• Real Estate

    Η Dimand αλλάζει την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Ανδριόπουλος - Dimand - Μινιόν

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής Dimand


    Έπειτα από την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά, με τη δημιουργία σύγχρονων γραφειακών χώρων και την ανάδειξή της ως ανάδοχος για την αξιοποίηση του Πύργου στο Λιμάνι, η Dimand Real Estate δημιουργεί μια διαφορετική, καινούργια για την Ελλάδα, αγορά κατοικιών, πλήρως εξοπλισμένων προς μακροχρόνια μίσθωση.

    Η εταιρεία real estate θα κατασκευάσει σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών, επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά και για το σκοπό αυτό έχει εξαγοράσει τα πρώτα κτήρια και μικρά οικόπεδα.

    «Η κατοικία αλλάζει ως προϊόν» επισημαίνει στο «mononews» ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, και εξηγεί: «Σύμφωνα με τις έρευνές μας η νοοτροπία των νέων με στεγαστικές ανάγκες και στην Ελλάδα διαφοροποιείται και σε αυτό ως ένα βαθμό έχει συμβάλει και η οικονομική κρίση. Διαμορφώνεται, λοιπόν, ζήτηση για σύγχρονες επιπλωμένες κατοικίες με μίσθωμα το οποίο ενσωματώνει όλες τις βασικές παροχές, ρεύμα, θέρμανση, νερό, internet, πιθανόν καθαριότητα αλλά και ασφάλεια. Εγγυημένο συνολικό κόστος για την στέγαση ώστε ο εκμισθωτής να έχει ήσυχο το κεφάλι του, αλλά και να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό. Θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας ότι επιστρέφουμε στην δεκαετία του ΄60 με τους «θυρωρούς» στις πολυκατοικίες που φρόντιζαν τα πάντα, μόνον που τη θέση τους παίρνει η τεχνολογία.»

    Οι πρώτες 50 κατοικίες της Dimand στον Πειραιά θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο και οι περίπου 210 συνολικά (περί τα 10.000 τ.μ.) σε δύο. Στόχος της εν λόγω εταιρείας είναι να προχωρήσει και σε άλλες τέτοιου είδους αναπτύξεις, εφόσον βεβαίως η πρώτη πετύχει τους στόχους της, ενώ με βάση την πρακτική της όταν ολοκληρώνει ένα έργο αυτό περνά συνήθως στην κατοχή μιας ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) ή σε άλλο θεσφορέα.

    Στο Πειραιά ωστόσο η Dimand έχει βάλει και ένα μεγάλο στοίχημα που δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση του Πύργου που δεσπόζει στο λιμάνι. Πρόκειται για κτήριο 22 ορόφων που παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια.

    Σε κοινοπραξία με τις Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και Prodea ΑΕΕΑΠ η Dimand έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος για την ολοκλήρωση και στη συνέχεια εκμετάλλευση για 99 χρόνια του εμβληματικού κτηρίου. Η επένδυση που είναι αναγκαία είναι της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ. Ο πύργος θα ανακατασκευαστεί ώστε να φιλοξενήσει στο ισόγειο εμπορικούς χώρους και στους ορόφους σύγχρονα γραφεία που θα απευθύνονται πρωτίστως, λόγω της περιοχής, στις ναυτιλιακές εταιρείες. Όπως εκτιμάται το έργο αυτό θα ξεκινήσει να υλοποιείται έπειτα από περίπου 3 με 4 μήνες όταν δηλαδή η προς υπογραφή σύμβαση παραχώρησης θα περάσει τα διάφορα στάδια της γραφειοκρατίας και το Ελεγκτικό Συνέδριο με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022.

    Η Dimand στο μεταξύ τέλος Απριλίου ολοκληρώνει την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων Παπαστράτου, επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ. Οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί και ήδη λειτουργούν στο μεγαλύτερο τμήμα τους, συνολικής επιφάνειας ανωδομής 65.000 τ.μ. και 22.000 τ.μ. υπόγειων και υπέργειων χώρων στάθμευσης είναι μισθωμένοι στην Teleperformance και την Alpha Bank, ενώ το σύνολο του ακινήτου μόλις ολοκληρωθεί θα περάσει εξολοκλήρου στην ιδιοκτησία της Grivalia (πρώην ΑΕΕΑΠ που έχει περάσει στον έλεγχο της Eurobank) που ήδη έχει σημαντικό τμήμα του.

    Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο στην παρούσα συγκυρία «το κλίμα είναι θετικό στην αγορά ακινήτων. Εφόσον επικρατήσει σύνεση και όχι υπερβολές θα ακολουθήσει περίοδος ανάπτυξης. Διαφορετικά θα μιλάμε για φούσκα που θα σκάσει».



    ΣΧΟΛΙΑ