• Business

    Data Centers: Πώς η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακός κόμβος

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης


    Καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σε επενδύσεις για Data Centers λειτουργώντας ως περιφερειακός κόμβος στην αποθήκευση και διακίνηση δεδομένων.

    Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα για να φιλοξενήσει επενδύσεις σε Data Centers. Όπως τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με τα Data Centers αποτελεί «κοσμογονία». «Οι επενδύσεις τρέχουν γρήγορα και η Ελλάδα η οποία μέχρι πρόσφατα δεν περιλάμβανε τα Data Centers στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, αποτελεί πόλος έλξης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών» επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

    Μάλιστα ο κ. Γεώργιος Ονόπας, Access Network DevOps Fixed & Mobile Director του Ομίλου ΟΤΕ, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι η δημιουργία μεγάλων τέτοιων μονάδων στην Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο assets και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και ικανότητα των Ελλήνων, μπορεί η χώρα να αποτελέσει στο μέλλον τη Silicon Valley της Ευρώπης.

    Το δυναμικό «μπάσιμο» της Digital Realty

    Η Lamda Hellix, την οποία έχει εξαγοράσει η Digital Realty, έχει ήδη αναπτύξει δύο Data Centers  το Athens-1 και το Athens-2, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί το Athens-3 το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Απόστολος Κάκκος αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, θα κάνει τα εγκαίνια του στις 9 Δεκεμβρίου. Μάλιστα η Digital Realty σχεδιάζει δύο ακόμα μονάδες δεδομένων, μία στην Αττική και μια στην Κρήτη.

    Το Athens-4 (όπως θα ονομάζεται η νέα μονάδα δεδομένων στην Αττική), επένδυση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, είναι ακόμα στην φάση των αδειοδοτήσεων, ενώ το data center στην Κρήτη, το οποίο ανακοινώθηκε προ ολίγων ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και να αποτελέσει κόμβο στην αποθήκευση και διακίνησης δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή την νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η επένδυση στην Κρήτη έχει ύψος περίπου 100 εκατ. ευρώ και είναι τόσο σημαντική για τον λόγο ότι όλα τα καλώδια τα οποία έρχονται από την Ασία και την Βόρεια Αφρική για να καταλήξουν στο Μιλάνο, την Φρανκφούρτη αλλά και την Βουλγαρία, περνάνε από το νησί. Με αποτέλεσμα η Κρήτη στο μέλλον, όταν και το έργο ολοκληρωθεί, να αποτελεί κόμβο δεδομένων για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Β. Αφρική.

    Στόχος της Digital Realty είναι οι επενδύσεις που θα κάνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια να έχουν ένα συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

    Google, Microsoft και Amazon

    Ωστόσο τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται στην Ελλάδα δεν σταματούν εκεί. Η Microsoft επίσης έχει ανακοινώσει επενδύσεις για τρία data centers στην Ελλάδα, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ. Για την ανάπτυξη των υποδομών της έχει εξαγοράσει έκταση 85 στρεμμάτων από τη Lamda Development, έναντι τιμήματος 14 εκατ. ευρώ, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Σπάτων στην περιοχή Βούλια Προκαλήσι, επί της Λεωφόρου Πικερμίου.

    Προ ολίγων ημερών η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταστήσει την πρώτη περιοχή προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud Region) στη χώρα για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Πρόκειται για μία επένδυση υψίστης σημασίας, με μεγάλα οφέλη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν έπειτα από παραγγελία της Google, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, η επένδυση θα εισφέρει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ θα αποφέρει περισσότερες από 19.400 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

    Στο παιχνίδι μπαίνει και η Amazon η οποία θα καταστήσει την Νάξο το πρώτο Smart Island στον κόσμο. Κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αξιωματούχοι της Amazon αναφέρθηκαν σε λύσεις «έξυπνης» διαχείρισης των μαρινών του νησιού, σε εφαρμογές διαμοιρασμού αγαθών μέσω drones στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και σε εφαρμογές τηλεϊατρικής και υψηλής διασυνδεσιμότητας.

    Διαβάστε επίσης:

    Απ. Κάκκος (Lamda Hellix): Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Centers – Τον Δεκέμβριο τα εγκαίνια του Athens 3



    ΣΧΟΛΙΑ