• Business

    ΔΕΗ: Η νέα εμπορική πολιτική και τι γίνεται με Investor Day και τιτλοποίηση ληξιπρόθεσων

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Με εκκρεμότητες και αβεβαιότητες προχωρά η μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιεί η διοίκηση του Γιώργου Στάσση για να θέσει τα θεμέλια μιας νέας ΔΕΗ, μιας εταιρείας  με προοπτική που στοχεύει να αναπτύξει μέσα την επόμενη τετραετία. Η αναταραχή που έχει προκληθεί λόγω των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κοροναϊού, που μπορεί και να αναβάλει το Investor Day που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου και η διαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με τις Βρυξέλλες που δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται άμεσα, φέρνουν καθυστερήσεις στις περαιτέρω ανακοινώσεις για την στρατηγική και την νέα εμπορική πολιτική της ΔΕΗ.

    Αντίθετα, προχωρά η  τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, που διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή η ΔΕΗ και εκτιμάται ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχει προχωρήσει και για τα δύο είδη οφειλών (μέχρι 60 ημέρες και άνω των 90 ημερών).

    Τι γίνεται με το Investors Day

    Η παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ στους επενδυτές έχει προγραμματιστεί ότι θα γίνει στο Λονδίνο στις 23 Μαρτίου στο Investor Day. Ωστόσο η διεθνής αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις, αλλά και στις αγορές, ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες, να το μεταθέσει…για αργότερα.

    Η ΔΕΗ στοχεύει να παρουσιάσει στους επενδυτές τους νέους τομείς της δραστηριότητας της όπως στις ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση καθώς και στην ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα και βιομάζα. Υπενθυμίζεται ότι στους κύριους στόχους της δημόσιας εταιρίας είναι το EBITDA να ανέλθει το 2024 στο 1 δις. ευρώ και το μερίδιο της στις ΑΠΕ από 2% το 2019 να αυξηθεί στο 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη από την παρουσίαση της στρατηγικής της το Δεκέμβριο, o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης,  έχει θέσει υψηλά τον πήχη για τα λειτουργικά κέρδη του 2020 όπου ο στόχος έχει τεθεί στα 850-900 εκατ. ευρώ, ωστόσο, αναμένεται πλέον να δώσει στους επενδυτές, τα οικονομικά δεδομένα της στρατηγικής της, τις αναλυτικές πληροφορίες, που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν τα μοντέλα τους ώστε να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στη νέα διοίκηση και την πορεία της.

    Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Μετά την αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους επενδυτές, σήμερα η διαδικασία της τιτλοποίησης βρίσκεται στη φάση των κατ ιδίαν διαπραγματεύσεων, με τους επενδυτές που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η PIMCO  ενώ Deutsche Bank και η JP Morgan είναι  σε ρόλο διοργανωτή, ενώ συνολικά η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο.

    Να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να τιτλοποιήσει συνολικά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ οφειλών αποσκοπώντας στην άντληση χρηματοδότησης ύψους 350 με 400 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις της δημόσιας εταιρείας θα παρασχεθούν ως εγγυήσεις σε επενδυτές ώστε με τη σειρά τους να της προσφέρουν ρευστότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας θα έχει ολοκληρώσει σύντομα και τη σύσταση των δύο εταιρειών ειδικού σκοπού SPV, οι οποίες και είναι εκείνες που θα χρηματοδοτηθούν από τους επενδυτές.

    Τα δύο πακέτα που θα τιτλοποιηθούν αφορούν το πρώτο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους έως 60 ημερών και το δεύτερο 90 ημερών και άνω.

    Εμπορική Πολιτική και διεκδίκηση αποζημιώσεων

    Από τη διαπραγμάτευση που δεν έχει κλείσει μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Κομισιόν εξαρτώνται σημαντικά θέματα για τη ΔΕΗ.  Ο μηχανισμός επανάκτησης του κόστους, δηλαδή αποζημιώσεις στη ΔΕΗ για όσο θα διατηρεί τις λιγνιτικές μονάδες εν ζωή, αλλά και η εμπορική της πολιτική που πρόκειται να ανακοινωθεί εξαρτώνται από τα περιθώρια που θα δώσει στην εταιρεία η Κομισιόν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, κάτι που αναβάλλει για το Σεπτέμβριο τις ανακοινώσεις για τη νέα εμπορική πολιτική της εταιρείας.

    Όσο για την πρόθεση της ΔΕΗ να διεκδικήσει αποζημίωση για το γεγονός ότι διατηρεί σε λειτουργία τις λιγνιτικές μονάδες παρ’ ότι της δημιουργούν ζημιές, όπως έχουν και άλλες χώρες  (στη Γερμανία ονομάζεται “εφεδρεία έκτακτων αναγκών”, δηλαδή strategic reserve capasity),  για να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να βρεθεί λύση ως προς την μείωση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πειστεί η Κομισιόν ότι  η κυβέρνηση θα τηρήσει τα όσα εξαγγέλει, δηλαδή ότι θα κλείσουν οι μονάδες στην ώρα τους.



    ΣΧΟΛΙΑ