• Business

    Διευρύνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία τους οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και Κύπρου

    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. (δεύτερος από δεξιά )

    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. (δεύτερος από δεξιά )


    Οι Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδας και Κύπρου συναντήθηκαν στην Κυπριακή πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, συζητώντας διεξοδικά για τις πιθανότητες περαιτέρω διεύρυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας όπως και για όλες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρωπαϊκή επικράτεια το τελευταίο διάστημα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν και θέματα ανάπτυξης των κεφαλαιαγορών και της προστασίας των επενδυτών.

    Της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χ. Γκότσης και μαζί του βρέθηκαν οι Αντιπρόεδροι κ.κ. Ν. Τρουλλινός και Ξ. Αυλωνίτης. Η Κυπριακή Αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής την Πρόεδρο της ΕΚΚ κα. Δ. Καλογήρου και Αντιπρόεδρο τον  κ. Α. Ανδρέου, ενώ το παρόν έδωσαν και επιτελικά στελέχη της Εποπτικής Αρχής.

    Η ελληνική και η κυπριακή πλευρά αμφότερες συμφώνησαν ότι η κεφαλαιαγορά είναι το κατάλληλο όχημα για να οδηγήσει τις δυο χώρες στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν παρέλειψαν να τονίσουν το πόσο σημαντικές είναι και οι προκλήσεις που παρουσιάζονται στο μακροοικονομικό πλαίσιο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

    Κοινή θέση των Επιτροπών αποτελεί το ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εισαγωγής της επικαιροποιημένης ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά – όπως, για παράδειγμα, το νέο πλαίσιο για τις επενδυτικές υπηρεσίες, την κατάχρηση αγοράς και το ενημερωτικό δελτίο – αλλά και νέων επενδυτικών μέσων, όπως είναι το crowd-funding αλλά και άλλα εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής, κ. Γκότσης, δήλωσε σχετικά ότι “Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η ελληνική οικονομία καθώς και το δυσμενές αλλά και ασταθές διεθνές περιβάλλον, απαιτούν από όλους μας να αναζητήσουμε καινούργιους δρόμους για να βοηθήσουμε στην ανάταξη της οικονομίας μας. Όσο οι τράπεζες αδυνατούν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με επαρκή αλλά και φτηνά κεφάλαια, η αναζήτηση εξωτραπεζικών, εναλλακτικών εργαλείων και η εισαγωγή τους στην ελληνική αγορά, δεν είναι μόνο επιβεβλημένη, αλλά και υπόθεση επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις. Με την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των δύο ρυθμιστικών Αρχών, προχωράμε σε προτάσεις για επεξεργασία και θεσμοθέτηση τέτοιων εργαλείων σε μια στέρεη βάση”.

    Δηλώσεις έκανε και η Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής, κα. Καλογήρου, η οποία επεσήμανε τα εξής: “Ήδη υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δύο Επιτροπών την οποία εργαζόμαστε για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε περαιτέρω. Η ΕΚΚ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με όλες τις εθνικές εποπτικές Αρχές και ιδιαίτερα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας λόγω και της σχετικά μεγάλης συναλλακτικής δραστηριότητας που υπάρχει στον τομέα των επενδύσεων. Η σύσφιξη των δεσμών των δύο Επιτροπών θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, που είναι η άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας, η διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών και η υγιής ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ine-episimo-o-trump-olotachos-gia-tin-proedria-ton-ipa/62471

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stin-entatiki-mega-ektos-tou-diagonismou-gia-tin-tileorasi-tiletipos/61799



    ΣΧΟΛΙΑ