• Business

    ΔΕΗ: Κοντά στα 325 εκατ. έσοδα της β’ τιτλοποίησης- Ενισχύουν το πρώτο εξάμηνο

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εισπράξει η ΔΕΗ τα έσοδα από τη δεύτερη τιτλοποίηση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι κοντά στο ανώτερο ποσό, στα 325  εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με καθυστέρηση που αφορά οφειλές άνω των 90 ημερών, εκτιμώμενου ύψους 1,7 δισ. ευρώ και επιτόκιο 6,8%.

    Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έχει συνολική διάρκεια 5 ετών, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου 2 ετών που λειτουργεί ως ανακυκλούμενο (revolving period) και μιας περιόδου 3 ετών κατά την οποία θα αποπληρωθεί από το προϊόν των εισπράξεων από τις προαναφερθείσες απαιτήσεις.

    Διαχειριστής (Servicer) στη συναλλαγή είναι η ΔΕΗ Α.Ε., ενώ η Qualco Α.Ε. θα ενεργεί ως Sub-Servicer. Διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank, με επενδυτές την Carval Investors, την Deutsche Bank AG και υπό διαχείριση κεφάλαια της PIMCO. Εκδότης στη συναλλαγή θα είναι το SPV   PPC Zeus DAC.

    Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η τιτλοποίηση απαιτήσεων με καθυστέρηση έως 60 ημέρες, ύψους 260 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, από την οποία η ΔΕΗ προχώρησε ήδη σε αρχική άντληση 150 εκατ. ευρώ.

    Πλέον οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις που δεν έχει τιτλοποιήσει η ΔΕΗ είναι το πακέτο των 60-90 ημερών, το οποίο θα μπορούσε, εφόσον το αποφασίσει μελλοντικά να αποτελέσουν ένα νέο αντικείμενο τιτλοποίησης.

    Πώς θα γίνει η διαδικασία

    Οι απαιτήσεις άνω των 90 ημερών, θα πωληθούν και μεταβιβαστούν στο SPV, την εταιρεία ειδικού σκοπού περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία PPC ZEUS DESIGNATED ACTIVITY COMPANY, η οποία θα αναθέσει την διαχείριση των Απαιτήσεων στην ΔΕΗ με σύμβαση διαχείρισης με την ΔΕΗ.

    Η PPC Zeus DAC έχει έδρα στο Δουβλίνο και είναι καταχωρημένη στο μητρώο εταιρειών της Ιρλανδίας 671216.

    Η ΔΕΗ, ως διαχειριστής των απαιτήσεων, θα αναθέσει κατ’ εντολή και για λογαριασμό της PPC Zeus DAC συγκεκριμένες υπηρεσίες διαχείρισης των απαιτήσεων στην Qualco.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qualco ως διαχειριστής απαιτήσεων εισπράττει για λογαριασμό της ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ το μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Στην Grant Thorton η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ