• Business

    Credit Suisse για κόκκινα δάνεια: Θετική για Εθνική, Alpha, Πειραιώς-τί λέει για Eurobank


    Ανοδικά εκτιμά ότι θα κινηθούν  οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις μετοχές. Για τη  Credit Suisse οι τράπεζες με «βαρύτερα» χαρτοφυλάκια εταιρικών δανείων (όπως η Alpha και η Πειραιώς) θα πετύχουν άμεση διαδικασία αναδιάρθρωσης ενώ δυσκολότερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων τα οποία και εξαρτώνται και από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

    Ο οίκος εντοπίζει και  ρίσκα τόσο στο μακροοικονομικό όσο και στο πολιτικό μέτωπο, και σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια. 

     Για την Alpha και την Εθνική ο οίκος διατηρεί σύσταση outperform , με τιμές-στόχους στα 2,93 και 0,41 ευρώ αντίστοιχα και περιθώριο ανόδου 54% για την Εθνική και 42% για την Alpha.

    Επίσης, διατηρεί σύσταση “neutral” για την Πειραιώς, με στόχο το 0,28 ευρώ (περιθώριο 34%) και underperform για τη Eurobank, με στόχο το 1,06 ευρώ (περιθώριο 14%).

    Το κλειδί για επιστροφή στην ομαλοποίηση των κερδών είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ βραχυπρόθεσμη «ανάσα» για τις τράπεζες θα ήταν μια βελτίωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο λόγω χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Η ικανότητά τους στο «ξεκαθάρισμα» διαχείρισης των NPLs θα είναι τελικά και το στοιχείο που θα διαφοροποιήσει τη μια τράπεζα από την άλλη.

     Η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων, κάτι που υποδηλώνει βραδύτερη διαδικασία αναδιάρθρωσης σημειώνει η Credit Suisse εκτιμώντας ωστόσο ότι έχει αρκετά ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλό δείκτη κάλυψης, για να «καθαρίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μέσω διαγραφών. Ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης CET 1 της τράπεζας διαμορφώνεται στο 19,3% εξαιρουμένων των CoCos και των εσόδων από την πώληση της Finansbank.

    Με τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 73%, η Εθνική είναι καλύτερα προστατευμένη έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, εάν επιδεινωθεί η ποιότητα πιστώσεων περισσότερο των εκτιμήσεων.

    Οσο για την  Eurobank οίκος εκτιμά ότι τα κεφάλαια της τράπεζας δεν είναι τόσο ισχυρά (με τον δείκτη CET 1 στο 13,4% εξαιρουμένων των προνομιούχων), ώστε να διενεργήσει άμεσα το «ξεκαθάρισμα» των NPLs, οπότε το κόστος ρίσκου αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ