• Business

    ΣΙΔΜΑ: Υπεγράφη ΜoU για απορρόφηση Μπήτρος-Ποιές είναι οι δυσκολίες

    Γιάννης Μπήτρος


    Στόχος της συμφωνίας είναι να ενισχυθούν τα κεφάλαια της ΣΙΔΜΑ, να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης και να λειτουργήσει η νέα εταιρεία αξιοποιώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

    Ένα βήμα πιο κοντά ήρθε η συμφωνία ΣΙΔΜΑ-ΜΠΗΤΡΟΣ για τη συνένωση των δύο εταιρειών, μετά τη χθεσινή υπογραφή του Μνημoνίου Συμφωνίας Πλαισίου (MoU) μεταξύ της ΣΙΔΜΑ, της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ  και των βασικών μετόχων αμφοτέρων των Πιστούχων και των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ,EUROBANK ERGASIAS, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και HSBC FRANCE, Κατάστημα Αθηνών .

    Η σύνθετη συμφωνία όμως παρά τις πολύμηνες συζητήσεις έχει ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες για να ολοκληρωθεί, αφού ουσιαστικά η σχέση ανταλλαγής και ο τρόπος ρύθμισης των δανείων θα καθοριστούν από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

    Στόχος της συμφωνίας είναι να ενισχυθούν τα κεφάλαια της ΣΙΔΜΑ, να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης και να λειτουργήσει η νέα εταιρεία αξιοποιώντας συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.

    Ταυτόχρονα οι μέτοχοι της Μπήτρος,  θα λάβουν κάποιο ποσοστό της ΣIΔΜΑ και αφετέρου, θα διατηρήσουν τους τίτλους τους στην Μπήτρος, η οποία όμως θα έχει σαφώς μειωμένες δραστηριότητες και υψηλά δάνεια. Το δύσκολο σημείο της συμφωνίας  μεταξύ της Μπήτρος και των τραπεζών αφορά  την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης και τον τρόπο εξυπηρέτησης των δανειακών της υποχρεώσεων.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία που κυοφορείται εδώ και ένα χρόνο  και είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των δύο εταιρειών, αφού ο εταιρικός μετασχηματισμός και η αναχρηματοδότηση κρίνονται απαραίτητοι καθώς υπάρχει ανάγκη συνενώσεων στον κλάδο της επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων, την οποία δημιούργησε η κρίση που έπληξε τον κλάδο την τελευταία δεκαετία.

    Με το MoU ένα βήμα πιο κοντά 

    Η υπογραφή του MoU αποτελεί καθοριστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνένωσης των δυνάμεων δύο ιστορικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού εταιρικού σχήματος, που θα αποσκοπεί στην επίτευξη οικονομίων κλίμακας και συνεργειών, και θα διαθέτει σαφή αναπτυξιακή προοπτική.

    Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει όλες οι πλευρές να διαπραγματευτούν καλόπιστα με σκοπό να καταλήξουν, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στην οριστική επιχειρηματική συμφωνία για τους τελικούς όρους υλοποίησης του Εταιρικού Μετασχηματισμού, καθώς και στο περιεχόμενο και τους όρους των συμβάσεων της Αναχρηματοδότησης, σύμφωνα και με τους βασικούς όρους που περιέχονται στην από 8ης Μαΐου 2019 Πρόταση Λειτουργικής και Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης.

    Το σχέδιο αφορά στην απόσχιση από την ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. του κλάδου εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων και την εισφορά του και απορρόφηση από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε.  με τη συνεπακόλουθη συνολική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων των Πιστούχων.

     Επίσης, ενόψει των ανωτέρω μετατέθηκε, υπό συγκεκριμένους όρους και δεσμεύσεις, ο χρόνος καταβολής δόσεων κεφαλαίου από τη ΣΙΔΜΑ Α.Ε. έως την 30/06/2019 ή όποια μεταγενέστερη ημερομηνία τυχόν συμφωνηθεί.



    ΣΧΟΛΙΑ