίκες και άνδρες έχουν ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες ανέλιξης στην ιεραρχία και απολύτως ισότιμη και δίκαιη πρόσβαση στις παροχές και τις αποδοχές τους. Μοναδικό κριτήριο για τα παραπάνω αποτελεί η δέσμευση στην εταιρεία, η προσήλωση στις αξίες της, τα αντικειμενικά προσόντα και η καθημερινή ανταπόκριση στο ρόλο του καθενός.

    Σε μία τόσο δύσκολη εθνική, αλλά και παγκόσμια συγκυρία, η Ηγεσία βρίσκεται στο επίκεντρο και η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποί τους. Οι γυναίκες σε ανώτατες διοικητικές θέσεις αποτελούν τον καταλύτη ευημερίας μίας επιχείρησης και λειτουργούν προσθετικά σε ένα υγιές διοικητικό μοντέλο μέσα στο οποίο κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά όλοι συνεισφέρουν προσφέροντας το καλύτερο που μπορούν στο δρόμο για την επιτυχία και την επίτευξη των κοινών στόχων τους!

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν



    ΣΧΟΛΙΑ