• Business

    “Χτύπημα” στον τουρισμό απο την Αμερική με την έκδοση ταξιδιωτικής σύστασης


    Αρχίζουν να καταφθάνουν οι ταξιδιωτικές συστάσεις, οι οποίες αποτελούν και το πρώτο βήμα πριν την έκδοση της ταξιδιωτικής οδηγίας, προς την Ευρώπη επιβεβαιώνοντας έτσι τους χειρότερους φόβους των τουριστικών επιχειρηματιών για πανευρωπαϊκό “πάγωμα” στις κρατήσεις.

    Σύμφωνα με το State Department των Ηνωμένων Πολιτειών για πιθανούς κινδύνους στα ταξίδια προς την Ευρώπη και εντός των χωρών της, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε ο ISIS.

    Η ταξιδιωτική σύσταση των ΗΠΑ αναφέρει ότι ομάδες τρομοκρατών συνεχίζουν να οργανώνουν επιθέσεις για το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, έχοντας ως στόχο τις αθλητικές διοργανώσεις, τα τουριστικά αξιοθέατα, τα εστιατόρια και τα μέσα μεταφοράς.

    Η ταξιδιωτική σύσταση λήγει στις 20 Ιουνίου του 2016.Οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους ή χρησιμοποιούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς, θα πρέπει να γνωρίζουν τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκονται και να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, αναφέρει η σύσταση. Ειδική προσοχή χρειάζεται στις θρησκευτικές διακοπές και σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις.Όπως αναφέρει, οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να:-ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης-παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και να λαμβάνουν υπόψη την επικαιρότητα στα ταξιδιωτικά τους σχέδια και δραστηριότητες-είναι προετοιμασμένοι για επιπλέον ελέγχους ασφαλείας και απρόσμενες καθυστερήσεις-μένουν σε επικοινωνία με τα μέλη της οικογένειάς τους και να τους γνωστοποιούν τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση εκτακτης ανάγκης-εγγράφονται στο Πρόγραμμα Smart Traveler (STEP. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να είναι σε επιφυλακή για τρομοκρατικές επιθέσεις και διεξάγουν ελέγχους προκειμένου να παρεμποδίσουν τρομοκρατικά σχέδια.

    synallagma

    Εν τω μεταξύ, μείωση αφίξεων κατά 7,8% και ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 4,7% καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι αφίξεις από τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές αυτό το μήνα παρουσιάζουν μείωση, ενώ από τις ΗΠΑ αύξηση. Αναλυτικά τα στοιχεία του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου του Ιανουαρίου:Ταξιδιωτικό ισοζύγιοΣύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιανουάριο του 2016 εμφάνισε πλεόνασμα 32 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 11 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ειδικότερα, μείωση κατά 4,7% κατέγραψαν το μήνα Ιανουάριο 2016 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 161 εκατ. ευρώ, έναντι 169 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μείωση παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 18,2% (Ιανουάριος 2016: 129 εκατ. ευρώ, Ιανουάριος 2015: 158 εκατ. ευρώ). Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση των αφίξεων κατά 7,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 3,4%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 14,0% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν κατά 2,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών. Τον Ιανουάριο του 2016, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ειδικότερα, όσον αφορά στις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,6% και διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 5,0% και διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 25,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12 εκατ. ευρώ (Ιανουάριος 2015: 16 εκατ. ευρώ).

    Η εισερχόμενη κίνηση τον Ιανουάριο του 2016 διαμορφώθηκε στις 559 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Ειδικότερα, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 14,0% και διαμορφώθηκαν στις 38 χιλ. ταξιδιώτες και αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν στις 11 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 9,4% και διαμορφώθηκαν στις 30 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 17,4% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 3 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,9% και διαμορφώθηκαν στις 16 χιλ. ταξιδιώτες.



    ΣΧΟΛΙΑ