• Business

    Coca Cola: Η άλλοτε εταιρία-κολοσσός σε ελεύθερη πτώση

    • NewsRoom


    Ο δείκτης των μετοχών της Coca Cola φαίνεται να έχει σημειώσει πτώση στην Αμερικάνικη αγορά. Σύμφωνα με το Bussiness Insider υπάρχουν ενδεικτικά στοιχεία έρευνας τα οποία δείχνουν πως οι πωλήσεις της ισχυρής βιομηχανίας έχουν και συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά κάθε χρόνο. Η αιτία της πτώσης αυτής φαίνεται να είναι η αποφυγή των καταναλωτών από την αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ενημέρωση που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί τους έχει οδηγήσει στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης των “απαγορευμένων” ροφημάτων.

    Πιο συγκεκριμένα, βιομηχανίες όπως αυτή της Coca Cola απειλούνται από τις νέες έρευνες οι οποίες δείχνουν πως η κατανάλωση ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης οδηγούν στην παχυσαρκία. Όπως τονίζουν οι ερευνητές η κατανάλωση ανάλογων θερμιδικών “βομβών” επηρεάζει στο μέγιστο την υγεία μας και αποτελεί και τον πρώτο βασικό παράγοντα της εμφάνισης της παχυσαρκίας.

    Η προτροπή λοιπόν των γιατρών και των ειδικών για την αποστροφή που πρέπει να δείξουν οι καταναλωτές σε ανάλογα αναψυκτικά και την προσαρμογή τους σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων αυτών των ειδών. Ακόμη υπάρχει έντονος κίνδυνος για φορολογικές αυξήσεις από την μεριά της κυβέρνησης για τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

    Η Coca Cola τώρα φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά στις πωλήσεις της, καθώς εκτιμούν ότι η μείωση αυτή μπορεί να αυξήσει και την τιμή των προϊόντων, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει και αυτό αρνητικά το κέρδος της εταιρίας.

    Για την αντιμετώπιση του προβλήματος η Coca Cola προσπαθεί να προχωρήσει παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία να ξεφεύγουν κατά πολύ από την έννοια των αναψυκτικών χωρίς της προσθήκη ζάχαρης και ποντάροντας στην κατανάλωση των αναπτυσσόμενων χωρών, στις οποίες η παχυσαρκία δεν φαίνεται να αποτελεί ακόμη κάποιο πρόβλημα.

    Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το εάν η Coca Cola θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή και πόσο γρήγορα θα το κάνει για να προλάβει την ενδεχόμενη μεγαλύτερη πτώση της.

    Όπως φαίνεται η Coca Cola φαίνεται να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα που είχαν αντιμετωπίζει λίγες δεκαετίες νωρίτερα και οι Αμερικάνικες καπνοβιομηχανίες, όταν ο κόσμος ενημερώθηκε για τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία μας. Παρ’ όλη την αρνητική διαφήμιση για τα τσιγάρα και την πτώση τους στην αγορά, μια από τις μεγαλύτερες Αμερικάνικες βιομηχανίες τσιγάρων η Altria κατάφερε να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση και συνέχισε να αυξάνει τις πωλήσεις της.

    Επομένως και η Coca Cola μπορεί να ευελπιστεί σε ανάλογη ανάκαμψη των πωλήσεων της και την επαναφορά της στις “χρυσές” εποχές που ζούσε.

    Coca-Cola

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ