• Business

    Δ. Λακασάς (Olympia Electronics): «Να ανοίξει η τραπεζική κάνουλα για τις υγιείς επιχειρήσεις»


    Περισσότερο επιτακτικό από ποτέ γίνεται το αίτημα για άνοιγμα της τραπεζικής κάνουλας προς την αγορά. Με την οικονομία να έχει ανακτήσει τον ρυθμό της και τις τράπεζες να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, όπως λένε έμπειροι οικονομικοί αναλυτές, η αποκατάσταση της χρηματοδότησης πρωτίστως προς τις υγιείς και δυναμικές βιομηχανικές μονάδες θεωρείται ζωτικής σημασίας για να επιστρέψει η χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Την ανάγκη απελευθέρωσης ρευστότητας επεσήμαναν πρόσφατα και κορυφαίοι επιχειρηματίες στο περιθώριο εκδήλωσης της ΕΥ. Ο επικεφαλής της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς επανέφερε την πρότασή του για χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δανειοδότηση των υγιών επιχειρήσεων με ανταγωνιστικά επιτόκια των πραγματικά υγιών επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να επενδύσουν στην επέκταση των εργασιών τους. Όπως είπε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εταιρείες που έχουν πετύχει να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνειά τους (γενναία κουρέματα, περίοδο χάριτος και επιμήκυνση αποπληρωμής) αλλά και να λαμβάνουν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. «Υπάρχουν δυστυχώς πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές που έχουν να πληρώσουν, αλλά βρίσκουν τρόπους και ρυθμίζουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον… είναι μια γάγγραινα που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης, που δεν βοηθάει καθόλου το σύνολο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, η Πολιτεία οφείλει να δώσει χώρο και «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. «Όσο λιγότερο Κράτος, τόσο αποτελεσματικότερη η επιχειρηματικότητα», σημείωσε με έμφαση. Για να συμπληρώσει πως εάν το Κράτος δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ας σταματήσει να υψώνει διαρκώς εμπόδια, τα οποία υπονομεύουν συνολικά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε απαραίτητη τη δραστική μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την παραγωγή και την υιοθέτησης ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος, που δεν θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα επιτρέπει το μακροχρόνιο σχεδιασμό. «Μόνο έτσι, θα μπορέσει η οικονομία να  ξαναπάρει μπροστά και να μειωθεί η ανεργία από τα δυσθεώρητα επίπεδα που είναι σήμερα». Η μείωση των φόρων, όπως είπε ο κ. Λακασάς θα συμβάλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, επικαλούμενος σχετική ρήση του αμερικανού προέδρου, Τζόν Κένεντι.

    H Olympia Electronics ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής. Το ανθρώπινο δυναμικό της ανέρχεται στους 174 εργαζόμενους με 10% στο Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης και αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η παρουσία της σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει διεισδύσει και στην παραγωγή πιστοποιημένων από τη LLOYDS ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας, κομμάτι στρατηγικής σημασίας και για τα επόμενα βήματά της. Αυτό το διάστημα, προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 3,5 εκατ. ευρώ δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής.



    ΣΧΟΛΙΑ