• Business

    ΔΕΗ: Μέσα σε μία ώρα υπερκαλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    Μέσα σε μία ώρα καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ στα 9 ευρώ

    Όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση της διαδικασίας, το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει ανοίξει και μέσα στην πρώτη ώρα σημειώθηκε κάλυψη στο σύνολο (δηλαδή στα 1,35 δισ. ευρώ) στα 9 ευρώ.

    Το βιβλίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μένει ανοιχτό και στο κλείσιμο θα γίνει η κατανομή.

    Ωστόσο, εφόσον έχει ήδη καλυφθεί στα 9 ευρώ πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εύρος προς τα κάτω.

    Όπως έγραφε το mononews από νωρίς, κύκλοι που γνωρίζουν βλέπουν την τιμή να διαμορφώνεται στα ανώτερα όρια των 9 ευρώ και τον αριθμό νέων μετοχών επίσης στα ανώτερα όρια των 150 εκατ. με τα νέα κεφάλαια που θα αντληθούν στα 1,35 δισ. ευρώ.

    Επενδύσεις 9,3 δισ. ευρώ

    Στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου που εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 9,3 δισ.  μέσα σε 5 χρόνια, για να μετασχηματιστεί σε έναν αποδοτικό ενεργειακό όμιλο, με δραστηριότητα από τις ΑΠΕ μέχρι τις οπτικές ίνες και τις τηλεπικοινωνίες.

    Αξιοποιώντας, τη νέα δυναμική που της δίνουν τα έσοδα της αύξησης κεφαλαίου και το νέο επενδυτικό της προφίλ, η κερδοφορία της εταιρείας θα εκτοξευθεί στην πενταετία (το 2026) στα 1,73 δισ. ευρώ EBITDA, από τα οποία το 39% θα είναι πράσινα. Τα καθαρά κέρδη στα 665 εκατ. ευρώ το 2026 και τα κέρδη προ φόρων στα 924 εκατ. ευρώ με έσοδα 5,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

    Μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2024 είναι τα EBITDA να διαμορφωθούν σε 1,314 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 384 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 554 εκατ. ευρώ με συνολικά έσοδα  τα 4,88 δισ. ευρώ.

    Το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ