• Business

    Currys: Το ενδιαφέρον από μνηστήρες πυροδοτεί σενάρια για νέες εξαγορές σε ευρωπαϊκές εταιρείες

    • NewsRoom
    Alex Baldock, CEO Currys

    Alex Baldock, CEO Currys


    Ένας πόλεμος προσφορών για την εξαγορά της βρετανικής Currys εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας πάνω από 36% και ξύπνησε προσδοκίες στις αγορές για τροφοδότηση νέων deals που αφορούν συγχωνεύσεις και εξαγορές.

    «Θα μπορούσε να είναι η αρχή για συμφωνίες των συγχωνεύσεων και εξαγορών όχι μόνο στα ηλεκτρονικά είδη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σε ολόκληρο τον τομέα του λιανικού εμπορίου», δήλωσε ο αναλυτής της Investec, Ben Hunt στο Bloomberg.

    «Οι εταιρείες φαίνονται φθηνές, παρά τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών», ανέφερε.

    Οι προσφορές για την Currys

    Η Currys δέχθηκε πρόταση για εξαγορά ύψους 62 λιρών ανά μετοχή από την επενδυτική εταιρεία Elliott Advisors, την οποία απέρριψε η βρετανική εταιρεία, αναφέροντας ότι υποτιμά την εταιρεία και τις μελλοντικές προοπτικές της.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, η οποία ανακοίνωσε ότι συζητάει το ενδεχόμενο μίας πιθανής προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής εταιρείας, χωρίς όμως να αναφέρεται στο ποσό.

    Οι φήμες ότι η Elliott θα μπορούσε να επιστρέψει με μεγαλύτερη προσφορά, οδήγησαν σε ένα φρενήρες ράλι της μετοχής της βρετανικής εταιρείας.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η εκτιμώμενη προσφορά της JD.com  θα κινηθεί στις 75 λίρες ανά μετοχή, μία τιμή που απέχει αρκετά από την κορύφωση της τιμής της μετοχής της τον Απρίλιο του 2021, στις 159,2 λίρες.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Alex Baldock, ο οποίος εντάχθηκε στη εταιρεία το 2018, έχει ως στόχο την ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία πουλά ηλεκτρικά είδη στο διαδίκτυο και στα 815 καταστήματά της σε οκτώ χώρες.

    Κινητικότητα για εξαγορές και συγχωνεύσεις

    Σε αυτό το κλίμα, το παράδειγμα της Currys έστρεψε το ενδιαφέρον της αγοράς, σύμφωνα με το Bloomberg, στις φθηνές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών, μία ευκαιρία για μεγάλους ομίλους και εταιρείες να επεκταθούν εξαγοράζοντας μικρότερους παίκτες.

    Κατά την πανδημία οι εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη, ιδίως αυτές που δραστηριοποιούνται στα ηλεκτρονικά προϊόντα, είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται. Δεν κατάφεραν όμως να διατηρήσουν έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στα κέρδη τους, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούσαν σε αυξήσεις επιτοκίων και οι καταναλωτές άρχισαν να περιορίζουν τα έξοδά τους, προσαρμοζόμενοι στο υψηλό κόστος ζωής.

    Αν και το 2023 αποτέλεσε μία από τις χειρότερες χρονιές για τα deals τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, υπήρχε ενδιαφέρον για εξαγορές.

    Η Hotel Chocolat Group εξαγοράστηκε από την Mars τον περασμένο μήνα, ενώ υπήρξαν συζητήσεις για συγχώνευση ή εξαγορά εταιρειών, όπως το διαδικτυακό κατάστημα ρούχων ASOS, το παντοπωλείο Ocado Group και η εταιρεία λιανικής πώλησης ποδηλάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων Halfords Group.

    Οι διεργασίες είναι έντονες στην κινεζική εταιρεία JD, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Manager Magazin ήδη από το Νοέμβριο εξέταζε το ενδεχόμενο να αποκτήσει μερίδιο στη γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Ceconomy.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Στις 5.200 μονάδες ο S&P στο τέλος του έτους

    Ρεκόρ κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το 2023

    Apple: Έρχεται το πρώτο πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για μονοπωλιακές πρακτικές



    ΣΧΟΛΙΑ