• Business

    ΔΕΗ- αύξηση κεφαλαίου: Πώς με 1,35 δισ. και ισχυρούς επενδυτές θα κερδίσει το πράσινο στοίχημα

    Γιώργος Στάσσης


    Πρόσω ολοταχώς κινείται η ΔΕΗ προς την αύξηση κεφαλαίου  που θα αλλάξει τα δεδομένα για την εταιρεία, αφού μεθαύριο Δευτέρα αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της αύξησης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τρίτη 2 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, ενώ η επιτυχία της αύξησης θεωρείται δεδομένη, με δεδομένο το τεράστιο  δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον, που έχει εκφραστεί με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 3-4 δις ευρώ.

    Στόχος της ΔΕΗ είναι να αντλήσει από 1,1 έως 1,35 δισ ευρώ και με τιμή διάθεσης από 8,5 μέχρι 9 ευρώ,  και να εκδοθούν από 130 έως 150 εκατ. νέες μετοχές.

    Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο έπειτα από την έγκριση από το ΔΣ της κατανομής τους, όπως αυτή θα διαμορφωθεί από το book building.

    H συμφωνία με τη CVC για συμμετοχή  με ένα ποσό έως 395 εκατ. ευρώ, στην προοπτική «εισόδου» του με τουλάχιστον 10% στη μετοχική σύνθεση της επιχείρησης, στην τιμή των 9 ευρώ, έδειξε το ‘’ταβάνι’’ της ΑΜΚ,  έστειλε το «σήμα» για τη διαμόρφωση των προσφορών κοντά στο τρέχον ύψος διαπραγμάτευσης της μετοχής. Σημειώνεται ότι στόχος της ΔΕΗ είναι μέσω της ΑΜΚ να προσελκύσει μία «κρίσιμη μάζα» ξένων fund μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων, με όσο το δυνατόν πιο ευρεία διασπορά,   ενισχύοντας το εταιρικό προφίλ της και  συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων της.

    Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο για να διατηρήσει το 34% θα πρέπει στην ΑΜΚ με 102 εκατ. ευρώ.

    Η επόμενη μέρα – Μια Νέα ΔΕΗ

    Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δις μέχρι το 2026, κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση που αποτελεί το διαβατήριο της εταιρείας στο μέλλον. Με τα νέα κεφάλαια η ΔΕΗ εξασφαλίζει:

    • 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ.,
    • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
    • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής,
    • να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και ως το 50% των κερδών το 2026.

    Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συνδυασμό με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ συγκεντρώνει μία «δύναμη πυρός» άνω των 7 δισ. ευρώ για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του αναπτυξιακού της σχεδίου.

    Η  ΔΕΗ με 2,5 δις  ταμείο (από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου)  που μαζί με το μοχλευμένο  χρήμα γίνονται 7 δισ., θα έχει την ισχύ να γίνει Game Changer και ο απόλυτος κυρίαρχος στον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

    Μπορεί πια να συμμετέχει ως ίσος σε συνεργασίες με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η RWE και να υλοποιήσει σχέδια που θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό στην αγορά ΑΠΕ της χώρας, αφού το επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια θα φέρει τα πάνω κάτω στα μερίδια και τις ισορροπίες της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

    Το business plan που ήδη έχει ανακοινώσει, προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ μέσα στην προσεχή τριετία, ώστε να δημιουργηθεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 7,2GW.  Με ορίζοντα το 2026, οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 8,4 δισ. ευρώ, για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ σε 9,1 GW, αναβάθμιση του δικτύου διανομής και δραστηριοποίηση στις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

    Ταυτόχρονα, μέσω εξαγορών για τις οποίες θα διαθέσει 800 εκατ. ευρώ θα καθιερωθεί ως η ισχυρότερη ενεργειακή εταιρεία και στα Βαλκάνια.

    Με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε η ΔΕΗ, από 3,1 πράσινα GW σήμερα (από υδροηλεκτρικά), θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026, και αυτά μόνο στην Ελλάδα.Χωρίς τα υδροηλεκτρικά, στα νέα έργα, η ανάπτυξή της θα είναι από 206 MW σήμερα, στα 24ο MW σε έξι μήνες, στα 546 MW σε 2 χρόνια, στα 3,3 GW σε 30 μήνες, σε 4,7 MW ακολούθως.

    Το 2026, η εταιρεία θα έχει 3,5 GW απο υδροηλεκτρικά, 3,3 GW από φωτοβολταϊκά, 700 MW από αποθήκευση ενέργειας και 565 ΜW από αιολικά, κάτι που θα την καθιερώσει σε πρωταγωνιστή στην πράσινη ενέργεια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης  είχε δηλώσει σχετικά:

    • “Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.  Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο τη σημαντική αύξηση της  λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.”

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ