• Business

    «Digital Economy Forum 2018»: «Μικρό καλάθι» κρατούν τα στελέχη της αγοράς στις εξαγγελίες Παππά

    Βουλή: Οι δικαστικοί που κληρώθηκαν να αναλάβουν την υπόθεση του Νίκου Παππά

    Νίκος Παππάς


    Η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας με επίκεντρο το αν υλοποιούνται σήμερα έργα πληροφορικής του δημοσίου τομέα κυριάρχησε χθες στο «digital economy forum 2018» που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της πολιτικής του υπουργείου του υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Μεταξύ άλλων είπε ότι έχουν εγκριθεί 52 έργα πληροφορικής προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, ενώ μίλησε για το πρόγραμμα επιδότησης της ζήτησης για υπερ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο δίκτυο και το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς εκεί που δεν θα πάει ο ιδιωτικός τομέας προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παππάς μίλησε επίσης για επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ που θα κάνει η γερμανική εταιρεία OHB για την ανάπτυξη μικροδορυφόρων.

    Απαντώντας στον υπουργό η κα Ασημακοπούλου σημείωσε αρχικά ότι τα ίδια ζητήματα είχαν τεθεί και στην αντίστοιχη εκδήλωση του ΣΕΠΕ πριν δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως όλα τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο υπουργός είναι απλώς εξαγγελίες, ενώ αναρωτήθηκε γιατί σε έργα πληροφορικής γίνεται χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και όχι του ΕΣΠΑ όταν πρόκειται για κατεξοχήν επιλέξιμες δαπάνες. «Τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και 1,5 χρόνος ύπαρξης υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ουσιαστικά τα έργα που υλοποιούνται είναι τα έργα γέφυρα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση» κατέληξε και συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα που ζει η αγορά. Η ιδεοληψία και η αδράνεια της κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ακόμα στα λόγια, όταν η αγορά χρειάζεται έργα και ρευστότητα».

    Γεγονός είναι ότι αν κάτι ανέδειξαν οι ομιλίες και οι συζητήσεις στο πλαίσιο του εν λόγω συνεδρίου ήταν η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ακόμα και για τα αυτονόητα, όπως είναι η ανάγκη εθνικής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μεταξύ, ο οποίος μίλησε στην αρχή του συνεδρίου έδειξε να αγνοεί την ύπαρξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αφού μεταξύ των 7 παρεμβάσεων που είπε ότι θα προωθήσει, εφόσον γίνει κυβέρνηση, είναι η δημιουργία δομής παρά τω πρωθυπουργώ για τον αποτελεσματικό συντονισμό όλων των έργων… (άραγε τι χρειάζεται η νέα δομή όταν υπάρχει ένα ολόκληρο υπουργείο για να κάνει τη δουλειά).

    Μοναδική ουσιαστική είδηση αποτέλεσε η ανακοίνωση ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έθεσε για 15 μέρες σε δημόσια διαβούλευση 4 έργα:

    • Την υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές, καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξης του (helpdesk), προϋπολογισμού 16,7 εκατ. ευρώ.

    • Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Γεωργικού Τομέα, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ.

    • Το πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων, προϋπολογισμού 15,6 εκατ. ευρώ.

    •Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ, προϋπολογισμού 10,3 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την αρμόδια πολιτική ηγεσία τα παραπάνω έργα θα ανατεθούν εντός του 2018 ωστόσο μένει να δούμε πως αυτό θα γίνει, όπως και ποιος θα είναι ο φορέας που θα τα υλοποιήσει. Στελέχη της αγοράς που παραβρίσκονταν στο συνέδριο και άκουσαν να χαρακτηρίζονται τα παραπάνω έργα «εμβληματικά» από τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους, παρατηρώντας ότι εντάξει τα πρώτα δύο έργα. Πως όμως έγινε προτεραιότητα η παρακολούθηση της κυκλοφορίας των εντύπων και ο μετασχηματισμός του ποδοσφαίρου όταν υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε νευραλγικούς τομείς του δημοσίου.

    Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αφού επανέλαβε τα όσα είχε πει προηγουμένως ο κ. Παππάς για τα έργα σημείωσε πως η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα έπειτα από την έξοδο από τα μνημόνια. Σε αυτή τη νέα αρχή όπως είπε ο τομέας των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών έχει αναμφίβολα καταλυτικό ρόλο. Όπως είπε απευθυνόμενος στο ακροατήριο «είστε αυτό που ονομάζουμε η νέα πρωτοπορία, η κρίσιμη ομάδα ανθρώπων που θα συνδέσουν τη χώρα με την καινοτομία», ενώ πρόσθεσε: «Ο χώρος σας δίνει τη διέξοδο από την παγίδα της μιζέριας και της εθνικής υπονόμευσης είναι αυτός που μπορεί να δώσει ένα θετικό όραμα προς ένα μέλλον δημιουργίας και αυτοπεποίθησης».

    Μια διαφορετική νότα στο συνέδριο του ΣΕΠΕ έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey R. Pyatt όταν αναφέρθηκε στο στρατηγικό ενδιαφέρον της Αμερικής για να επενδύσει στην Ελλάδα. Όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή συγκυρία καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δείγματα ανάκαμψης και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Τον Ιούνιο ο ίδιος θα συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον ελληνική επιχειρηματική αποστολή για επαφές με αμερικανικές εταιρίες, ενώ τον ίδιο μήνα θα γίνει και Road Show από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η Ελλάδα, συνέχισε ο Πρέσβης, με το εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο έχει πολλές δυνατότητες κάτι που φάνηκε και από την εμπιστοσύνη που επέδειξε η TESLA με τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη χώρα μας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

    Ο Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ και Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη WITSA ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου σημείωσε ότι «ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, άλλαξε δραστικά τα τελευταία 20 χρόνια σε όλους τους τομείς και το σίγουρο είναι πως τα επόμενα 10 χρόνια θα αλλάξει ακόμα περισσότερο, από ό,τι τα 300 προηγούμενα. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως το cloud computing, το blockchain, τα big data analytics, το internet of things, η Τεχνητή νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις. Μέχρι το 2020, κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, θα χρησιμοποιεί καθημερινά 26 έξυπνα αντικείμενα. Και σε αυτό το νέο ψηφιακό περιβάλλον με τις καταιγιστικές αλλαγές που έρχεται, είναι υποχρεωμένη να συντονιστεί και η οικονομία μας.»

    Η Όλγα Γεροβασίλη, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην παρέμβασή της είπε ότι έχουν ξεκινήσει εκ νέου οι διαδικασίες για το Σύζευξις 2 (τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για το δημόσιο τομέα) καθώς και ότι επίκειται άμεσα η έγκριση του έργου «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Σύμφωνα με την ίδια στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών βρίσκεται το έργο «Απλουστεύσεις διοικητικών διαδικασιών προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», με έμφαση στις αδειοδοτήσεις 279 επαγγελματικών ομάδων.

    Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ σημείωσε πως «εδώ και πολλά χρόνια, μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό» και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε όμως και ακόμα δεν έχουμε φοβάμαι, μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και διαχρονική ψηφιακή στρατηγική, παρά τις σοβαρές προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτό πρέπει να αλλάξει». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο έχει εκτιμηθεί ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας μέχρι το 2021 μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι και 4% ή κατά 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόσθετη αυτή ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει τουλάχιστον 50.000 νέες θέσεις εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα επόμενα χρόνια δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές επενδύσεις της τάξης των 10 – 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί κεφάλαια. Πρώτον, για να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις τις κατάλληλες ψηφιακές υποδομές. Δεύτερον, για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PWC Ελλάδας, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν κατά 15 δις ευρώ ετησίως μόνο και μόνο για την ανανέωση του υπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, ώστε να αποφευχθεί η τεχνολογική υστέρηση. Αυτό στην Ελλάδα της κρίσης, του μη σταθερού και μη φιλικού περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη πρόκληση».



    ΣΧΟΛΙΑ