• Business

    Δ. Μπερναδούτ-ΣΙΔΜΑ: Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της σύμφωνίας με την Μπήτρος


    Αύξηση του μεριδίου της ΣΙΔΜΑ στην αγορά και των οικονομικών μεγεθών της και  την επίλυση του θέματος των ιδίων κεφαλαίων της, βελτίωση των όρων χρηματοδότησης και μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, θα είναι τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσει από τη συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με την Μπήτρος, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Δ. Μπερναδούτ Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

    Αυτή την περίοδο βρίσκεται το due diligence της Μπήτρος προκειμένου να αποτιμηθεί η αξία της συναλλαγής με τη Σιδμα και να προχωρήσει η συμφωνία ανταλλαγής μετοχών των δύο εταιρειών.  Ακολούθως, η ΣΙΔΜΑ θα αποκτήσει το λειτουργικό κομμάτι της μεταλλουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος, συνδυαστικά με ένα τμήμα από τις υποχρεώσεις της δεύτερης. Η Μπήτρος θα λάβει ως αντάλλαγμα ένα μειοψηφικό ποσοστό μετοχών στο ενοποιημένο σχήμα, ενώ όλα, όπως οι μετοχικοί όροι ανταλλαγής και ο τρόπος αναχρηματοδότησης των τραπεζικών υποχρεώσεων τόσο της ΣIΔΜA όσο και της Μπήτρος θα καθοριστούν με την ολοκλήρωση του ελέγχου των βιβλίων της Μπήτρος.

    Η ΣΙΔΜΑ θα απορροφήσει το λειτουργικό κομμάτι της μεταλλουργίας, την εμπορική δραστηριότητα και το πελατολόγιο εκτός από τη δραστηριότητα που αφορά τα προϊόντα μπετοσιδήρου της Μπήτρος.

    Ο ίδιος τόνισε πως όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα «πρόκειται για τη σημαντικότερη εξέλιξη στο χώρο των μετάλλων τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο οποίος χτυπήθηκε σημαντικά στη 10ετία της κρίσης. Αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς θα βοηθήσει στην εξυγίανση του κλάδου, βελτιώνοντας και το κόστος δανεισμού».

    Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών που αποτελεί το πρώτο  βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των δυνάμεων δύο ιστορικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού εταιρικού σχήματος με σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

    H πορεία της ΣΙΔΜΑ

    «Η ΣΙΔΜΑ έχει ηγετική παρουσία στην αγορά η οποία θα ενισχυθεί από τη σύμπραξη με την Μπήτρος. Η προοπτική της εταιρείας είναι θετική στο βαθμό που θα ολοκληρωθούν σημαντικά έργα όπως το Ελληνικό, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι κ.α. που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση στην αγορά», σημείωσε ο κ. Μπερναδούτ.

    Το 2018 αν και η οικοδομική δραστηριότητα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, και άλυτα τα βασικά προβλήματα της οικονομίας παρέμεναν, παρουσιάστηκε αύξηση κύκλου εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά 8% στον τομέα του χάλυβα, 2% στον τομέα των πανέλων. Μειώθηκε όμως η λειτουργική κερδοφορία λόγω μείωσης του μικτού περιθωρίου κέρδους.

    Όσον αφορά την πορεία των θυγατρικών της σε Βουλγαρία και Ρουμανία αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών και των δύο αλλά παρουσιάστηκε επίσης μείωση του λειτουργικού κέρδους

    Ο κ. Μπερναδούτ αναφέρθηκε σε μια μείωση στη διεθνή κατανάλωση χάλυβα και μείωση κατανάλωση χάλυβα στην αυτοκινητοβιομηχανία έφερε πτώση των τιμών διεθνώς.

    Ειδικά για τη Βουλγαρία ωστόσο είναι θετικές οι προοπτικές καθώς  η βουλγαρικη οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% δημιουργώντας θετικές συνθήκες για τη θυγατρική της εταιρείας.

    Τα μεγέθη του 2018

    Η Σιδηρεμπορική Μακεδονίας παρουσιάζει διαρκή βελτίωση μεγεθών τα τελευταία χρόνια, βελτιώνοντας όγκους πωλήσεων και τζίρους, όμως η αύξηση στο κόστος πρώτων υλών η οποία δεν στάθηκε δυνατό να μετακυληθεί επαρκώς (σε Ελλάδα και Βαλκάνια) είχε ως αποτέλεσμα να συμπιεστεί η λειτουργική κερδοφορία.

    Πιο αναλυτικά, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το 2018 διαμορφώθηκε στα 136,7 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 123,5 εκατ. το 2017 (+10,7%), ενώ το 2016 ο τζίρος ήταν στα 104,2 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας (έχει την αντιπροσωπεία εμπορικής πώλησης προϊόντων της Σιδενόρ) είχε τζίρο 171,3 εκατ. έναντι 155,4 εκατ. του 2017 (+10,2%). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 4,2 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. το 2017, κάτι που οφείλεται στη συμπίεση των περιθωρίων μεικτού κέρδους κατά 20%. Τέλος τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιά ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από ευρώ 2,6 εκατ. στη χρήση του 2017.

    Οι θυγατρικές των Βαλκανίων παρουσίασαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους, η μεν SIDMA Bulgaria κατά 15 %, η δε SIDMA Romania κατά 24% σε σχέση με το 2017. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,1 εκατ. το 2017, ενώ ο κύκλος εργασιών της SIDMA Romania ανήλθε στα 25,8 εκ. ευρώ έναντι 20,9 εκατ. ευρώ.

    Η SIDMA Bulgaria παρουσίασε μείωση κατά 14% σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (ευρώ 654 χιλ. από ευρώ 756 χιλ. το 2017) αλλά και αποτελεσμάτων προ φόρων, ευρώ 70 χιλ. το 2018 από ευρώ 189 χιλ. την προηγούμενη χρήση, λόγω μείωσης των περιθωρίων μικτού κέρδους κατά 12%.

    Όσον αφορά στη SIDMA Romania, σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA παρουσίασε μείωση κατά ευρώ 162 χιλ. περίπου, ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων παρουσίασε επιδείνωση κατά ευρώ 140 χιλ. σε σχέση με το 2017, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων μεικτού κέρδους κατά 23%. Η ρευστότητα του ομίλου διαμορφώθηκε στα 9,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους από ευρώ 8,3 εκατ. το 2017.



    ΣΧΟΛΙΑ