• Business

    Δημ. Μαντζούνης: H Alpha Bank επέστρεψε στην κερδοφορία

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    Κερδοφόρο πορεία ακολουθεί το 2016 η Alpha Bank, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης. Η τράπεζα εφαρμόζει το επιχειρησιακό της σχέδιο μέσω της διατήρησης της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης, της βελτίωσης της ρευστότητας και ταυτοχρόνως μέσω της ενίσχυσης των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση. Η Alpha Bank έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων τόσο ιδιωτών (Aktua) όσο και μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΚR).

    Στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου καταγράφεται επιστροφή στην κερδοφορία ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτιώσεως του αποτελέσματος προ προβλέψεων. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 298,9 εκατ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 2,8%.

    Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 274,1 εκατ.ευρώ. Ο δείκτης εξόδων/εσόδων διαμορφώνεται σε 47,8%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

    Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώνεται σε 16,3% στο τέλος Μαρτίου 2016 ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια στα 8,5 δισ.ευρώ, τα υψηλότερα στον κλάδο, και Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή 5,53 ευρώ. Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) είναι στο επίπεδο του 15,9% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.

    Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο 2016 σε 24,1 δισ. ευρώ. Τον Μάιο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του ELA διαμορφώθηκε σε 19,2 δισ.ευρώ,μειωμένη κατά 0,5 δισ.ευρώ ενώ η άντληση ρευστότητας μέσω ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας II) περιορίσθηκε σε 2,7 δισ.ευρώ. Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση ανέρχεται σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου ενώ ο Δείκτης καλύψεως καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, επιτρέποντας την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.

    Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 255,1 εκατ. ευρώ ή 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως κατά το 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/kamil-ziegler-pano-apo-2-dis-evro-i-sinisfora-tou-opap-sta-kratika-tamia-ta-teleftea-tria-chronia/49859

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/diochnoun-tis-diikisis-100-epichiriseon-i-trapezites-echoun-ta-lefta-exo-ke-arnounte-na-ta-feroun-enimerosi-ton-ikonomikon-isangeleon/49656



    ΣΧΟΛΙΑ