• Business

    Αμετανόητος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος: Υμνεί τον εαυτό του, κουβέντα για το σκάνδαλο της Folli Follie

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης Κουτσολιούτσος


    Προκλητικός, έτοιμος να μιλήσει για όλους και για όλα, αλλά και να κατηγορήσει τους πάντες χωρίς διάθεση αυτοκριτικής, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος χθες κατά τη διάρκεια της απολογίας του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη δίκη της Folli Follie. Η πρώτη ημέρα της απολογίας του σημαδεύτηκε από τις βολές που εξαπέλυσε ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου των τελευταίων ετών σε μερίδα του Τύπου για τον υποτιθέμενο «αυτοεγκλεισμό» του στην οικία του.

    «Επί πεντέμισι χρόνια, μία μερίδα του Τύπου μού επιτίθεται  και είμαι αναγκασμένος να μην βγαίνω από το σπίτι. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει γίνει κουρέλι. Μένω στο σπίτι. Με ξέρουν παντού. Τα προσωπικά δεδομένα της οικογένειάς μου έχουν δημοσιοποιηθεί… Ήρθα να πω την αλήθεια και να το κρίνεται. Θα μιλήσω για την Ελλάδα και την Ασία». Με αυτά τα προκλητικά λόγια για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ξεκίνησε την απολογία του ο ιδρυτής της Folli Follie στην πολύκροτη δίκη.

    Βεβαίως, δεν βρήκε χρόνο να μιλήσει για το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το mononews τον ανακάλυψε στις Σπέτσες να κάνει βόλτες, οδηγώντας την «γουρούνα» του. Ακμαιότατος, χωρίς ίχνη ταλαιπωρίας και ιδιαίτερα απροβλημάτιστος καθώς τότε η δίκη είχε παγώσει.

    Μετά από 6 χρόνια από το ξέσπασμα ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά και επιχειρηματικά σκάνδαλα την περίοδο της Μεταπολίτευσης, που προκάλεσε εξίσου σημαντική ζημία στο Χρηματιστήριο Αθηνών κι εξευτέλισε διεθνώς την Ελλάδα, ήρθε η ώρα για τον άλλοτε ισχυρό επιχειρηματία να σπάσει τη σιωπή που κρατούσε όλον αυτόν τον καιρό και να πει τη δική του «αλήθεια», όπως εκείνος μόνο μπορεί να διηγηθεί.

    Άλλωστε, περίμενε πώς και πώς αυτή τη στιγμή για να απευθύνει το δικό του «κατηγορώ» απαντώντας σε όσα ακούει να του καταλογίζουν και να εκπληρώσει την πρόθεσή του -που εξέφραζε συνεχώς ανάμεσα στις δικάσιμους- να μιλήσει για τη δύναμη της Folli Follie σε διεθνές επίπεδο και κυρίως για το όραμα του «Made In Greece».

    Βέβαια, όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον την απολογία του «εκθρονισμένου» κροίσου του fashion, ο οποίος κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

    Από τα πρώτα λόγια της απολογίας του πάντως, είναι φανερό ότι επιθυμεί να μιλήσει για την… τεράστια επιχειρηματική του επιτυχία, πόσους φόρους πλήρωσε στο ελληνικό δημόσιο, πόσο καινοτόμες ιδέες είχε αλλά κυρίως πως όλα όσα του καταλογίζονται είναι ψέματα, συκοφαντίες ή απλά υπερβολές. Δεν υπήρξε «φούσκα» με τη Folli Follie αλλά μάλλον ήταν στη φαντασία των ελεγκτών, των ανακριτών και των δικαστών που έχουν συντάξει το βούλευμα κόλαφο.

    Και η ιστορική αναδρομή που κάνει μπροστά στους δικαστές μοιάζει περισσότερο με διάθεση να τους πείσει ότι αυτός, ένα φτωχόπαιδο κατάφερε να γίνει μεγάλος και κάποιοι τον… ζήλεψαν.

    «Είχαμε πάντα καινοτόμες ιδέες…»

    1986. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έπειτα από την πολύχρονη διαμονή του στο εξωτερικό, γυρίζει μαζί με τη σύζυγό του Καίτη στην Ελλάδα. «Είχαμε πάντα καινοτόμες ιδέες…», θα σπεύσει να διευκρινίσει για να συνεχίσει την αφήγησή του.

    «Ανοίξαμε ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας στον Βύρωνα και ένα κατάστημα στη Σόλωνος…», ανέφερε.

    Από το 1986 έως το 1997, σύμφωνα με τον κ. Κουτσολιούτσο η Folli Follie ήταν μία ιδιωτική εταιρεία με μεγάλη επιτυχία και κύριο μέτοχο εκείνον. Στη συνέχεια τον πλησίασαν επενδυτές και τράπεζες για να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο.

    «400 εκατομμύρια δραχμές ήταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας. Μέσα σε μία δεκαετία προσφέραμε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος. Δεν ισχύει αυτό που λένε ότι δε μπορούσε να μπει στο Χρηματιστήριο. Ανοίξαμε 65 καταστήματα στην Ελλάδα και συγχρόνως 10 καταστήματα σε πρωτεύουσες του εξωτερικού», κατέθεσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος.

    «Με την Καίτη είμαστε 57 χρόνια παντρεμένοι. Μαζί κάναμε πολλές καινοτομίες…», συνέχισε να διηγείται, λέγοντας στη συνέχεια ότι ο γιος του, όταν γύρισε στην Ελλάδα από τις σπουδές του, εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχει στην εταιρεία κάνοντας κάτι δικό του. Όπως κι έγινε, μιας και ανέλαβε πρόεδρος της Dufry.

    Το όραμα του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έχοντας καταφέρει από ένα μικρό κατάστημα να δημιουργήσει έναν κολοσσό στον τομέα του fashion, ανησυχεί κατά τη διάρκεια της απολογίας του μήπως κουράζει το δικαστήριο με τη μακροσκελή αφήγησή του. Ωστόσο, η Πρόεδρος του λέει να συνεχίσει, ακούγοντας με ενδιαφέρον  την ιστορία για τη χρυσή εποχή της Folli Follie.

    «Το όνειρό μου. Το όραμά μου. Πίστευα ότι η οικονομία της Ελλάδας ήταν μία σταγόνα στο παγκόσμιο εμπόριο. Μέσα σε 11 χρόνια η ιδέα μας πέτυχε. Κερδίσαμε διεθνώς την αναγνωσιμότητα. Δημιουργήσαμε μία εταιρεία κολοσσό με μεγάλες προοπτικές…».

    Βάζοντας μία άνω τελεία, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος κοιτώντας την έδρα, όπως ορίζει και το εθιμοτυπικό σε μία δίκη, ζήτησε συγγνώμη από τους συγκατηγορούμενούς του. «Συγγνώμη στα στελέχη που κάθονται δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια. Με τα θηριώδη πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τους καταδίκασε σε ‘’θάνατο’’. Στην εταιρεία υπέβαλε πρόστιμο 600 χιλιάδες ευρώ, άρα οι άλλοι έπρεπε να έχουν μικρότερο πρόστιμο από την εταιρεία».

    «Θα μάθετε πολλά πράγματα και πόσο μεγάλη δουλειά έφτασε να γίνει στο Χονγκ Κονγκ», τονίζει ο κατηγορούμενος.

    Από την Ελλάδα στη «Νέα Υόρκη» της Ασίας

    Η φιλοδοξία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και η επιτυχία των επιχειρηματικών του βημάτων, τον οδήγησαν στην αγορά της Ασίας.

    «Ήθελα να γίνω γνωστός. Το πρώτο μας γραφείο άνοιξε το 1998 στο Χονγκ Κονγκ, που είναι η ‘’Νέα Υόρκη’’ της Ασίας. Αγόρασα δύο διαμερίσματα. Το ένα που άνηκε στην εταιρεία το χρησιμοποιούσα εγώ με τη σύζυγό μου», είπε.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη δραστηριότητα της συζύγου του Καίτης, που δεν ήταν άλλη από τις δημόσιες σχέσεις του ομίλου στην Ασία, τον σχεδιασμό της κάθε καμπάνιας, αλλά και την επιμέλεια της βιτρίνας των καταστημάτων, ενώ είχε και τη δική της σειρά χειροποίητων κοσμημάτων.

    Γιατί όμως, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος επέλεξε να κάνει άνοιγμα στην αγορά του Χονγκ Κονγκ; «Το Χονγκ Κονγκ έχει αγγλικό δίκαιο. Είναι πρώην αποικία της Αγγλίας. Ήταν ο φάρος για να πας γρήγορα στη Μογγολία, την Ινδία, τη Σανγκάη… Ήθελα να ανοίξω ελληνικά μαγαζιά», εξήγησε  ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αναφέροντας στη συνέχεια τους δύο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας: την τοποθεσία των καταστημάτων σε κεντρικά σημεία και το ίδιο το προϊόν.

    «Πάντα πουλάγαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες μας είχαν θέμα τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τις Σπέτσες. Σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει άλλη τέτοια εταιρεία που να δίνει προβάδισμα στην Ελλάδα στις αγορές», υπογράμμισε ο κ. Κουτσολιούτσος.

    Η στρατηγική του Δημήτρη Κουτσολιούτσου

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος τόνισε ότι η στρατηγική που ακολουθούσαν είναι η επικοινωνία.

    «Ήθελα να φτιάξω ευρωπαϊκό προϊόν στην Κίνα. Το Χονγκ Κονγκ είχε βιομηχανική παραγωγή. Ήμουν ο μόνος Έλληνας με παραγωγή ρολογιών σε μεγάλη κλίμακα. Είχαμε φτάσει στην παραγωγή 7-8 εκατομμυρίων ρολογιών στην Ασία».

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος συνέχισε την αναδρομή του κάνοντας μνεία στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος Κίνας το 2011, όπου όλες οι διαγωνιζόμενες φορούσαν κοσμήματα και ρολόγια της Folli Follie, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εταιρεία είχα αναγνωσιμότητα σε όλον τον κόσμο.

    Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναφέρθηκε και στο πρόσωπο της Yuki Tan, πρώην γενικής διευθύντριας της Folli Follie στην Κίνα, η οποία προωθούσε τα προϊόντα στην Κίνα και είχε χαρακτηριστεί ως γυναίκα πρότυπο ακόμα και από μεγάλους σχεδιαστές. Μάλιστα, η Yuki Tan έκανε εκπομπή στην τηλεόραση, παραδίδοντας μαθήματα styling στη νέα γενιά.

    «Η μεγαλύτερη επένδυση ήταν η άυλη επένδυση. Η επικοινωνία», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος είναι ενοχλημένος, από όλα όσα ακούει από τη δημοσίευση της QCM περί «ανύπαρκτων εταιρειών και ψεύτικους ομίλους».

    «Δε μπορώ να δέχομαι να ακούω ότι δεν υπήρχε τίποτα. Θυμώνω», είπε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του.

    Η απολογία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου θα συνεχιστεί στη δικάσιμο της 27ης Μαρτίου 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: «Ήρθα να πω την αλήθεια μου και να την κρίνετε» – Άρχισε την απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    Δίκη Folli Follie: Στους λογιστές ελπίζουν οι Κουτσολιούτσοι – Τι κατέθεσε η γραμματέας

    Δίκη Folli Follie: Προκλητικός στην απολογία του ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος – Του φταίνε τα ΜΜΕ και δεν βγαίνει από το σπίτι του



    ΣΧΟΛΙΑ