• Business

    ΔΕΗ: Πήρε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ κρατάει την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Άδεια παραγωγής έλαβε η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, ισχύος 665 ΜW στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

    Η μονάδα είναι μέγιστου βαθμό απόδοσης 63% και θα ξεκινήσει να λειτουργεί το Δεκέμβριο του 2024.

    Σημειώνεται ότι οι μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο, αποτελούν μονάδες βάσης, που χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα και  έχουν πολύ καλύτερη ενεργειακή αλλά και περιβαλλοντική απόδοση-και είναι πιο ανταγωνιστικές- από τις ρυπογόνες παλιές μονάδες λιγνίτη και   παίζουν το ρόλο της γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

    Το νέο επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ στην Κομοτηνή είναι η έκτη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο  που παίρνει άδεια από την ΡΑΕ, με έβδομο τη μετατροπή της λιγνιτικής «Πτολεμαίδας V» σε σταθμό φυσικού αερίου (σε λειτουργία το 2022).

    Το 2022 εξάλλου αναμένεται να μπει σε λειτουργία  πιο προχωρημένο έργο κατασκευαστικά, που είναι το εργοστάσιο της Mytilineos, ισχύος 826 MW στην Βοιωτία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στα τέλη του 2021.

    Οι υπόλοιπες μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι των

    • ΤΕΡΝΑ, 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής
    • Elpedison, 826 MW στην Θεσσαλονίκη και
    • Damco του ομίλου Κοπελούζου, 830 MW στην Αλεξανδρούπολη
    • ΚΕΝ, Καράτζης:  660 MW, στη Λάρισα με προβλεπόμενο ύψος επένδυσης τα 370 εκατ. ευρώ

    Αγώνας δρόμου

    Όλες οι παραπάνω επενδύσεις έχουν κοινά χαρακτηριστικά: ισχύ στα 600-650 MW, θα χρησιμοποιούν καύσιμο φυσικό το φυσικό αέριο, θα είναι υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών ρύπων, ενώ για να κατασκευαστούν θα απαιτηθούν 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι την ώρα της λήψης της επιχειρηματικής απόφασης για κάθε μια από τις παραπάνω επενδύσεις, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πόσες μονάδες από τις παραπάνω έχουν ήδη μπει στην αγορά. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να “σηκώσει” το πολύ δύο τέτοιες μονάδες και επομένως το καθοριστικό είναι ποιες από τις 5 επενδύσεις που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας θα ολοκληρωθούν πρώτες, καλύπτοντας ανάγκες που σήμερα υπάρχουν.

    Αποκλειστικό: H ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές τη Δευτέρα για νέο ομόλογο 100 εκατ. ευρώ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ