• Business

    ΔΕΗ: Στα 700 εκ. τα EBITDA του 2020 -Προχωρά ο μετασχηματισμός παρά την κρίση

    • NewsRoom
    ΔΕΗ: Μνημόνιο συνεργασίας με Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για μικρά υδροηλεκτρικά έργα

    Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ


    Προσηλωμένη στην αναπτυξιακή της πορεία και το μετασχηματισμό της παραμένει η ΔΕΗ συνεχίζοντας τη στροφή που ξεκίνησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και παρά τις όποιες δυσκολίες δημιουργεί η κρίση COVID-19. Και όπως ανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές το 2020 θα είναι μια θετική χρονιά, κατά την οποία, τα EBITDA θα υπερδιπλασιαστούν στα 700 εκατ. ευρώ από 330 εκατ. ευρώ το 2019.

    Όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας στους 80 αναλυτές,  που συμμετείχαν, το 2020 έχει ξεκινήσει θετικά και δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας παρά τις δυσκολίες στις πληρωμές λογαριασμών που έχει δημιουργήσει η κρίση, καθώς το μειωμένο κόστος καυσίμου έχει μειώσει τα κόστη της εταιρείας.  Εξοικονόμηση κόστους συνολικά φέρνει η χαμηλότερη  τιμή φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος.

    Ταυτόχρονα, η διαδικασία μετασχηματισμού που  έχει ήδη ξεκινήσει  συνεχίζεται κανονικά με στόχο την μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία. Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της εμπορικής της λειτουργίας και  η  ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ εξασφαλίζοντας στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ εγγυημένη τιμή και για τα 200 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 230 MW.

    Λογιστική ζημιά από αναπροσαρμογή το 2019

    Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα μεγέθη της εταιρείας περιλαμβάνουν τη λογιστική ζημιά που προκλήθηκε εξαιτίας της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας των παγίων του ομίλου. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά € 2,1 δισ., αντανακλώντας την ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία όμως περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου απολιγνιτοποίησης.  Η ζημία αυτή δεν έχει ταμειακή διάσταση. Αντίθετα, η διατήρηση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνει ταμειακά τη ΔΕΗ με €200-300 εκατ. ετησίως. Όπως επισημαίνεται από κύκλους της ΔΕΗ “τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη υλοποίησης του πλάνου απολιγνιτοποίησης που έχει καταθέσει η ΔΕΗ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί”.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

    “Το πρώτο 6μηνο του 2019 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της ΔΕΗ. Η εταιρεία είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής με σοβαρά ερωτήματα για την επιβίωσή της. Σήμερα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα για το 2019. Ειδικά όμως, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019 με EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση ύψους  236,8 εκατ. ευρώ σηματοδοτούν την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία είναι απόρροια των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους που είχαμε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποτίμησης της εύλογης αξίας των παγίων μας κάθε πέντε έτη, τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά  2,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία όμως περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου απολιγνιτοποίησης.

    Κοιτώντας το επόμενο διάστημα μπροστά μας, είναι βέβαιο ότι η πανδημία του Covid-19 επηρεάζει όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, προχωρήσαμε σε δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνέχεια. Αναπτύξαμε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και λάβαμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας, των πελατών, και των εργαζομένων μας. Παράλληλα προωθούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επεκτείνοντας συνεχώς την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την αδυναμία των πελατών μας να μεταβούν στα καταστήματά μας.

    Για το 2020, αναμένεται θετική επίπτωση από την εξοικονόμηση κόστους λόγω της χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος.

    Παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεχίζουμε την διαδικασία μετασχηματισμού που έχουμε ξεκινήσει, προωθώντας την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας. Έτσι, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής μας λειτουργίας που είναι σε εξέλιξη, προχωράμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ εξασφαλίζοντας στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ εγγυημένη τιμή και για τα 200 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 230 MW.

    Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία συνεχίζεται”.



    ΣΧΟΛΙΑ