• Business

    Dimand: Ποια έργα της ολοκληρώνονται και ποια ξεκινούν το επόμενο διάστημα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Ανδριόπουλος - Dimand - Μινιόν

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής Dimand


    Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης του κτηρίου στην οδό Μίνωος 10-16, στο Νέο Κόσμο, που στο παρελθόν στέγαζε την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η Dimand παραδίδει σε περίπου ένα μήνα ακόμα ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα, παράλληλα έχει σε εξέλιξη σημαντικές άλλες αναπτύξεις και σχεδιάζει τις επόμενες.

    Το 7όροφο κτήριο στο Νέο Κόσμο (10 χιλ. τ.μ.) έχει μισθωθεί στη γαλλική εταιρεία με υπηρεσίες call center, Web Help. Το εν λόγω ακίνητο αγοράστηκε από τη Dimand σε πλειστηριασμό τον Οκτώβριο του 2018 έναντι τιμήματος 10,8 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες μετατροπής του σε βιοκλιματικό κτήριο με πιστοποίηση LEED είναι της τάξεως των 8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η ιδιοκτησία του θα περάσει κατά 100% στη Eurobank η οποία ήδη έχει εξαγοράσει το 49% των μετοχών της εταιρείας στην οποία ανήκει (Dimand, Value Τουριστική).

    Στο τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η κατασκευή ενός άλλου γραφειακού συγκροτήματος πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η μετατροπή σε ξενοδοχείο ακινήτου στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια.

    Ειδικότερα, η Dimand σε συνεργασία με την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) κατασκευάζουν ακόμα ένα βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για την αξιοποίηση δύο ακινήτων που αγόρασε στο τέλος του 2019 η Panterra ΑΕ Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων, το πρώτο, συνολικής επιφάνειας 6,9 χιλ. τ.μ., επί της Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή και το δεύτερο συνολικής επιφάνειας 2 χιλ. τ.μ. επί των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή. Η Prodea συμμετέχει στην Panterra με ποσοστό 49% και η Stivaleous Holdings Limited (του Ομίλου της Dimand) με 51%. Το τίμημα για την απόκτηση των παραπάνω ακινήτων ανήλθε σε 10 εκατ., ενώ η συνολική επένδυση της Prodea αναμένεται (σύμφωνα με δική της ανακοίνωση) να είναι 36 – 40 εκατ. ευρώ.

    Τα ακίνητα βρίσκονται σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 4.704 τ.μ. Τα κτήρια που υπήρχαν έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους κατασκευάζεται νέο σύγχρονων προδιαγραφών συνολικής επιφάνειας περίπου 24 χιλ. τ.μ. (ανωδομή άνω των 14 χιλ. τ.μ. και υπόγειοι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης 10 χιλ τ.μ.). Η Prodea έχει συμφωνήσει την απόκτηση του υπολοίπου 51% της Panterra μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και στο μεταξύ έχει ανακοινωθεί η πώληση του ήμισυ περίπου του συγκροτήματος στον όμιλο της Generali με τίμημα, βάσει πληροφοριών, περίπου 25 εκατ. ευρώ.

    Τέλος 2021 είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί και η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια σε ξενοδοχείο (από γραφεία) και το οποίο θα λειτουργήσει υπό την εμπορική ονομασία Moxy του αμερικανικού ξενοδοχειακού ομίλου Μarriott. Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ την οποία υλοποιούν Dimand και Prodea με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Πρόκειται για ακίνητο που έχει δοθεί με μακροχρόνια παραχώρηση από τους ιδιοκτήτες του (το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων με ποσοστά αντίστοιχα 62% και 38%).

    Στα επόμενα σημαντικά έργα για τις Dimand και Prodea περιλαμβάνεται η ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά με κόστος 75 εκατ. ευρώ (όπως αναφέρει η Dimand στην ιστοσελίδα της). Είναι το δεύτερο πιο ψηλό κτήριο στην Αττική, ένα εμβληματικό ακίνητο 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος, στο κέντρο του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

    Τη σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του για 99 χρόνια με αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα 1,010 εκατ. ευρώ, ειδικότερα, έχουν αναλάβει μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού, Piraeus Tower Α.Ε., η Prodea (30%) με την Cante Holdings (70%) η οποία αποτελεί κοινό επενδυτικό φορέα του Ομίλου Dimand που έχει το 65% και της EBRD με το υπόλοιπο 35%.

    Η ανακατασκευή του Πύργου (29.150 τ.μ. ανωδομή και 3.500 τ.μ. υπόγεια) σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους καθώς σήμερα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τις οικοδομικές άδειες και να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Στον Πειραιά η Dimand και αφού έχει ολοκληρώσει την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου σε σύγχρονους γραφειακούς χώρους, επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (πλέον ιδιοκτησία της Grivalia) παραδίδει τον Ιούλιο ένα ακόμη έργο, δίπλα στο προαναφερόμενο, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (δωμάτια ξενοδοχείου ή διαφορετικά, μικρά σπίτια για τους εργαζόμενους της Teleperformance που είναι η μισθώτρια στους γραφειακούς χώρους). Είναι η πρώτη φάση του (60 μικρά σπίτια, με τη δεύτερη να περιλαμβάνει 90).

    Ταυτόχρονα, υπό μελέτη βρίσκεται η αξιοποίηση 18 στρεμμάτων που έχει αγοράσει επίσης από την Παπαστράτος η Dimand (κοντά στα υπόλοιπα ακίνητα). Στο ακίνητο αυτό μπορούν να κτιστούν συνολικά 30.000 τ.μ.

    Σπίτια και ξενοδοχείο θα κατασκευαστούν από τις Dimand και Prodea σε τρία οικόπεδα που έχουν εξαγοράσει στα Χανιά, συνολική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ (οικόπεδα και ανάπτυξη) έργο που βρίσκεται στη διαδικασία της αδειοδότησης.

    Η Dimand μελετά τις επόμενες αναπτύξεις της σε οικόπεδα που έχει εξαγοράσει το τελευταίο διάστημα στα βόρεια προάστια της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρόσφατα απέκτησε κτήριο επί των οδών Πατησίων και Ιακοβάτων (7.500 τ.μ.) το οποίο θα ανακαινίσει, μισθώσει και πουλήσει.

    Διαβάστε επίσης

    Άδωνις Γεωργιάδης: Υπόδειγμα επαγγελματισμού η Dimand- H ανάπλαση του Πύργου Πειραιά θα είναι αυτού του επιπέδου

    Χρηματοδότηση της Dimand από την HIG Capital

    Η Dimand αλλάζει την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ