• Πολιτική

    Βουλή: Στην τελική ευθεία η συμφωνία των Πρεσπών-Όλo το κείμενο

    • NewsRoom
    βουλη

    Ελληνική Βουλή


    Στη Βουλή βρίσκεται ήδη από το Σάββατο η συμφωνία των Πρεσπών, με τον χρόνο να μετράει πλέον αντίστροφα για την κύρωσή της. Όλα τα προγνωστικά συγκλίνουν πως θα περάσει από την ολομέλεια ακόμα και αν «κολλήσει» στην επιτροπή μετά και την απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

    Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας θα συνεδριάσει στις 5 το απόγευμα και ήδη έχουν γίνει γνωστές διεργασίες έτσι ώστε να περάσει το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» χωρίς προβλήματα.

    Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ τις συμφωνίας που φέρει την υπογραφή του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και του σκοπιανού ομολόγου του.

    Μετά και το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στην Συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα ψηφίσουν τελικά 152 βουλευτές: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο ανεξάρτητος πλέον Σπύρος Δανέλλης, η Έλενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Δεν θα ψηφίσουν δυο μέλη της κυβέρνησης: ο Βασίλης Κόκκαλης και, όπως όλα δείχνουν, η Κατερίνα Παπακώστα, χωρίς πάντως να υπάρχει πρόβλημα παραμονής τους στα κυβερνητικά τους καθήκοντα.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά αντί του Γρηγόρη Ψαριανού ο οποίος είναι αντίθετος με τη συμφωνία.

    Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, τονίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά όταν «τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος» να ομιλεί δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν «αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα».

    Στο νομοσχέδιο συνολικά 36 σελίδων υπάρχει (στα αγγλικά) το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνολικά αποτελείται από μόλις 3 άρθρα καθώς το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν τα 20 άρθρα της συμφωνίας.

    Μεταξύ άλλων η Συμφωνία προβλέπει ότι:

    – Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».- Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.- Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.– Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

    Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

    Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

    1.Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

    2.Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

    3.Όταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος (σ.σ. πΓΔΜ), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2)

    4.Το Δεύτερο σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία έφτασε στη Βουλή το Σάββατο, ενώ η συζήτηση για τη διαδικασία κύρωσης αναμένεται να ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας. Παράλληλα, η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Τσίπρας, η εκλογική «κατάρα του 3», η «καθαρή» πρωτιά της ΝΔ και τα μυστικά της αυτοδυναμίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στο Ποτάμι: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος-Διαλύεται η ΚΟ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η απάντηση του ΚΙΝΑΛ στον Θ. Θεοχαρόπουλο: «Εμείς δεν κάνουμε παζάρια»

     



    ΣΧΟΛΙΑ