• Business

    Δίκη Folli Follie: Στους λογιστές ελπίζουν οι Κουτσολιούτσοι – Τι κατέθεσε η γραμματέας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Απαντήσεις για καίρια αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης αναμένεται να δώσει η έδρα πριν ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie.

    Μετά από μία μικρή διακοπή λόγω ασθενείας της εισαγγελέως, συνεχίστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, η δίκη της Folli Follie με την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων αποδείξεως.

    Ήδη εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ άλλων, συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας Κουτσολιούτσου έχουν καταθέσει αίτημα κλήτευσης των ορκωτών λογιστών της Ασίας. Στα αιτήματα αυτά, η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου πρόσθεσε το αίτημα κλήτευσης προσώπων από το λογιστήριο του υπο-Ομίλου της Ασίας, τα οποία μπορούν να καταθέσουν σχετικά με την πλαστογραφία των τραπεζικών extraits.

    Με τον πρώην οικονομικό διευθυντή της Folli Follie Ασίας, κ. Ιωάννη Μπεγιέτη να είναι συνεχώς απών από τις δικασίμους, σε περίπτωση έγκρισης των εν λόγω αιτημάτων ίσως έρθουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκδίκαση της υπόθεσης.

    Πάντως, ιδιαιτέρως διαφωτιστική ήταν και η κατάθεση της τελευταίας μάρτυρος αυτής της δίκης, σχετικά με τη δραστηριότητα του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    Η τελευταία μάρτυρας αποδείξεως

    Τελευταία μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ήταν η κα. Ελευθερία Θεοδοσία Γαρυφάλλου, η οποία εργαζόταν για δέκα χρόνια στη Folli Follie στη γραμματεία της διοίκησης. Η συνεργασία δε της μάρτυρος με την εταιρεία έληξε το 2020 όταν απολύθηκε από τη νέα διοίκηση της εταιρείας.

    Ειδικότερα, η κα. Γαρυφάλου ανέφερε το αντικείμενο των σπουδών της έχει να κάνει με το διεθνές εμπόριο και αρχικά βρέθηκε στη Folli Follie ως πωλήτρια στο μπαζάρ της εταιρείας και σταδιακά ξεκίνησε να εργάζεται στη γραμματεία της διοίκησης.

    Εν συνεχεία, κατόπιν σχετικής ερώτησης από την έδρα, η μάρτυρας αναφέρθηκε στο αντικείμενο απασχόλησής της, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε την οργάνωση της ημερήσιας ατζέντας και των επαγγελματικών ταξιδιών του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν ασχολούνταν με τον όμιλο της Ασίας»

    Η μάρτυρας υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου αφορούσαν τις περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής.

    Στην ερώτηση της προέδρου αν ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ασχολούνταν με τον υπο-όμιλο της Ασίας, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας ότι με τον όμιλο της Ασίας ασχολούταν ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος βρισκόταν τον περισσότερο καιρό στο Χονγκ Κονγκ και όπου ταξίδευε συχνά και η κα. Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η κα. Γαρυφάλλου ανέφερε ότι είχαν να κάνουν με τα νέα προϊόντα και τις καινοτομίες. Χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία της με τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, περιγράφοντάς τον ως έναν άνθρωπο «χαμηλών τόνων, ευγενή, φιλόδοξο και πανέξυπνο».

    Σχετικά μα την κα. Καίτη Κουτσολιούτσου, η μάρτυρας ανέφερε ότι εκτελούσε χρέη «art director», είχε δική της κολεξιόν και ήταν υπεύθυνη για το πώς θα στηθεί μία βιτρίνα.

    Η σχέση Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

    «Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν άφηνε πολύ τον γιο του να παίρνει αποφάσεις για τις καμπάνιες του ομίλου, αλλά δεν είχαν δυσλειτουργική σχέση», κατέθεσε η μάρτυρας ενώπιον του δικαστηρίου, ενώ υποστήριξε ότι πατέρας και γιος διαφωνούσαν σε διάφορα θέματα που αφορούσαν τη Folli Follie Ελλάδας, καθώς ο Δ. Κουτσολιούτσος ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο, θεωρώντας τον όμιλο «παιδί» του.

    Όσον αφορά στη δημοσίευση της έκθεσης της QCM το 2018, η μάρτυρας δήλωσε ότι αναστατώθηκαν όταν ήρθε η υπόθεση στο φως της δημοσιότητας. «Ό,τι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, το κάναμε. Βάλαμε πλάτη».

    Ωστόσο, η μάρτυρας δήλωσε ότι δεν ξέρει τι οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη των πραγμάτων και δεν ρώτησε ποτέ μέχρι και σήμερα κάποιον από την οικογένεια Κουτσολιούτσου επί του θέματος.

    «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προσπάθησε να βρει νέους επενδυτές»

    Η εισαγγελέας απηύθυνε και αυτή με τη σειρά της ερωτήσεις προς τη μάρτυρα, σχετικά με τις κινήσεις του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

    «Ήσαστε ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Τον βλέπατε να παλεύει για να ξεπεραστεί η κατάσταση;», ρώτησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας.

    «Προσπάθησε να βρει νέους επενδυτές για να ξεπεραστεί η όποια δυσκολία», δήλωσε η μάρτυρας.

    Τη σκυτάλη για την εξέταση της μάρτυρος πήρε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ρωτώντας την κα. Γαρυφάλλου αν υπέπεσε στην αντίληψή της κάποια διαμάχη μεταξύ πατέρα και γιου.

    Η κα. Γαρυφάλλου επανέλαβε ότι ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος τον περισσότερο καιρό απουσίαζε στο εξωτερικό και γι’ αυτό και οι διαφωνίες πατέρα και γιου σε επαγγελματικό επίπεδο δεν ήταν συχνές. «Σε γενικές γραμμές οι σχέσεις τους ήταν αρμονικές», είπε η μάρτυρας, η οποία ανέφερε ότι όταν βγήκε η έκθεση της QCM, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στο εξωτερικό.

    «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διαφωνούσε με τον πατέρα του για την ύπαρξη δοσοληπτικού λογαριασμού»

    Η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, θέλοντας να διαλευκάνει ορισμένα σημεία από όσα ακούστηκαν για τη σχέση πατέρα και γιου, αλλά και τα καθήκοντα του καθενός στον όμιλο, ρώτησε εκ νέου την κα. Γαρυφάλλου ποιον θεωρούσε ως αφεντικό της.

    Η κα. Γαρυφάλλου απάντησε ότι ως αφεντικό της θεωρούσε τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ενώ ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ο «ιδρυτής της εταιρείας, που ξεκίνησε τη Folli Follie από ένα μικρό κατάστημα στη Σόλωνος, κάνοντάς τη ένα brand παγκοσμίως γνωστό».

    «Ρωτηθήκατε για σύγκρουση στη σχέση πατέρα και γιου. Πράγματι υπήρχαν συγκρούσεις; Τι θυμάστε, αν υπήρχαν και αν ακούγατε διαφωνίες; Μπορούσε ο κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος να επιβάλει διαφορετική άποψη από αυτή που είχε ο πατέρας του», ρώτησε η συνήγορος υπεράσπισης.

    «Όταν επέμενε ο κ. Δημήτης Κουτσολιούτσος για κάτι, επικρατούσε η άποψή του. Ήταν ισχυρογνώμων», απάντησε η κα. Γαρυφάλλου.

    «Γνωρίζετε αν ο κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος διαφωνούσε για την ύπαρξη δοσοληπτικού λογαριασμού του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου;», ρώτησε στη συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τ. Κουτσολιούτσου και η μάρτυρας έσπευσε να απαντήσει:

    «Ναι. Ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος φώναζε στον πατέρα του για τον δοσοληπτικό λογαριασμό. Διαφωνούσε μαζί του».

    «Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πήγαινε μία φορά τον χρόνο στο Χονγκ Κονγκ»

    Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της και κατόπιν σχετικού ερωτήματος από τη συνήγορο υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η μάρτυρας αναφέρθηκε στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ασία, η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μετέβαινε μία φορά τον χρόνο στο Χονγκ Κονγκ και όταν ταξίδευε στην Ασία πήγαινε κυρίως στην έδρα της Fosun στη Σανγκάη και επίσης, όταν τον καλούσαν να παρευρεθεί στις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση θα μετέβαινε στο Χονγκ Κονγκ, μόνο αν υπήρχε κάποιο event.

    Παράλληλα, έγινε αναφορά ότι η Fosun είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην Ευρώπη. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της κας Γαρυφάλλου, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε κλείσει ραντεβού στον Guo Guangchang, δισεκατομμυριούχο  Πρόεδρο της Fosun με τον όμιλο Λάτση για να επενδύσει ο πρώτος στο Ελληνικό.

    Καμία επικοινωνία με Tonio Law και Ιωάννη Μπεγιέτη

    Ερώτηση σχετικά με τα τηλεφωνήματα που λάμβανε ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, δέχθηκε από τη συνήγορο υπεράσπισης η μάρτυρας και πιο συγκεκριμένα για το αν είχε την όποια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιωάννη Μπεγιέτη, οικονομικό διευθυντή της FF Ασίας ή τον εκλιπόντα Tonio Law, πρώην Περιφερειακό Διευθυντή του υπό-Ομίλου της Ασίας.

    Η μάρτυρας απάντησε ότι ο εργοδότης της δεν είναι καμία επαφή ούτε με τον Ιωάννη Μπεγιέτη, ούτε με τον Tonio Law.

    Η πρόεδρος του δικαστηρίου, θέλοντας να μάθει πληροφορίες για τον Ιωάννη Μπεγιέτη -ο οποίος ως γνωστόν δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα- ρώτησε τη μάρτυρα αν ο Ιωάννης Μπεγιέτης είναι πιο κοντά ηλικιακά στον Δημήτρη ή στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Η μάρτυρας απάντησε ότι με βάση μία φωτογραφία ενός event που είχε δει (σ.σ. η μάρτυρας δεν είχε δει ποτέ διά ζώσης τον Ιωάννη Μπεγιέτη), ο κ. Μπεγιέτης ήταν πιο κοντά ηλικιακά στον κ. Τ. Κουτσολιούτσο.

    Αναφορικά με τη στάση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τους ελέγχους που διενέργησε, η μάρτυρας τη χαρακτήρισε «επίμονη», ενώ αργότερα υπογράμμισε ότι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πήραν ό,τι αρχεία ζήτησαν και ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν της ζήτησε ποτέ να κρύψει κάποιο στοιχείο.

    Οι «δύο ταχύτητες» στο ΔΣ της νέας διοίκησης της Folli Follie

    Η συνήγορος υπεράσπισης του κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη συνέχεια προχώρησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη νέα διοίκηση της εταιρείας, καθώς όπως προαναφέραμε η κα. Γαρυφάλλου άνηκε στο δυναμικό της εταιρείας έως και το 2020, οπότε και απολύθηκε για ευνόητους λόγους, όπως ισχυρίστηκε η ίδια.

    «Ποια εντύπωση έχετε για τους κ. Σάμιο, Δοντά και Αλεξάκη;», ρώτησε η δικηγόρος και η μάρτυρας με τη σειρά της απάντησε ότι ήθελαν να κλείσουν γρήγορα συμφωνία με νέους επενδυτές. Επιπλέον, η κα. Γαρυφάλλου ανέφερε ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας υπήρχαν δύο ταχύτητες. Από τη μία, κάποιοι ήθελαν η εταιρεία να προχωρήσει σε συμφωνίες με στόχο την εξυγίανση και κάποιοι άλλοι καθυστερούσαν.

    «Αυτοί που καθυστερούσαν έπαιρναν μισθό;», ρώτησε η δικηγόρος.

    «Ναι», απάντησε η μάρτυρας και συνέχισε λέγοντας ότι αν κλεινόταν συμφωνία με κάποιο επενδυτή θα συνέχιζαν να παίρνουν τις αμοιβές τους, εκτός αν ο επενδυτής τους απομάκρυνε από το ΔΣ.

    Η «χαμένη» εξαγορά των 20 εκατομμυρίων ευρώ

    Στη «χαμένη» ευκαιρία εξαγοράς της FF Cosmetics, με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας, αναφέρθηκε η μάρτυρας απαντώντας στην ερώτηση της δικηγόρου.

    «Έχετε γνώση αν ο κ. Γεώργιος Κουτσολιούτσος ήταν κοντά στο να κλείσει συμφωνία με επενδυτές για την εξαγορά της FF Cosmetics;», ρώτησε η συνήγορος υπεράσπισης.

    Η μάρτυρας απάντησε ότι  από αυτά που θυμόταν, ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος τον Ιούνιο του 2018 ήταν σε συζητήσεις για την εξαγορά της FF Cosmetics από την Hondos έναντι των 20 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που εν τέλει δεν προχώρησε ποτέ.

    Ερώτηση στη μάρτυρα απηύθυνε και ο συνήγορος υπεράσπισης των ορκωτών λογιστών κ. Γιώργου Βαρθαλίτη και κας Χρυσούλας Τσακαλογιάννη. Ο συνήγορος των ορκωτών ρώτησε τη μάρτυρα αν συνέταξε μαζί με τον κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσο το compliance letter, με το οποίο ο εργοδότης της ζητούσε από τους ορκωτούς την πιστοποίηση που είχαν αιτηθεί οι τράπεζες για να προχωρήσουν  στον δανεισμό. Η μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

    Η δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την έναρξη του κύκλου των απολογιών και την απολογία του ιδρυτή της Folli Follie κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

    Διαβάστε επίσης:
    Δίκη Folli Follie: Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στη Folli Follie Ελλάδας

    Δίκη Folli Follie: Νέες καταθέσεις βάζουν στο στόχαστρο τη διοίκηση της Ασίας

    Δίκη Folli Follie: Όλοι εναντίον των Κουτσολιούτσων στο δικαστήριο – Νέες αποκαλύψεις από μάρτυρες



    ΣΧΟΛΙΑ