ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα θα τερματιστεί χωρίς οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ” γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε άρθρο με τίτλο “Ελληνική κρίση – Το ΔΝΤ πριν την έξοδο (από το πρόγραμμα)”.
Αυτό διαφαίνεται έπειτα από συνεδρίαση της αποκαλούμενης ομάδας εργασίας του Eurogroup στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών και εκπρόσωποι του ΔΝΤ γράφει το Spiegel και προσθέτει: “Το Ταμείο και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ βλέπουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι.
Γι’ αυτό και, όπως πιστεύει το Ταμείο, η χώρα χρειάζεται μεγαλύτερες ελαφρύνσεις του χρέους. Όπως αξίωσαν οι εκπρόσωποι του, σ’ αυτές θα έπρεπε να περιληφθούν και οι υποστηρικτικές πληρωμές του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM όπως και η διμερής δανειακή βοήθεια, που παρείχαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα κατά την αρχή της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν αυτή την πρόταση για νομικούς λόγους, καθότι, εάν έπρεπε να αποσβεστεί μέρος των διμερών δανείων, κάτι τέτοιο θα συνδεόταν με άμεσες επιβαρύνσεις για τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων χωρών.
Ως τελευταία συνάντηση, κατά την οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΔΝΤ, θεωρείται αυτή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, όπως λέγεται από κύκλους των συμμετεχόντων, οι πιθανότητες δεν είναι και πολύ μεγάλες.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα με ποσό 1,6 δισ. ευρώ θα είχε ούτως ή άλλως περισσότερο συμβολική σημασία. Το πρόγραμμα εκπνέει τον Αύγουστο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αραγτσί: Ο πυραυλικός εξοπλισμός του Ιράν βρίσκεται στο 120% – Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες
- Coca-Cola HBC: UBS και Deutsche Bank βλέπουν άνοδο, η Citi κρατά αποστάσεις μετά το ισχυρό τρίμηνο
- Γερμανία: Μόνο 16% των πολιτών στηρίζουν Μερτς – Το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ για καγκελάριο
- Χρηματιστήριο: ΔΕΗ, Eurobank και ΕΤΕ επαναφέρουν την αγορά στη ζώνη των 2.300 μονάδων

Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.