• Business

    Creta Farms: Οι αδελφοί Δομαζάκη, οι δεσμεύσεις για να βάλουν λεφτά στην ΑΜΚ και το δανειακό βουνό των 107 εκατ. ευρώ

    Δομαζάκης

    Κωνσταντίνος Δομαζάκης,


    Βαθιά το χέρι στην τσέπη έχουν δεσμευτεί να βάλουν οι αδελφοί Μανώλης και Κωνσταντίνος Δομαζάκης, προκειμένου να ενισχύσουν κεφαλαιακά την “Creta Farms (Κρέτα Φάρμ) . Οι διοικητικοί και μετοχικοί ηγέτες της Ρεθυμνιώτικης αλλαντοβιομηχανίας, η οποία κάθεται πάνω σε ένα βουνό… αναδιαρθρωμένων δανείων,  ύψους 106,9 εκατ. ευρώ ,θα είναι εκείνοι που θα ‘’βάλουν πλάτη’’ για την οικονομική της στήριξη. Εισφέροντας 1.011.577 ευρώ, από τα συνολικά 1.238.160  της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης. Της πρώτης μετά από το έτος 2.000, όταν και η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, αντλώντας 16,4 εκατ. ευρώ.

    Η Γενική συνέλευση της ‘’Κρέτα Φάρμ’’ που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη 28 Αυγούστου, θα δώσει και τυπικά το ‘’πράσινο φώς’’ για την ΑΜΚ, που θα γίνει με άσκηση του δικαιώματος υπέρ των παλαιών μετόχων. Η τιμή διάθεσης των 2.063.600 νέων μετοχών θα γίνει στην τιμή του 0,60 ευρώ η μία. Χθές, το ‘’χαρτί’’ της εταιρείας έκλεισε στο χρηματιστήριο στο 0,622 ευρώ, με τη κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να διαμορφώνεται στα 18,3 εκατ. ευρώ.

    Οι αδελφοί Δομαζάκη που κατέχουν το 81,7% των μετοχών, έχουν δεσμευτεί να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους. Κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι, με προσωπικά τους λεφτά, θα καλύψουν το σημαντικότερο μερίδιο της αύξησης κεφαλαίου.

    Το υπόλοιπο 18,3% ( που αντιστοιχεί σε περίπου 226,6 χιλιάδες ευρώ) αναλογεί στους υπολοίπους μετόχους.

    Οι βασικοί μέτοχοι έχουν ακόμη δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν τις νέες μετοχές για τουλάχιστον έξι μήνες μετά από την ΑΜΚ. Η οποία θα ισχύσει και στην περίπτωση  του ενδεχομένου της μερικής της κάλυψης.

    Η ‘’ουρά’’ της τραπεζικής συμφωνίας

    Όπως τονίζεται από την πλευρά της εταιρείας, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν, θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης των επενδυτικών της προγραμμάτων.

    Σε κάθε περίπτωση η αύξηση κεφαλαίου δείχνει να είναι ‘’ουρά’’ της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού, που έγινε τον περασμένο Μάρτιο.

    Διότι οι πιστώτριες τράπεζες ,συνηθίζουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις να ζητούν πέρα από τη δική τους ‘’εισφορά’’ και έμπρακτη στήριξη από τους επιχειρηματίες.

    H συγκεκριμένη αναδιάρθρωση είναι η δεύτερη στη σειρά για την ‘’Κρέτα Φάρμ’’, καθώς προηγήθηκε εκείνη του 2014, που όμως δεν μπόρεσε να ‘’περπατήσει’’. Παρά το γεγονός ότι οι πιστώτριες τράπεζες έδωσαν σημαντικές ανάσες στην Creta Farms (με χαμηλότερο επιτόκιο στα επίπεδα του 4,5%και μονοετή περίοδο χάρητος για τις αποπληρωμές) γεγονός που είχε ως συνέπεια να εξοικονομούνται κόστη 1,7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Βέβαια, εκτός των άλλων, η εταιρεία χτυπήθηκε και από το ζήτημα της ‘’Μαρινόπουλος’’. Από τις απαιτήσεις  των 8,4 εκατ. ευρώ που είχε, αναγκάστηκε να διαγράψει τα 4,4 εκατ. ευρώ και να εισπράξει μόνο τα υπόλοιπα 4 εκατ.

    Έτσι από το 2016  ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες που ολοκληρώθηκαν προ πενταμήνου.

    H νέα αναδιάρθρωση έγινε από την Εθνική, την Πειραιώς, την Eurobank   και την Alpha Bank και αφορούσε   τα Κοινοπρακτικά δάνεια της εταιρείας, τα διμερή δάνεια του Ομίλου, όπως και τις χρηματοδοτήσεις factoring και Leasing. Μάλιστα στην ανακοίνωση της ‘’Κρέτα Φάρμ’’ τονιζόταν ότι:

    ‘’Η συμφωνία περιλαμβάνει ευμενέστερους χρηματοοικονομικούς όρους για τον Όμιλο όπως σημαντική μείωση επιτοκίου για το σύνολο των ανωτέρω χρηματοδοτήσεων και μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου στο τέλος της 4ετίας (balloon payment) για όλες τις μορφές χρηματοδοτήσεων του Ομίλου.

    Η ανωτέρω ρύθμιση διασφαλίζει την υλοποίηση όλων των εμπορικών και επενδυτικών σχεδιασμών του Ομίλου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ειδικότερα τη στιγμή που ο Όμιλος στρατηγικά εισέρχεται σε νέες κατηγορίες τροφίμων.’’

    Στο 99% των πωλήσεων, τα δανειακά βάρη

    Στα τέλη της περσινής χρονιάς, από όπου και ισχύει αναδρομικά η συμφωνία με τις τράπεζες, η αλλαντοβιομηχανία των αδελφών Δομαζάκη είχε τραπεζικό δάνεια 106,9 εκατ. ευρώ περίπου.

    Μέγεθος εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο τραπεζικός δανεισμός ανερχόταν στο… 99% των πωλήσεων του 2017.

    Οι οποίες και διαμορφώθηκαν στα 108,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 10,2%. Σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν (τα 105,8 εκατ. ευρώ) οι πωλήσεις αυτές προήλθαν από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. 

    Εξαιρετικά βαριά είναι ακόμη και η σχέση των δανείων, τα οποία  8,2 φορές μεγαλύτερα από τη λειτουργική κερδοφορία της ‘’Κρέτα Φάρμ’’, που ήταν πέρσι στα 13 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 8%.

    Ο συγκεκριμένος αριθμοδείκτης αποτυπώνει το μεγάλο βαθμό δυσκολίας στο να αποπληρωθούν οι τόκοι και τα κεφάλαια των δανείων, εκτός και εάν μπορεί να υπάρξει σημαντική διεύρυνση της λειτουργικής κερδοφορίας. Κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο, με τις τρέχουσες συγκυρίες.

    Πέρσι πάντως η ‘’Κρέτα Φάρμ’’ κατάφερε να έχει στην τελική γραμμή του ενοποιημένου ισολογισμού κέρδη 546 χιλιάδων ευρώ, έναντι ζημιών 4,8 εκατ. ευρώ που είχε γράψει στη χρήση του 2016.  Σε ότι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτά ήταν πέρσι στο χαμηλό επίπεδο των 272 χιλιάδων ευρώ.

    Τα αδέλφια είναι εκείνα που τρέχουν την εταιρεία, καθώς το ‘’πείραμα Φρουζή’’ αποδείχθηκε ατελέσφορο.

    Στις αρχές του 2016 ο πολυσυζητημένος Κωνσταντίνος Φρουζής ,  πρώην ηγετικό στέλεχος της Nobartis (και εμπλεκόμενος σε εν Ελλάδι σκανδαλώδεις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας) είχε αναλάβει τη θέση του CEO στην ‘’Κρέτα Φάρμ’’.

    Από τη οποία και απομακρύνθηκε στα μέσα της περσινής χρονιάς, για λόγους που γνωρίζουν μόνο οι αδελφοί Δομαζάκη.

    Η εταιρεία είναι ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των αλλαντικών με μερίδιο που ξεπερνά το 26%, λόγω του πολύ δυνατού brand name ‘’εν Ελλάδι’’. Επίσης στη αγορά του νωπού κρέατος η ‘’Κρέτα Φάρμ’’ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού, ενώ πλέον, προϊόντα της έχουν μπεί και στη αγορά ψητοπωλείου.

    Βασικό ζητούμενο για την ‘’επόμενη μέρα’’ είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε η εταιρεία να μη βρεθεί στην ανάγκη μιας ακόμη δανειακής αναδιάρθρωσης…

    Eμ. Δομαζάκης
    Eμ. Δομαζάκης, Πρόεδρος της Creta Farms



    ΣΧΟΛΙΑ