• Business

    ΔΕΗ: Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για τις λιγνιτικές μονάδες 

    • NewsRoom
    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Δημοσιοποιήθηκε σήμερα  η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Φλώρινα. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν έως τις 11 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις, προκειμένου να προσδιορίσουν το κόστος λειτουργίας και να καταλήξουν στο αν θα προχωρήσουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού θα συμμετέχουν και εγχώριοι όμιλοι αλλά και διεθνής, όπως ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Όπως αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πρώτη φάση τα ενδιαφερόμενα μέρη προσκαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλοντας μια εκδήλωση ενδιαφέροντος μαζί με μια ομάδα συγκεκριμένων υποστηρικτικών εγγράφων που αποδεικνύουν τη συμμόρφωση με μια σειρά κριτηρίων επιλεξιμότητας. Στη φάση αυτή θα επιλεγούν τα ενδιαφερόμενα μέρη που επιδεικνύουν τα νομικά, χρηματοοικονομικά και τεχνικά προσόντα για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των αποεπενδυόμενων επιχειρήσεων (Μελίτης ή/και Μεγαλόπολης).

    Όροι και προϋποθέσεις

    H ΔΕΗ και οι σύμβουλοί της έχουν προσδιορίσει μια σειρά από προδιατυπωμένα νομικά, χρηματοοικονομικά και τεχνικά κριτήρια προκειμένου να αξιολογήσουν την επιλεξιμότητα πιθανών επενδυτών να συμμετάσχουν στη β’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αυτά τα κριτήρια θα αποτελέσουν τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγησης.

    Στη δεύτερη φάση και μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας εμπιστευτικότητας οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα λάβουν τον Ιούλιο του 2018 μια διαδικαστική επιστολή (πρόσκληση για δεσμευτικές προσφορές) με οδηγίες για την υποβολή τους, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο virtual data room για να διενεργήσουν τον έλεγχό τους και το vendor due diligence report.

    Ο προτιμώμενος στρατηγικός επενδυτής θα επιλεγεί μετά από αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών από τη ΔΕΗ.

    Μετά την επιλογή, ο προτιμώμενος επενδυτής και η ΔΕΗ θα υπογράψουν τη συμφωνία μεταβίβασης μετοχών έως τα μέσα Οκτωβρίου 2018. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα θα εκδοθεί στις αρχές Ιουλίου.

    Για την πρώτη φάση η προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 21 Ιουνίου ενώ μέχρι τις 11 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα για αποσαφηνίσεις.

    Μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ είναι η HSBC, ενώ νομικός σύμβουλος η DLA Piper UK.

    Τα κριτήρια

    Με βάση τους όρους του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες (ή τουλάχιστον ένα μέλος σε περίπτωση κοινοπραξίας) θα πρέπει να:

    • έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στις αγορές ηλεκτρικού ρεύματος, συμπεριλαμβανομένης, όχι περιοριστικά, της εμπειρίας στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στη διαχείριση και λειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας.
    • Μέσο όρο ιδίων κεφαλαίων στις τελευταίες τρεις δημοσιευμένες χρήσεις ίσο ή μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ
    •  Να είναι ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Καυτό» διήμερο! Σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ΕΛΠΕ – ΔΕΗ. Οι μνηστήρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΗ: Στις 26 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση για την απόσχιση κλάδων της λιγνιτικής παραγωγής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Μόνο η Ernst & Young υπέβαλε προσφορά για την επιλογή ορκωτού ελεγκτή



    ΣΧΟΛΙΑ