• Business

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέες προοπτικές ανάπτυξης στην Κεντρική Ευρώπη-Τα επόμενα βήματα

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας


    Στην επέκταση της δραστηριότητάς της στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπη προχωρά η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανταποκρινόμενη στην τάση στενότερων συνεργασιών στην Ευρώπη στην προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και στην ανάγκη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

    Η πρόσβαση της Ελλάδας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μεγάλες ποσότητες LNG αλλά και η προοπτική λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης από το 2024, στο οποίο είναι μέτοχος με 20% η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενισχύει το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως προμηθευτής στην Ευρώπη.

    Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία την προηγούμενη  εβδομάδα απέκτησε  πρόσβαση στην ουγγρική αγορά, μέσω της διαπραγμάτευσης ποσοτήτων αερίου στη spot αγορά του Χρηματιστηρίου CEEGEX, το οποίο είναι ο διαχειριστής της οργανωμένης αγοράς φυσικού αερίου της Ουγγαρία. Η είσοδος  στο  CEEGEX της Ουγγαρίας όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, έρχεται δύο μήνες μετά τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Μολδαβία.

    Στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι να επεκταθεί και σε άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, που επιθυμούν να αποκοπούν από το ρωσικό αέριο, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τις δίνει ο  ‘κάθετος διάδρομος’ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Μολδαβίας-Ουκρανίας.

     Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, πελατολόγιο ευρωπαϊκών εταιρειών, το οποίο επιδιώκει να εμπλουτίσει με νέους δυνητικούς πελάτες από την αγορά της Ουγγαρίας, αλλά και των γειτονικών της χωρών.

    Η επιλογή του CEEGEX υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, αλλά και της διασύνδεσής του με άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρείται περιφερειακό hub αερίου, προσφέροντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στη ΔΕΠΑ: μελλοντικές συμπράξεις και συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου καθώς, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «μέσω της έναρξης δραστηριοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο CEEGEX καθίσταται εφικτός ένας επιπλέον “κοινός τόπος” πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών».

    Είχε προηγηθεί η συμφωνία με τη Μολδαβία

    Από τον Απρίλιο του 2023 η Μολδαβία, στο πλαίσιο της απομάκρυνσής της από το ρωσικό αέριο,  συνεχίζει να κρατά τη Μόσχα έξω από τις υποθέσεις της, συμφώνησε την προμήθεια  φυσικού αερίου από την ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Αυτό είχε ανακοινώσει  ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Βίκτορ Παρλίκοφ, μετά την επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη στη νότια Ευρώπη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, περισσότερο από το ήμισυ του οποίου προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μολδαβική κρατική εταιρεία Energocom είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που έχει πρακτική εμπειρία χρησιμοποιώντας τον ‘κάθετο διάδρομο’ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Μολδαβίας-Ουκρανίας.

    «Η εμπειρία της περασμένης σεζόν της Energocom, χρησιμοποιώντας τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, έδειξε τη σκοπιμότητα χρήσης του Διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου σε αντίστροφη λειτουργία», είπε ακόμα ο Μολδαβός Υπουργός Βίκτορ Παρλίκοφ.

    Παράλληλα, συμμετέχει και στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τις συναλλαγές της να καλύπτουν κυρίως ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

    Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2023, καθώς η ΔΕΠΑ κέρδισε το διαγωνισμό της SA ENERGOCOM  για την προμήθεια φυσικού αερίου που θα αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2023/2024.

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. είναι ένας από τους νικητές της δημοπρασίας, υποβάλλοντας την πιο ανταγωνιστική προσφορά μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, στους οποίους συγκαταλέγονταν υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκές εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου.

    Η δημοπρασία κάλυπτε σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της αγοράς της Μολδαβίας κατά τη θερινή περίοδο, το οποίο θα παραδίδεται στο σημείο διασύνδεσης Isaccea/Orlovka, μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας.

    Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έρχονται πιο κοντά και αυτό φαίνεται και στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που στο πλαίσιο της διεθνοποίησής του,  υποδέχεται εταιρείες από το εξωτερικό, όπως την σλοβενική GEN-I d.o.o στα τέλη Μάϊου και την βουλγαρική Bulgargaz που εισήλθε μια εβδομάδα πριν,  ενώ η διοίκηση του ΕΧΕ εξετάζει τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας με νέα προϊόντα με στόχο -μεταξύ άλλων- και την προσέλκυση ακόμα περισσότερων «παικτών», κυρίως εκτός Ελλάδας.



    ΣΧΟΛΙΑ