• Business

    ΔΕΗ: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για ομόλογο 75 εκατ. ευρώ – Επιβεβαίωση mononews

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    H ΔΕΗ αποφάσισε να ανοίξει σήμερα νέο βιβλίο προσφορών για άλλα 75 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση που εκδηλώθηκε προς τους αναδόχους.

    Η προτεινόμενη προσφορά αφορά €75 εκατ. Ομολογιών Βιωσιμότητας (SLB «sustainability-linked bonds») με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026. Το ομόλογο θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο ιρλανδικό χρηματιστήριο. Η αρχική τιμολόγηση (IPT) είναι στη ζώνη του 100,50-100,75.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το mononews το Σάββατο, η ΔΕΗ ξαναβγαίνει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις αγορές για δεύτερη συμπληρωματική έκδοση ομολόγου κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για ακόμη ένα βιώσιμο ομόλογο, μια μικρή έκδοση, αποτέλεσμα της καλής υποδοχής που είχε το πρώτο και της ισχυρής υποστήριξης της επενδυτικής κοινότητας προς την εταιρεία.

    Η έκδοση του πρώτου βιώσιμου ομολόγου της ΔΕΗ, έγινε πριν λίγες ημέρες και  είχε μεγάλη επιτυχία αφού με αυτό «σήκωσε» από τις αγορές 650 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%. ενώ η ζήτηση υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές και η εταιρεία άντλησε 150 εκατ. ευρώ περισσότερα, από όσα αρχικά ζητούσε.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση

    Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. ανακοινώνει σήμερα ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 19 Μαρτίου 2021 σχετικά με την αύξηση του ποσού του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου της, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 59, και το άρθρο 74 του νόμου 4548/2018 και το άρθρο 14 του νόμου 3156/2003, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €75 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875%, με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήξη το 2026, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά.

    Οι Νέες Ομολογίες θα διέπονται από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως οι ομολογίες με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας €650 εκατομμυρίων λήξεως 2026, οι οποίες εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου 2021 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»), εκτός αν άλλως προβλέπεται στους όρους των Νέων Ομολογιών, και θα αποτελούν ίδιας κατηγορίας έκδοση (“same class notes”) και υπό το ίδιο πρόγραμμα (“fungible notes”) με τις Υφιστάμενες Ομολογίες από κάθε άποψη συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, παραιτήσεων από δικαιώματα, τροποποιήσεων, εξαγορών και προσφορών προς απόκτηση (όπως αναφέρεται στο Ενημερωτικό Δελτίο για τις Νέες Ομολογίες). Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Νέων Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    H HSBC Continental Europe S.A. και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Limited, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).

    Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Διαβάστε ακόμα:

    ΔΕΗ: Πήρε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ