• Business

    Currys για «Κωτσόβολος»: Έως τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της πώλησης

    • NewsRoom
    Alex Baldock, CEO Currys

    Alex Baldock, CEO Currys


    Η εξαγορά της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους, το οποίο λήγει τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της Curry’s, η οποία διευκρινίζει ότι τα καθαρά ταμειακά έσοδα από την πώληση της ελληνικής θυγατρικής εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 156 εκατ. λίρες (περίπου 180 εκατ. ευρώ με την ισχύουσα ισοτιμία).

    Την ίδια στιγμή, άλμα 8,3% στις 49,22 πένες σημείωσε η μετοχή της Curry’s σήμερα στο Λονδίνο, παρά την απογοητευτική εορταστική περίοδο, μετά από την ανακοίνωση του ομίλου ότι αναμένει να αποφέρει κέρδη άνω των προσδοκιών.

    «Ισχυρά κέρδη» σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία

    Η εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης με έδρα το Λονδίνο ανέφερε «ισχυρά κέρδη» στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, με ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις υπηρεσίες κατά την περίοδο 10 εβδομάδων έως τις 6 Ιανουαρίου.

    Οι πιστώσεις του 21% αυξήθηκαν 2,4% από το 2022, με 2,2 εκατομμύρια ενεργούς πιστωτικούς πελάτες.

    Επίσης, οι πελάτες της  θυγατρικής της iD Mobile, αυξήθηκαν κατά 29% σε 1,6 εκατομμύρια, από την ίδια περίοδο πέρσι.

    Ωστόσο, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3%, σε αυτές τις περιοχές, με τις ισχυρές πωλήσεις στην κινητή τηλεφωνία να αντισταθμίζονται από την μείωση των πωλήσεων στον τομέα των  τηλεοράσεων και πληροφορικής.

    Ταυτόχρονα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2% στις Σκανδιναβικές χώρες, παρά τις «βελτιωμένες τάσεις στις πωλήσεις» σε σύγκριση με το α’  εξάμηνο του έτους.

    Ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στη Νορβηγία, η εταιρεία ανέφερε ότι αυτό αντισταθμίστηκε από μια πτώση στη Φινλανδία.

    Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι χαμηλότερες πωλήσεις σε τηλεοράσεις, συμπαρέσυραν τα ισχυρά έσοδα από τις οικιακές συσκευές.

    Το guidance για το οικονομικό έτος που έληξε στις 29 Απριλίου, προβλέπει τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBIT) του ομίλου να κυμανθούν μεταξύ 105 εκατομμυρίων λιρών και 115 εκατομμυρίων λιρών (128-133 εκατ. ευρώ), άνω των προσδοκιών για 104 εκατομμύρια λίρες.

    Ο όμιλος τροποποίησε επίσης το guidance των κεφαλαιουχικών δαπανών του, σε περίπου 70 εκατομμύρια λίρες από 80 εκατομμύρια.

    Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, στις προβλέψεις για την τρέχουσα καθοδήγηση δεν αντικατοπτρίζεται η επικείμενη πώληση της ελληνικής θυγατρικής, περιλαμβάνοντας προσαρμοσμένα κέρδη EBIT από την Κωτσόβολος ύψους 18 εκατ. λίρες (20 εκατ. λίρες) για ολόκληρο το έτος.

    Σε ανοδική τροχιά

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Alex Baldock δηλώνει: “Είχαμε μια επιτυχημένη περίοδο αιχμής συναλλαγών, για πελάτες που είναι πιο ικανοποιημένοι από ποτέ, καθώς και για τα κέρδη και τις ταμειακές ροές. Οι αγορές μας μπορεί να μην είναι ευκολότερες, αλλά τώρα αναμένουμε τα κέρδη ολόκληρου του έτους να είναι πάνω από τις προσδοκίες μας.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, συνεχίσαμε την ενθαρρυντική μας δυναμική, ιδίως πουλώντας περισσότερες από τις υπηρεσίες που ενισχύουν τα περιθώρια κέρδους και δημιουργούν ‘for-life’ πελάτες.

    Επαναφέρουμε επίσης την Σκανδιναβία σε ανοδική τροχιά, ενώ σε όλες τις αγορές, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα ως προς την ικανοποίηση των πελατών μας, μέσω ‘σκληρής’ δουλειάς και με την τεχνογνωσία των αφοσιωμένων συναδέλφων μας”.

    Επισημαίνει μάλιστα ότι “Καθώς βελτιώνεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, θα είμαστε σε θέση να χτίσουμε ισχυρά θεμέλια, προς όφελος των μετόχων, των συναδέλφων και πελατών μας”.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Νοεμβρίου 2023 η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει συνάψει συμφωνία για την πώληση της Κωτσόβολος, βραχίονα λιανικής της Currys με δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, στη ΔΕΗ.

    Επίσης, σημειώνεται ότι με εντυπωσιακή αύξηση 300% των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων και τόκων (Αdjusted EBIT), αλλά και μικρή υποχώρηση στον τζίρο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης για την Κωτσόβολος, για το διάστημα δηλαδή από 1ης Μαΐου 2023 έως 28 Οκτωβρίου 2023.

    Πηγή: morningstar

    Διαβάστε επίσης: 

    Currys: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης: Τι είδε στην Κωτσόβολος- Το στοίχημα της επόμενης μέρας

    Τι πληρώνει η ΔΕΗ για την Κωτσόβολος



    ΣΧΟΛΙΑ