• Business

    Δασκαλόπουλος: Με 200 εκατ. προίκα το νέο fund – Προς πώληση 7 συμμετοχές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας

    Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Επιχειρηματίας


    Νέο fund έχει στα σκαριά ο επιχειρηματίας, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Πρόκειται για το Diorama 2, το οποίο θα αντικαταστήσει το Diorama 1, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να πωλήσει τις ήδη υφιστάμενες συμμετοχές του, 7 συνολικά από τις 10 που είχε χτίσει μέχρι το 2020 που ήταν η απόκτηση της Μινέρβα (ελαιουργικά προϊόντα, Pumaro κ.ά.).

    Από το 2013 που δραστηριοποιείται ο κ. Δασκαλόπουλος στις επενδύσεις (private investments), μέσω της εταιρείας Deca, η οποία έχει τη διαχείριση του Diorama 1, καταγράφει σημαντικές υπεραξίες, με κορυφαία την έξοδο από τη Viva Wallet, η οποία πέρασε ως γνωστόν, στη JP Morgan. Τα έσοδα που απέφερε η αποεπένδυση ήταν τάξης των 150 – 160 εκατ. ευρώ.

    Πριν από αυτή, είχε προηγηθεί η έξοδος από την Atlas Tapes την εταιρεία αυτοκόλλητων ταινιών, μία εταιρεία με πωλήσεις άνω των 116 εκατ. ευρώ και με εξαγωγές στο 855 της παραγωγής της.

    Βεβαίως υπήρχε και η επιλογή στην InternetQ, η οποία ανήκε στην akazoo, το όνομα της οποίας είχε αναμειχθεί σε οικονομικά σκάνδαλα της Wall Street με αποτέλεσμα το  fund του κ. Δασκαλόπουλου να ανακτήσει το 75% των κεφαλαίων που είχε επενδύσει.

    Όπως αναφέρουν πηγές ο ορίζοντας των επενδύσεων στις εταιρείες κινείται μεταξύ 3 – 5 ετών.

    Οι εταιρείες, όπως η ΕΖΑ, που πραγματοποιεί πωλήσεις πάνω από 30 εκατ. ευρώ, η Μινέρβα με τζίρο 67,3 εκατ. ευρώ, η Lariplast με 27 εκατ., η Axel Accessories με 10,8 εκατ., η Adam Pack με 14,2 εκατ. και η Damavand με 28,8 εκατ., αποτελούν τοποθετήσεις τoυ fund μεταξύ 2016 – 2019. Που σημαίνει ότι πλέον είναι ώριμες.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το Diorama 2 που είναι σε φάση σχεδιασμού έχουν ήδη εξασφαλιστεί κεφάλαια περί τα 150 εκατ. ευρώ και πως ο στόχος για την λειτουργία του είναι τα 200 εκατ. ευρώ.

    Εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 θα έχουν γίνει όλες εκείνες οι κινήσεις αποεπένδυσης από τις προαναφερόμενες εταιρείες. Η στόχευση του Diorama 2 θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, φαρμακευτικές εταιρείες και επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας.

    Δεν υπάρχει στόχευση για εξαγορές μέσω χρηματιστηρίου, όπως αναφέρουν πηγές, εκτός αν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία.

    Επίσης, θα επιδιωχθεί η απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής.

    Σημειώνεται ότι η Deca ήταν το μόνο private equity fund που έδρασε μέσα στην οικονομική κρίση την περασμένη 10ετία ανοίγοντας τον δρόμο για τα υπόλοιπα που δραστηριοποιούνται σήμερα στο χώρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο S&P 500 «τρέχει» με 4 τρισ. κέρδη – Τα μισά προέρχονται από τις τεχνολογικές μετοχές

    Intrakat: Στο 15,6% το ποσοστό της Blue Silk του Κωνσταντίνου Αγγέλου

    Flexopack: Έκδοση ομολόγου ύψους 7 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ